15 березня 2012 року відбулося засідання Центральної виборчої комісії, під час якого, крім робочих питань порядку денного, пропонувалося розглянути пункт, що становить значний суспільний інтерес, а саме, формування територіальних виборчих одиниць. Громадські експерти та політичні гравці неодноразово наголошували на необхідності забезпечення публічності, справедливості та своєчасності рішення. Хоча чинне законодавство і встановило граничний строк розгляду питання по суті за 200 днів до дня голосування, тобто 10 квітня, втім, ніщо не заважає розпочати обговорення принципу поділу вже зараз. Адже, той самий закон визначає прийнятне відхилення кількості виборців в кожному з округів в межах 12%, що може вплинути на нерівномірну вагу мандату, отриманому в різних мажоритарних  округах. Крім того, округи матимуть статус не тимчасових утворень, а постійних. Тобто, вага питання є дещо вищою, ніж раніше.

Засідання не було анонсоване на сайті ЦВК, втім, без уваги спостерігачів від громадськості, медіа та дипломатичної спільноти воно не минуло. Так, крім ТВі, 5 каналу, Української правди, Інтерфаксу та ОПОРИ, свідками дискусії між членами комісії стали представники дипломатичних установ Німеччини, США, Швеції та Європейського Союзу.

Члени ЦВК провели погоджувальну нараду за зачиненими дверима у кабінеті голови, а за пів години продовжили працювати публічно. Ще 40 хвилин дискутувалося внесення до порядку денного питання щодо формування округів. За основу було прийнято 4 питання, з розглядом яких ЦВК згодом впоралася за 15 хвилин: щодо змін у складі територіальних виборчих комісій; затвердження субвенцій з місцевих бюджетів для організації та проведення позачергових/дочасних місцевих виборів; знищення даних кратного включення виборців до Державного реєстру; про порядок реєстрації міжнародних спостерігачів на наступних парламентських виборах.

Що ж до питання номер один, то комісія публічно розкололася на 2 частини. Більшість складали противники завчасного обговорення питання формування округів. Аргуменів “за” та “проти” вистачало, хоча перші явно вигравали з точки зору логіки та міжнародних стандартів. Підсумкове голосування показало, що лише 6 з 13 присутніх членів комісії підтримували внесення до порядку денного незапланованого питання. 

“Проти” розгляду питання формування округів висловилися Олександр Шелестов,  Юрій Данилевський, Олександр Осадчук, Тамара Астахова, Юрій Донченко. Аргументи виступаючих стосувалися того, що рішення потрібно приймати на основі останніх даних Державного реєстру виборців, а найсвіжішими вони будуть ближче до кінцевого терміну, що відведено законом для формування округів. Щомісяця, зі слів Шелестова, вносяться зміни щодо близько 500 000 виборців. В свою чергу, пані Астахова нагадала присутнім, що на розгляді Конституційного Суду знаходяться подання народних депутатів, зокрема і щодо частини 2 статті 22 ЗУ “Про вибори народних депутатів” (утворення закордонних виборчих дільниць). Тож, до роз’яснень КС питання формування округів не на часі.

Аргументи “за” висловлювали ініціатор розгляду вище зазначеного питання Адрій Магера таЖанна Усенко-Чорна, Ігор Жиденко, Валерій Шелудько, Володимир Шаповал, який спочатку виступав проти внесення питання, а підсумовуючи все ж підтримав його. Заступник голови ЦВК Андрій Магера запропонував математичний принцип поділу округів, що дасть можливість забезпечити справедливий їх розподіл в межах адміністративної одниці – області. Ініціатор розгляду теми округів також відзначив значний суспільний інтерес до цього процесу та запропонував опрацювати питання завчасно. Крім того, Магера відзначив, що Конституційний Суд досі не приймав жодних ухвал і йому дивно буде читати таке рішення суду, в результаті якого частина громадян України фактично буде позбавлена права голосу за ознакою місця проживання. Зі свого боку Володимир Шаповал підтвердив, що в світлі того, що КС не відкрив ще навіть провадження по справі (станом на 14.03), теза про необхідність чекати рішення є штучною. Жанна Усенко-Чорна зазначила, що Державний реєстр виборців упішно працює в Україні вже 2 роки і в результаті її спостереження за змінами можна чітко прогнозувати тенденції. Служба розпорядників реєстру та вона особисто здійснювала щоденний моніторинг, в результаті якого може відповідально заявити, що зміни в реєстрі жодним чином не можуть вплинути на кількість округів в області. Усенко-Чорна також нагадала присутнім про те, що кожен член ЦВК отримав звернення від депутатів Львівської обласної ради, які занепокоєні інформацією щодо можливості маніпулятивного зменшення кількості округів на Львівщині. Тож, щоб понизити градус напруги та попередити поширення чуток, потрібно приймати рішення щодо кількості територіальних виборчих одиниць в межах кожної з областей.

Втім, до теми округів повернуться в останній термін, визначений законом.

Від автора:

Останнє засідання виявилося більш ніж корисним для розуміння процесів, які актуалізуються в ЦВК. Як тільки члени комісії вийшли з нарадчої кімнати, стало зрозуміло, що питання округів не потрапить до порядку денного. Роздратування Володимира Шаповала та криві посмішки окремих членів ЦВК свідчили про гарячу дискусію за зачиненими дверима. Перебіг голосування та слабкі аргументи “проти” підтвердили той факт, що Центральна виборча комісія орієнтуватиметься на зовнішні чинники, зокрема, і Конституційний Суд, який хоч і не відкрив провадження, буде використаний для легітимізації політично вмотивованого рішення щодо подвійного балотування та прив’язки закордонних дільниць до одномандатних виборчих округів. Будемо сподіватися, що зазначені рішення будуть прийняті в строки логічні до виборчих термінів і, наприклад, подвійне балотування не скасовуватимуть після фактичного закінчення фази реєстрації кандидатів. А кожному спостерігачеві, політичному оглядачу чи тематичному журналістові варто дістати з аналів історії та електронних архівів інформацію щодо висування та делегування за партійними квотами членів ЦВК. Це полегшить розуміння причинно-наслідкових зв’язків щодо рішень кожного. Далі буде...

Детальніше: