laboratory

ucipr

kvu

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

Позиція Громадського Консорціуму Виборчих Ініціатив
щодо результатів засідання робочої групи з удосконалення виборчого законодавства

Представники Громадського Консорціуму Виборчих Ініціатив, що об’єднав профільні недержавні організації з метою ефективного впливу на реформування виборчого законодавства та забезпечення його публічного характеру, брали участь в засіданнях робочої групи, створеної для опрацювання проекту закону «Про вибори народних депутатів України».

Консорціум позитивно сприймає факт, що в документі враховано низку пропозицій громадськості, наданих керівництву групи на етапі підготовки концепції. У ході постатейного обговорення законопроекту 28 і 29 квітня у робочій групі декілька десятків прогресивних правок увійшли до документу, який найближчим часом може бути внесений Президентом у Верховну Раду України, надісланий на експертизу до Венеціанської комісії та Міжнародної фундації виборчих систем (IFES).

Після тривалих дискусій під час постатейного розгляду законопроекту було узгоджено позитивні новації, які, на думку Консорціуму, дадуть можливість забезпечити більшу прозорість виборчого процесу.

Консорціум підтримує низку погоджених робочою групою положень нового законопроекту і висловлює впененість у тому, що ці положення увійдуть до тексту законопроекту, а їх відсутність може свідчити про фасадність роботи групи:

  1. Запровадження більш збалансованої системи формування виборчих комісій окружного рівня, яка передбачає право кожної з парламентських фракцій делегувати одного кандидата до ОВК, а всі інші місця заповнюються за рахунок загального жеребкування між позапарламентськими партіями та політичними силами, що входять до складу парламентських блоків. Таким чином буде нівельовано норму, яка гарантувала б пріоритетне представництво партій, що самостійно сформували фракції.

  2. Обмежено можливість використовувати систему скасування реєстрації кандидатів для боротьби з політичними опонентами. Таким чином, право на відмову в реєстрації чи її припинення вичерпуються конституційними вимогами громадянства та дієздатності суб’єктів виборчого процесу.

  3. Спрощено та приведено до логічної схеми систему реєстрації українських громадських організацій, які планують вести спостереження за виборчим процесом. Так, Центральна виборча комісія надає право моніторингу громадській організації відповідно до статутних цілей останньої, а її представники реєструються як спостерігачі в окружних виборчих комісіях на місцях. Крім того, українські неурядові організації вперше в правах прирівнені до суб’єктів виборчого процесу під час спостереження, тобто, зможуть не просто фіксувати порушення, а й писати скарги, акти, звертатися до суду щодо порушень виборчого законодавства.

  4. Такі суб’єкти виборчого процесу як партії та кандидати-мажоритарники, яких висувають політичні сили, зобов’язані публікувати свої програми, які буде оприлюднено на сайті ЦВК. Втім, залишається відкритим питання щодо виборчих програм кандидатами в одномандатних виборчих округах, які є самовисуванцями. Таких зобов’язань для них, на жаль, немає.

  5. Організатори соціологічних опитувань, які проводяться у виборчий період та безпосередньо стосуються виборчої кампанії, повинні оприлюднювати інформацію щодо замовників та спонсорів дослідження. Таким чином, буде запроваджено умови для усунення псевдоопитувань, метою яких є маніпуляція громадською думкою.

  6. Центральна виборча комісія реєструє суб’єктів виборчого процесу в багатомандатному окрузі (списки партій), а окружні – кандидатів в одномандатних мажоритарних виборчих округах. Втім, за ЦВК залишається право вирішувати в адміністративному порядку спори щодо дій чи бездіяльності ОВК, в тому числі і щодо реєстрації кандидатів.

  7. Зміст протоколу щодо підсумків голосування на дільницях деталізує всі процедурні етапи та фіксує кількість виборців, що проголосували «на дому». Таким чином, протокол перетворюється на документ, який можна аналізувати на предмет неточностей, невиконання процедур чи аномальної кількості виборців, що скористалися правом проголосувати на дому.

Водночас Консорціум має повідомити, що ряд принципових питань не обговорювався ані на етапі підготовки концепції, ані під час оцінки тексту законопроекту. Таке упущення може негативно вплинути на загальне сприйняття та суспільну легітимізацію президентського проекту.

Серед найважливіших норм-табу до дискусії опинилися:

  1. Доцільність зміни виборчої системи на змішану пропорційно-мажоритарну, ступінь відкритості якої є нижчим порівняно із запропонованою громадськістю пропорційною з преференційним голосуванням, а сама вона не сприяє розвитку стійкої партійної системи;

  2. Доцільність скорочення строків проведення виборчої кампанії зі 120 до 90 днів, що може негативно вплинути на організацію та проведення виборів;

  3. Закріплення надмірно високого прохідного бар’єру на рівні 5%, який не сприятиме оновленню політичних еліт та представленню інтересів малих груп виборців в законодавчому органі влади.

Оскільки 28-29 квітня робоча група зібралася не в повному складі, учасники Громадського Консорціуму Виборчих Ініціатив занепокоєні можливістю внесення неузгоджених змін до проекту шляхом надання поодиноких пропозицій до законопроекту постфактум. Виступаємо за оприлюднення Міністерством юстиції пропозицій, які були підтримані за результатами постатейного розгляду проекту, та пропонуємо забезпечити додатковий розгляд ряду названих принципових питань.

Додаткового розгляду напередодні внесення законопроекту до ВРУ, з точки зору Консорціуму, потребують питання:

  1. Необхідності запровадження кваліфікаційних вимог до членів виборчих комісій окружного рівня;

  2. Перегляду передбаченої проектом можливості вносити зміни до списку виборців в день голосування через суд, що, за оцінками міжнародних експертних організацій, є невиправданим лібералізмом;

  3. Необхідності надання документальних підтверджень щодо стану громадян, які хочуть проголосувати «на дому».

Консорціум також наголошує на тому, що перед прийняттям Президентом остаточного рішення щодо змісту законопроекту, доцільно провести публічні заходи в регіонах, парламентські слухання, повноцінні консультації з громадськістю та політичними силами. Публічні аспекти розробки законопроекту дозволять підвищити рівень його суспільної легітимності.

Також необхідно проаналізувати та врахувати практику застосування різних аспектів виборчого законодавства у попередніх виборчих кампаніях.

Громадський Консорціум виборчих ініціатив закликає Міністерство юстиції України якнайшвидше оприлюднити текст законопроекту з правками та врахувати пропозиції профільної громадськості.

Лабораторія законодавчих ініціатив
Український незалежний центр політичних досліджень
Громадянська мережа ОПОРА
Комітет виборців України