В рамках реалізації Кампанії громадського демократичного моніторингу спостерігачі ОПОРИ відслідковували перші кроки новообраної влади Луцька. Зокрема, було проаналізовано нові регламенти органів місцевого самоврядування, а саме Регламент Луцької міської ради та Регламент роботи виконавчого комітету та виконавчих органів Луцької міської ради.

 В результаті даної роботи були напрацьовані окремі рекомендації та пропозиції, які могли б покращити рівень публічності та відкритості діяльності Луцької міської ради та її виконавчих органів. Ці пропозиції були оформлені 16 травня у листі-зверненні Михайла Шелепа, регіонального координатора ГМ ОПОРА у Волинській області на ім’я Луцького міського голови Миколи Романюка та секретаря Луцької міської ради Григорія Пустовіта.

Так, на думку представника ГМ ОПОРА інформація про результати голосування депутатів міської ради та база даних всіх рішень, що приймаються органами місцевого самоврядування Луцька повинна бути доступною для широко кола громадськості..

Для практичної реалізації вищенаведених міркувань Михайло Шелеп запропонував депутатам внести зміни в Регламент Луцької міської ради, зокрема:

  1. в статті 24 (Сесійна форма роботи Ради) записати, що «Результати відкритого голосування депутатів «В цілому» з усіх питань порядку денного обов’язково оприлюднюються на офіційному веб-порталі Ради, як додаток до тексту рішення Ради», а також «видаються по закінченню пленарного засідання на прохання акредитованих представників засобів масової інформації».
  2. в статті 29 (Підготовка питань, що вносяться на розгляд Ради) записати, що «Не пізніше як за чотири дні до відповідного пленарного засідання … відділ секретаріату міської Ради забезпечує можливість ознайомлення громадянам з проектами рішень та обгрунтовуючих матеріалів до них шляхом їх розміщення на офіційному веб-порталі Ради».
  3. в статті 44 (Набрання чинності рішень Ради) - «Усі рішення Ради нормативно-правового характеру опубліковуються на офіційному сайті Ради та в інший визначений спосіб не пізніше як у 5-денний термін після їх прийняття».

Також громадський спостерігач вважає, що Відділ секретаріату міської Ради повинен щоквартально оприлюднювати на офіційному веб-порталі Ради статистичну інформацію про результати роботи депутатів, зокрема про пропуски депутатами сесій, про кількість депутатських запитів та запитань поданих кожним депутатом, про кількість питань розглянутих на засіданнях постійних комісій та пленарних засіданнях Луцької міської ради.

Натомість Виконавчому комітету Луцької міської ради запропоновано також внести зміни в свій Регламент, зокрема, чітко прописати процедуру голосування членів виконкому – «шляхом підняття рук» та прописати норму про обов’язковість публікації на офіційному сайті Ради усіх рішень виконкому.

Представники Громадянської мережі ОПОРА очікують на розгляд своїх пропозицій. Разом з тим громадські спостерігачі будуть продовжувати моніторинг роботи органів місцевого самоврядування Луцька, зокрема аналізувати рівень прозорості дій влади та залучення громадськості до процесу прийняття рішень, а також міру дотримання і виконання передвиборчих програм і обіцянок.

 

Михайло Шелеп,

регіональний представник ГМ ОПОРА у Волинській області

[email protected], 067-4165086

Довідково:

Під час місцевих виборів 2010 року Громадянська мережа «ОПОРА» та її регіональні партнери в 15-ти обласних центрах, зокрема і в місті Луцьку, розпочали реалізацію Кампанії громадського демократичного моніторингу. Мета кампанії - підвищити рівень відповідальності місцевих політиків через громадський контроль їх передвиборчих обіцянок та діяльності після виборів.