У результаті місцевих виборів  ВО «Свобода» отримала більшість мандатів у Івано-Франківській міській раді: 34 депутати з 60 загального кількісного складу. Рівень підтримки дозволив «Свобод» в раду провести і 35 осіб, але кандидатами було зареєстровано лише 34. Одне вакантне місце, що залишилось, через рішення суду виборола для себе партія Третя сила. Крім «Свободи» до міської ради увійшли Фронт Змін – 9 депутатів, ВО «Батьківщина» – 5 депутатів, Партія регіонів – 4 депутати, Третя сила – 3 депутати, УДАР та Наша Україна представлені 2 депутатами, і 1 - УРП «Собор». Переможцем виборів міського голови вдруге поспіль став представник УНП Віктор Анушкевичус.

Через те, що партія міського голови В.Анкшкевичуса до Івано-Франківської міськради не пройшла, в нього практично відсутня підтримка з боку депутатського корпусу. Партнерських відносин з фракціями в раді не було налагоджено, тому фактично кожна сесія міськради перетворюється на протистояння між радою і міським головою. Кожна фракція в раді діє самостійно без сталих коаліційних зв’язків. Єдиним об’єднавчим фактором  для них є опозиційність стосовно міського голови. Та не зважаючи на те, що опозицією міському голові є весь депутатський корпус, ніхто йому недовіри не висловлював, що дає підстави припускати про побоювання взяти на себе відповідальність за управління містом.

Що стосується доступу до розпоряджень міського голови і рішень виконавчого комітету, то всі вони є у вільному доступі на сайті виконкому і оприлюднюються протягом 10 днів із моменту прийняття та підписання. Також, систематично, на тому ж сайті, розміщується графік заходів за участю міського голови, в тому числі й анонси засідань виконавчого комітету. Не зважаючи на це, зауваження щодо  відкритості є і стосуються вони доступу громадян на засідання виконавчого комітету та проектів рішень, що виносяться на його розгляд. Відкритість роботи виконкому теж належить до юрисдикції міського голови, оскільки, саме за його пропозицією виконавчий комітет формується, а він його очолює. Перешкод, які б не дозволяли розміщувати проекти рішень виконавчого комітету немає, але надати вільний доступ до них ніхто не поспішає. У регламенті виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради на засіданнях дозволено бути присутнім лише представникам ЗМІ, про представників громадських організацій та територіальну громаду відсутні згадки. Затвердження регламенту виконавчого комітету виключно у компетенції ради, але міському голові нічого не перешкоджає внести на розгляд сесії пропозицію змін в регламент, які б дозволили територіальній громаді та представникам громадських організацій бути присутніми на засіданні виконавчого комітету.

Так само частковою можна назвати й відкритість міської ради. Всі рішення ради у вільному доступі на сайті, оприлюднюються протягом 10 днів із моменту прийняття і підписання, також, систематично через сайт анонсується час та місце засідань депутатських комісій. Але, як у випадку із виконкомом, ні у Положенні про комісії міської ради, ні у регламенті не передбачено вільну присутність представників громадських організацій чи зацікавлених у прийнятті рішення громадян на засіданнях депутатських комісій. У питаннях відкритості й прозорості  міської ради можна швидше говорити про наміри ніж про факт. Підтвердженням цього є норми регламенту, де йдеться про обов’язковість розміщення всіх рішень і проектів рішень та Положення про веб-сайт Івано-Франківської міської ради, яке передбачає розміщення низки суспільно важливих документів на Інтернет-сторінці ради. Станом на 1 червня 2011 року ці наміри  за великим рахунком практичного втілення не мали. Регламентом також передбачено, що кожний депутат повинен інформувати виборців раз у півріччя про роботу ради та її виконавчих органів, але через нечітке формулювання норм проконтролювати цей процес неможливо, оскільки не визначено форм  інформування.

Із вищенаведеного випливає таке:

  • громада не має можливості впливати на процес прийняття рішень місцевою владою на етапі проекту рішення;
  • громада не має можливості вести повноцінний контроль за діяльністю місцевої влади, оскільки у вільному доступі надто вузький перелік документів, що продукує місцева влада, за якими оцінити реальний стан справ неможливо;
  • декларації про підвищення прозорості міської ради поки не відповідають дійсності повноцінно, сайт міської ради не працює в тому режимі, що визначений Положенням про веб-сайт Івано-Франківської міської ради.

Оцінити реальний стан справ у місті, діяльність місцевої влади та вплинути на процес прийняття нею рішень практично неможливо, через невеликий обсяг оприлюднених документів, обмеження щодо присутності громадян на засіданнях депутатських комісій міської ради і виконкому та проблеми з доступом до проектів рішень. Тому відкритість місцевої влади можна назвати декларативною.

pdf Завантажити повний текст