21 березня у Чернівцях відбулися публічні консультації щодо процедури визначення кількості та меж виборчих округів в Чернівецькій області. У заході взяли участь експерти Громадського Консорціуму Виборчих Ініціатив, активісти політичних партій та громадських організацій, представники органів державної влади, місцевих державних адміністрацій, депутати місцевих рад, а також журналісти регіональних ЗМІ.

DSC_5775Директор правових програм Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко презентував результати дослідження «Утворення одномандатних округів  для проведення чергових парламентських виборів 2012 року: Основні проблеми та можливі шляхи їх вирішення». Згідно проведеного експертами аналізу, Чернівецька область буде поділена на чотири виборчих округи, вперше за виборчу історію місто Чернівці згідно діючого Закону має бути розділене між двома виборчими округами. Денис Ковриженко заявив, що існує проблема врахування чи не врахування при встановленні меж виборчих округів місць компактного проживання національних меншин.

DSC_5724Юлія Тищенко, Голова Ради Українського незалежного центру політичних досліджень, зупинилася детальніше на правах національних меншин, етнічних груп на політичну участь у виборних органах, акцентувавши на тому, що одномандатні виборчі округи мають утворюватись таким чином, щоб місця компактного проживання національних меншин охоплювались одним виборчим округом, а не кількома. «Доцільно створювати умови, які сприяють участі національних меншин у загальнодержавних і місцевих виборах (питання мови виборчих бюлетенів, інформації про кандидатів мовами національних меншин), зокрема в місцях компактного проживання національних меншин. Відповідне питання потребує розвитку законодавства про національні меншини в Україні в цілому, адже термін «місце компактного проживання» в Україні на законодавчому рівні так і не визначено».  

DSC_5738Представник Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут у своєму виступі зазначив: «Дискусія щодо встановлення кількості та меж виборчих округів - це дискусія навколо, того, що буде більше враховано: територіально-адміністративний устрій (дотримання поділу на райони в області, тощо), чи рівна кількість виборців в різних округах».

Історію формування виборчих округів в Чернівецькій області та свої прогнози щодо меж виборчих округів представив експерт «Комітету виборців» Ігор Баб’юк. За інформацією регіональних відділів ведення Державного реєстру виборців, національний округ румуномовного населення таки буде сформований.  Садгірський район міста Чернівці не вкладається в 12% обмеження, визначене діючим Законом.  Розглядається можливість долучити його в межах 4-6 дільниць (8-12 тисяч виборців) до округу національних груп, а решта дільниць залишити в межах виборчого округу, що включатиме два інших райони міста Чернівці - Першотравневий та Шевченківський. «У Сторожинецькому районі області до округу національних груп пропонується включити ті населені пункти, які межують із переважно румуномовним Глибоцьким районом. Таким чином великі населені пункти з переважно румуномовним населенням Красноїльськ, Чудей, Буденець не потрапляють до цього округу», - зазначив Баб’юк.

Присутні погодилися, що подібні консультації повинні проводитися й надалі задля підвищення ролі та впливу громадянського суспільства на процеси, що відбуваються в Україні, особливо напередодні і під час виборчої компанії.

DSC_5701

Детальніше:
+38 063 628 67 71

Довідка. До Громадського Консорціуму Виборчих Ініціатив входять Лабораторія законодавчих ініціатив, Український незалежний центр політичних досліджень, Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України. Захід відбувається за підтримки IFES. Нещодавно Громадський консорціум виступив із Заявою, в якій наголосив, що діючий новий Закон «Про вибори народних депутатів України» містить низку прогалин у частині територіальної організації виборів. Громадські організації вважають, що результати таких консультацій мають бути взяті до уваги ЦВК при прийнятті кінцевих рішень. Адже від того, яким чином буде утворено округи на майбутніх виборах, не в останню чергу залежатиме оцінка цих виборів в Україні міжнародною спільнотою, їх визнання суспільством та учасниками виборчої кампанії.