З початку повномасштабного вторгнення Житомирська міська й обласна ради не припиняли роботи. З 24 лютого 2022 року до 29 вересня 2023 року міськрада провела 19 пленарних засідань, а облрада — 8. Зранку 24 лютого 2022 року депутати міської ради екстрено зібралися на позачергову сесію та виділили кошти на оборону міста, допомогу військовим та пропрацювали алгоритм дій щодо евакуації населення, роботи комунальних підприємств та життєдіяльності міста. Міський голова і його заступники залишалися на робочих місцях. Обласна рада під час воєнного стану вирішила проводити закриті засідання, однак влітку 2022 року після обурення журналістів представників медіа таки допустили до зали засідань. 

Депутати міської й обласної рад почали займатися волонтерством, допомагати військовим та переселенцям і звітувати про це на своїх сторінках у Facebook. З'явилися і нові благодійні фонди, керівниками яких є депутати або члени їхніх родин. Наприклад, депутатка міської ради від ВО “Батьківщина” Олена Розенблат, сестра колишнього нардепа Борислава Розенблата, заснувала “Волонтерський штаб Житомира” і почали збирати та роздавати гуманітарну допомогу, допомагати переселенцям, розвозити цю допомогу по селах та містах області, які постраждали від обстрілів. Депутатка міської ради ві партії “Слуга народу” Ірина Гладка активно збирала та розвозила допомогу військовим, а у червні 2022 року заснувала БФ “Збережи Дім”. За даними місцевого інтернет-видання Житомир.info, житомирянин Віталій Прокопчук, якого затримали у листопаді 2022 року, оформлював документи та переправляв за кордон “ухилянтів” через благодійний фонд “Розвиток Полісся”, серед засновників якого є його рідний брат Валерій Прокопчук — депутат Житомирської обласної ради з фракції “Слуга народу”, керівник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Житомирській області.

Четверо депутатів обласної ради служать в ЗСУ і один депутат Житомирської міської ради. 

Результати місцевих виборів 2020 року

За результатами місцевих виборів, які проходили 25 жовтня 2020 року, до Житомирської обласної ради пройшли 9 партій, найбільша фракція - в “Слуги народу” — 11, “Наш край” — 9, “Європейська Солідарність” — 9, “Опозиційна платформа — За життя” — 7, “За майбутнє” — 7, “Пропозиція” — 6, “Батьківщина” — 6, “Радикальна партія Олега Ляшка” — 5, “Сила і честь” — 4. З 64 новообраних депутатів, 22 отримали перемогу в округах, інші пройшли за партійними списками. 

До Житомирської міської ради пройшли 6 партій. Найбільша фракція — у “Пропозиції” — 16 депутатських мандатів з 42 (38%). 13 новообраних депутатів були в попередній каденції міської ради, двоє — депутатами обласної ради. Партія “Слуга народу” отримала 7 мандатів, “Європейська Солідарність” — 6, “Опозиційна платформа — За життя” — 6, “Сила і Честь” — 4, ВО “Батьківщина” — 3. Міським головою обрали чинного мера Сергія Сухомлина, який балотувався від партії “Пропозиція” — 29 185 голосів. Друге місце зайняв Віктор Євдокимов від партії “Слуга народу”.

Головою обласної ради став Володимир Федоренко від партії “Слуга народу”. До призначення він був першим заступником голови ОДА. Першим заступником голови обрали депутата від партії “Наш край” Олега Дзюбенка. Посаду заступника отримав представник “Пропозиції” Володимир Ширма, ексголова Житомирської обласної ради.

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин представляє партію “Пропозиція”, а секретарем ради обрали представника партії “Слуга народу” Віктора Клімінського. Всі чотири заступники мера — Марія Місюрова, Олександр Шевчук, Світлана Ольшанська, Сергій Кондратюк — залишилися на своїх посадах, але Світлана Ольшанська стала першою заступницею. Жоден із них не належить до жодної партії. 

