Після завершення місцевих виборів 2010 року у Львівській міській раді було сформовано два центри впливу: один з них очолює міський голова Андрій Садовий, інший — ВО «Свобода». Не зважаючи на деяку напруженість та критичне ставлення представників ВО «Свобода» до діяльності мера під час попередньої каденції, сьогодні їхні відносини можна охарактеризувати швидше як «співпрацю», аніж «протистояння».

Міський голова Андрій Садовий зумів зберегти сильні позиції у Раді завдяки набутому досвіду керівництва містом протягом попередньої каденції та започаткованим у Львові житлово-комунальним, муніципальним, гуманітарним ініціативам. Інший центр впливу сформувала депутатська більшість, представлена фракцією ВО «Свобода». Остання має всі важелі впливу не тільки у міській раді, але і в депутатських комісіях та Колегії Ради. Отже, ВО «Свобода» має широкі можливості для реалізації своїх передвиборчих обіцянок та планів, хоча власної Програми розвитку Львова партія так і не представила. З іншого боку, контроль над роботою представницького органу міста передбачає повну відповідальність за все, що робитиме міська рада протягом періоду своєї каденції.

І міський голова, і політичні партії у міській раді намагаються бути відкритими та прозорими під час своєї роботи. За період моніторингу спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не зафіксували спроб обмежити доступ до публічної інформації чи порушити право громадян на отримання такого типу даних. Міський голова і політичні партій у міській раді активно використовують різні канали комунікації з виборцями: офіційні сайти (city-adm.lviv.ua, lvivrada.gov.ua), власні електронні ресурси, газети, телебачення. Проте, подекуди, спостерігачі відзначають перехід від ефективної комунікації за допомогою цих засобів до популізму.

На основі напрацьованих висновків Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА рекомендує:

  • Представництву політичної партії ВО «Свобода» у міській раді оприлюднити своє бачення розвитку міста Львова на найближчі 5 років, перелік завдань для фракції та конкретні кроки, які ВО «Свобода» планує реалізувати за період діяльності ЛМР VI скликання. Перейти від декларативних та контролюючих рішень до співпраці та вирішення нагальних потреб у місті.
  • Всім політичним силам, які представлені у Львівській міській раді, налагодити співпрацю зі своїми виборцями через проведення зустрічей, відкриття приймалень, створення інтернет-сторінок та, при потребі, профілів у соціальних мережах. Раз у два тижні оприлюднювати на сайті lvivrada.gov.ua інформацію про місце та час наступної зустрічі з виборцями.
  • Налагодити процес звітності перед громадою начальників житлово-комунальних господарств, департаментів та управлінь. Передбачити можливість комунікації мешканців міста з зазначеними посадовцями через веб-сайт ЛМР.