У міськвиконкомі останнім часом активізували роботу щодо переобрання старих та створення нових Органів Самоорганізації Населення (ОСН). Створено та затверджено нове Примірне положення і вже в найближчому майбутньому мають розпочатися перші звітно-виборчі конференції. Саме на цих конференціях ми зможемо побачити ефективність діяльності ОСН у нашому місті. Жителі Черкас зможуть своїм рішенням обрати новий керівний склад ОСН або залишити чинне керівництво.

Проблема  ефективності

Створені у нашому місті ОСН так і не стали найнижчим оплотом демократії та не набули всеосяжної популярності й довіри серед мешканців своїх мікрорайонів. Звичайно, всі ОСН не можна урівнювати, адже хтось працював більш ефективно, а хтось просто робив вигляд активної роботи. Цікаво, що більшість голів ОСН так і не стали відомими жителями мікрорайонів, які вони і представляють.

Багато можна почути від керівників ОСН про причини їх неефективної і недостатньо активної діяльності. Найпоширенішими відмовками чуємо, по-перше, відсутність коштів та матеріально-технічної бази, по-друге, малу кількість оплачуваних ставок – адже залучати людей доводиться на громадських засадах. І справді, досить правдоподібно, але, якщо подивитись на роботу ОСН всієї України, то можна побачити, що Черкаська міськрада одна з небагатьох, яка взагалі виділяє фінанси на діяльність ОСН. У нашому місті ці виділені з бюджету кошти в ОСН направляють в основному на оплату двох невеликих ставок.

Отже, базові кошти все ж є! То невже проблема тільки у фінансах? Узявши курс на розвиток самоорганізації населення у нашій країні, так і не створили навчальних закладів, де мають готувати управлінців цих органів. Саме через низькоякісний менеджмент сьогодні ми спостерігаємо неефективність і дискредитацію цього рівня демократичного врядування. В Україні не розвинена система обміну позитивними практиками між ОСН з різних куточків країни, хоча деякі зародки цього ми можемо спостерігати. Поки що найактивнішими розбудовниками ОСН в Україні є міжнародні інституції, які у вигляді грантових коштів підтримують матеріальний та інтелектуальний стан ОСН.

Загроза   політизації в умовах   не публічності

Максимальна залученість громадян. Розпочинаються звітно-виборчі конференції у міських ОСН, а чи враховано проблем, які не дозволяли ефективно працювати діючим керівникам органів самоорганізації? Чи дійсно проведена робота над максимальним інформуванням громадян для залучення якомога більшої кількості людей у виборчий процес? Великий конкурс на голову ОСН дає шанс на обрання здібного менеджера, який зможе якісно виконувати покладені на нього функції. Такий керівник матиме значний рівень суспільної легітимності, що допомагатиме йому в залученні громадян до вирішення місцевих проблем.

Політизація. Відбуваються перші системні звітно-виборчі конференції в ОСН нашого міста. Оскільки ці органи є виборними, то, як і у всіх виборних органах, буде присутня політична боротьба. Якщо вибори до місцевих рад наступного разу будуть відбуватися за змішаною або мажоритарною системою, то ефективні голови ОСН матимуть достатній рівень пізнаваності, щоб стати депутатами міської ради. Саме тому ОСН може бути ефективним майданчиком для політичної боротьби окремих політичних осередків за майбутню владу. Це розуміють і можуть використати в особистих цілях основні політичні гравці нашого міста, які мають хоча б незначний ресурс.

Поряд із тим значний рівень політизації ОСН буде заважати проникненню туди ефективних кадрів, адже орган буде орієнтуватись не на суспільну, а на політичну вигоду. Тому, якщо у влади є дійсне бажання ефективно розвивати цей рівень демократичного врядування, то має бути організовано максимально прозорий і публічний процес формування нового керівного складу ОСН, а відразу після звітно-виборчих конференцій повинні відбутися комплексні навчання голів і членів ОСН.

Детальніша   інформація: