В результаті громадського моніторингу, проведеного спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА було виявлено, що  низький рівень прозорості в процесах підготовки й ухвалення рішень у Луганську та контролю громадськості за їх виконанням гальмує розвиток громадянського суспільства, створює підґрунтя для маніпуляцій та корупції. Так, в місті не проводяться консультації з громадськістю щодо вироблення проектів рішень місцевої влади, ігнорується позиція третього сектору. Більшість громадських організацій не мають можливості конструктивно впливати на рішення місцевої влади. Непоодинокими є випадки, коли громадські слухання з того чи іншого питання проводять вже після затвердження рішення, що нівелює їх значущість.

Проблеми, що перешкоджають започаткуванню культури демократиї участі: 

  • Необізнаність активістів місцевих громад щодо власних прав на участь  у місцевому самоврядуванні та відсутність базових навичок організаційної роботи;
  • Відсутність дієвих механізмів впливу на місцеву владу та ілюзорність консультацій із громадськістю на базі підконтрольного Луганському міськвиконкому дорадчого органу – громадської палати.

Як результат, ми отримуємо неефективне управління та загострення соціальних конфліктів у м. Луганськ.

pdf Завантажити повний текст