Діяльність обласної та міської рад в умовах повномасштабної війни

У період дії воєнного стану депутати Житомирської обласної ради вирішили проводити пленарні засідання сесій у закритому режимі. Перше засідання відбулося 16 червня 2022 року. 16 рішень прийняли без присутності журналістів, трансляції також не було. Втім, текстовий протокол засідання виклали на офіційному сайті ради 21 червня. 

14 липня Житомирська обласна рада зібралася на чергову сесію, і після вимог допустити медійників до засідання журналістам таки дозволили бути присутніми. На порядок денний винесли питання про перейменування міста Новоград-Волинський та району, реорганізацію і ліквідацію комунальних закладів області, переукладання контрактів із керівниками КУ області, зміни до попередніх рішень, затвердження нової структури виконавчого апарату, кадрові призначення та звернення до Кабміну. Першу в 2023 році сесію провели 16 березня у відкритому режимі. 

Житомирська міська рада вела прямі трансляції своїх засідань. Перша публічна сесія Житомирської міської ради під час воєнного стану відбулася 31 травня. Депутати розглянули 6 питань порядку денного, 2 з яких стосувалися нових міст-побратимів Житомира — Гдині та Пардубіце. Також депутати затвердили Програму національного спротиву на 2022 рік, виділили кошти на матеріальну допомогу сім’ям загиблих військових та на встановлення однотипних пам’ятників на військовому кладовищі. Крім того, чиновники виділяли кошти на закупівлю генераторів для об'єктів критичної інфраструктури, на ТРО та потреби військового інституту й оборону міста, присвоювали почесні звання житомирянам та розглядали комунальні питання. 

Доля заборонених проросійських партій

У перші дні вторгнення депутати Житомирської міської ради від партії “Опозиційна платформа — За життя” (всього їх у раді 6) публікували дописи про волонтерство, збір коштів та допомогу військовим. 8 березня мер оприлюднив інформацію, що депутат міської ради від “ОПЗЖ” Юрій Самборський заховався на Волині, в місті Любомль. Ввечері цього ж дня Самборський виклав у фейсбуці своє фото на майдані в Житомирі з карематами у багажнику і заявив, що займався гуманітарною допомогою, але після розмови з мером вранці 9 березня написав заяву про складання повноважень. У квітні 2022 року з фракції “Опозиційна платформа — За життя” вийшли ще 2 депутати — Сергій Колесник та Світлана Півоварова. Голова фракції “ОПЗЖ” в міській раді Наталія Леонченко 19 березня зробила публічну заяву про те, що вона перебуває у Житомирі та закликає охочих долучитися до волонтерської діяльності.

Колишні “регіонали” заснували Гуманітарний Хаб “Житомир” та публічно передають військовим техніку, але не зазначають, звідки беруть кошти на неї. За інформацією Житомир.info, БФ “Гуманітарний хаб ‘Житомир’”, зареєстрований у Житомирі 1 квітня 2022 року. Цей благодійний фонд має трьох засновників — Мирон Цюпа з Івано-Франківська, Донатас Піскун з Вінниці й Олег Мажуго з Алчевська Луганської області (з 2014 року це місто окуповане). 2 з 3 засновників тісно пов’язані з “ОПЗЖ”: Піскун до лютого 2020 року керував Вінницькою обласною організацією цієї партії, а на місцевих виборах 2020 року балотувався до Вінницької міської ради. Натомість Мажуго на місцевих виборах 2020 року очолював список кандидатів від “ОПЗЖ” в депутати Кремінської міської ради. Тоді він проживав у Сєвєродонецьку.

З квітня 2022 року фракція “ОПЗЖ” у Житомирській обласній раді розформована, і всі її депутати тепер позафракційні. 

У відповідь на інформаційний запит Житомирська міська й обласна ради відповіли, що з 24 лютого 2022 року партійних переходів не було.

