20 березня Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування спільно з Європейською комісією «За демократію через право» (Венеціанською Комісією)  було проведено експертний круглий стіл  «Застосування законодавства про вибори народних депутатів України у 2012 році». Представники громадськості, депутати, експерти та науковці обговорили перспективи проведення чесних виборів та встановлені законодавством гарантії.

DSC_0032Юрій Ключковський, заступник Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування,  проаналізував нову редакцію ЗУ “Про вибори народних депутатів”: «Закон не може гарантувати відсутність фальсифікацій, але він може створити умови для гарантій чесних виборів». Особливого публічного контролю потребує зміна місця голосування виборця, а також процедура виготовлення і передачі бюлетенів, друк яких на кількох підприємствах може сприяти фальсифікаціям. «Спостереження – це єдина процесуальна можливість проконтролювати хід голосування та етап підрахунку, тому потрібно скористатися такою можливістю для проведення чесних виборів», - відзначив Ключковський.

DSC_0021Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська наголосила на та тому, що поняття чесність у виборчих практиках повинно застосовуватись і щодо рівності можливостей кандидатів, рівності ставлення органів влади до суб’єктів виборчого процесу, реалізації права на рівність представництв у виборчих комісіях. «Чесним виборам часто заважає застосування адміністративного ресурсу, зокрема, законодавчий – надання преференцій окремим суб’єктам виборчого процесу; силовий – використання податкових органів, міліції, прокуратури, СБУ для залякування чи переслідування кандидатів; бюджетний – використання коштів бюджету на ведення виборчої кампанії; інституційно-кадровий – використання людського ресурсу владної вертикалі для підтримки кампаній кандидатів; матеріально-технічний; регуляторний – через тиск з боку дозвільних органів; медійний – представлення в ЗМІ одних кандидатів у більшій мірі порівняно з іншими», - вважає Ольга Айвазовська.

DSC_0024«Виборчі системи змінюються тоді, коли один гравець або кілька вважають, що за іншої системи вони можуть домогтися кращих результатів», - каже Срджан Дарманович, член Венеціанської Комісії, про чергову зміну виборчої системи в Україні. «Потрібно не дозволити нарізання округів таким шляхом, щоб від цього могли виграти окремі політичні гравці». До змін, які принесе новий закон, мають бути підготовлені судді, члени комісій. Він сподівається, що вибори до парламенту пройдуть чесно.

Учасники круглого столу погодились, що гарантом демократичних виборів мають бути влада і громадянське суспільство.

Детальніше: