У складі громадської ради при МЗС було створено профільну робочу групу, яку очолила координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. Найближчим часом до МЗС буде надіслано пропозиції щодо покращення умов перебування міжнародних місій в Україні та забезпечення завчасного їх запрошення до участі у спостереженні. 

МЗС повинно врахувати те, що завдяки багаторічній міжнародній практиці спостереження за виборами було сформовано традиції та норми, відповідно до яких організовують власну роботу представники професійних делегацій та місій. Національне законодавство може не передбачати вимог, які є обов’язковими для організаторів та очільників місій і встановлені їх внутрішніми положеннями. Тож, держава, що прагне засвідчити свою готовність до проведення прозорих та чесних виборів, зацікавлена в залученні максимальної кількості міжнародних спостерігачів, повинна бути чуйною і до їх організаційних потреб.

Робоча група ініціюватиме розгляд питання щодо завчасного надсилання запрошень міжнародним інституціям, що традиційно організовують місії; забезпечення реалізації права на просту та вільну від дискредитації систему і процедуру акредитації спостерігачів; допомогу у організації зустрічей з представниками влади, виборчих комісій різного рівня, адміністраторами та розпорядниками Державного реєстру виборців та іншими; сприянні у розв’язанні конфліктних ситуацій, що спровоковані спробою третьої сторони перешкоджати представникам міжнародних місій зустрічатися з кандидатами, членами політичних партій, громадських організацій, чи пересуватися вільно територією країни без обмежень та спеціальних попереджень, мати безперешкодний доступ до виборчих дільниць, комісій різного рівня на всіх етапах кампанії. 

Довідково: Відповідно до ЗУ “Про вибори народних депутатів” Ст. 79, ч.8 “Міністерство закордонних  справ  України,   інші   органи виконавчої влади сприяють  офіційним спостерігачам  від  іноземних  держав,  міжнародних організацій у здійсненні ними повноважень”.

Детальніше: