За результами місцевих виборів 31 жовтня 2010 року у міську раду пройшли депутати від дев’яти партій, які утворили сім депутатських груп і фракцій. Попри очікуване об’єднання промерської партії «Вільних Демократів» з ВО «Батьківщина», яка отримала в міській раді найбільшу кількість мандатів, «Вільні Демократи» досить неочікувано об’єдналися з Партією Регіонів і утворили фактичну більшість. Після такого рішення позиції партії «Батьківщина» стрімко понизились, три їхні депутати перейшли до іншої депутатської групи, двоє не увійшли до фракції «Батьківщина».

До утвореної депутатської групи «Вільні Демократи» приєднались три депутати, які пройшли до міської ради від ВО «Батьківщина» і двоє – від партій СПУ і ПППУ. Після такого перегрупування більшість у міській раді становить 34 депутати. Вони безконфліктно співпрацюють з мером, оскільки він є почесним головою партії «Вільні Демократи». Другий суб’єкт більшості – депутатська група Партії Регіонів отримала посаду секретаря міської ради. Таким чином засідання ради завжди відбувається під головуванням представника більшості і тому проблем з прийняттям узгоджених питань майже не виникає.

Міська рада складається з представників бізнесу на 53%, при цьому у жодній депутатській групі чи фракції цей показник не опускається нижче 45%, а дві фракції на 100% сформовані з  бізнесменів. Якщо взяти до уваги тісні зв’язки деяких депутатів із бізнес колами, то відсоток представників їх інтересів буде значно вищий. Приміром, представники освіти у раді складають 10% і присутні лише у двох депутатських об’єднаннях.

У жорсткій опозиції до більшості знаходиться дві фракції: «Батьківщина» і «Екологія та соціальний захист». Всього в опозиції знаходиться 26 депутатів. Вони активно беруть участь в обговоренні питань винесених на засідання сесії, підіймають часто гострі проблеми з життя міста.

Голосування депутатів у раді відбувається одностайне. Члени однієї фракції чи групи, як правило, приймають спільне рішення про підтримку чи відхилення питань, за які голосують. У рідкісних випадках із незначних для фракції питань депутати голосують самостійно. Такий стиль роботи характерний для депутатів як більшості, так і меншості.

Під час засідань міської ради виникають певні проблеми з підрахунком голосів. Зал засідань не обладнаний електронною системою для голосування депутатів, тому з їх числа обрана лічильна комісія у кількості чотирьох осіб. Під час голосування за спірні питання, коли у більшості не вистачає достатньої кількості депутатів і рішення приймається половиною від складу +1, депутати часто вимагають від опозиції переголосування через непрозорий підрахунок. Траплялись випадки, коли після такого повторного голосування рішення змінювалося.

Засідання міської ради відбуваються публічно, що дає змогу як журналістам, так і іншим бажаючим громадянам безперешкодно, без акредитації відвідувати засідання сесії міської ради. Для присутніх виділені місця, де вони можуть зручно спостерігати за голосуванням та обговореннями. На початку засідання присутні можуть отримати проект порядку денного, в якому зазначений перелік питань винесених на розгляд депутатів.

На засіданнях міської ради депутати як від опозиції, так і більшості, мають можливість на виступи, звернення та вільне обговорення питань, що винесенні на засідання міської ради.

pdf Завантажити повний текст