Спроби зміни керівництва і зміна балансу сил після 24 лютого, функціонування більшості та опозиції

6 травня 2022 року стало відомо, що голова обласної ради Володимир Федоренко та його перший заступник Олег Дзюбенко призвані на військову службу. Обов'язки голови облради поклали на заступника Володимира Ширму. Варто зазначити, що до 19 липня призваний на військову службу Володимир Федоренко отримував заробітну плату і в обласній раді. 

“Військова служба, яку Федоренко проходить з 27 квітня, дозволяє зустрічатися з різними людьми у різних містах та проводити час із сім'єю”, — повідомили 27 травня на сайті Житомир.info. 29 січня 2023 року на своїй сторінці у фейсбуці Володимир Федоренко повідомив, що отримав відзнаку Міністерства оборони України — нагородну зброю. Де проходить службу чиновник, наразі не відомо. 

Публічних спроб зміни керівництва і балансу сил у міській та обласній радах після початку повномасштабного вторгнення не було.

Відкликання депутатів

У відповідь на запит ОПОРИ Житомирська міська й обласна ради повідомили, що з початку повномасштабного вторгнення відкликань депутатів. 

Однак варто зазначити, що на початку березня 2022 року міський голова Сергій Сухомлин повідомив, що депутат обласної ради, голова фракції “За майбутнє” Віктор Развадовський виїхав до Польщі. Також кордон з Україною перетнув депутат Житомирської облради з цієї ж фракції, генерал-полковник міліції Олександр Савченко. Згодом депутати повернулися до України і навіть були присутні на сесії облради 14 липня 2022 року, але на сесіях 7 грудня 2022 року та 10 січня 2023 року їх уже не було. За рік, у березні 2023 року, обоє депутатів достроково склали свої повноваження.

Проєкти рішен про припинення їхніх повноважень 3 березня 2023 року оприлюднили на сайті обласної ради. На сайті Житомир.info повідомляють, що заяву про припинення повноважень Віктор Развадовський 1 лютого написав: “у зв’язку зі станом здоров’я та довгостроковим лікуванням”.

16 березня 2023 року депутати не підтримали проєкти рішень про дострокове припинення повноважень депутатів. За позбавлення мандата Віктора Развадовського було 14 голосів, Олександра Савченка — 10 (всього в раді 64 депутати). Після сесії обидва депутати знову написали заяви з проханням достроково позбавити їх мандатів, але на сесії 27 квітня для ухвалення рішення знову не вистачило голосів.

У травні 2023 року голова фракції “За майбутнє” Віктор Развадовський звернувся до суду з позовом до Житомирської обласної ради про визнання протиправною бездіяльність та припинення своїх повноважень.

17 серпня 2023 року на засіданні сесії облради депутати втретє не підтримали дострокове припинення повноважень Развадовського та Савченка. Публічно ситуацію і результати голосування депутати не коментують. 

Партійна дисципліна

З початку повномасштабного вторгнення публічних конфліктів у Житомирській міській та обласній радах не було. 

У Житомирській міській раді 42 депутати. З 22 лютого 2022 року рада провела 19 засідань. Найбільше засідань пропустиди Олексій Харченко (“Слуга народу”) — 19, у зв'язку із службою в ЗСУ, Олександр Порядін (“Пропозиція”) — 18, Вікторія Федорова (“Пропозиція”) — 17, Сергій Гринчук (“Опозиційна платформа — За життя”, нині позафракційний) — 15. Останній був завідувачем хіміотерапевтичного відділення онкологічного диспансеру і є фігурантом справи про продаж безкоштовних ліків онкохворим, яку викрили у вересні 2021 року. По 8 засідань пропустили Віктор Євдокимов (“Слуга народу”), Вадим Ліскі (“Пропозиція”), Лариса Павлусенко (“Пропозиція”, нині позафракційний), Андрій Умінський (“Пропозиція”), Олена Юрчук (“Пропозиція”), Юрій Самборський від “ОПЗЖ”. 

У відповідь на запит ОПОРИ повідомили міська рада поінформувала, що депутати “не повідомляли про причини відсутності на пленарних засіданнях”.

У Житомирській обласній раді 64 депутати. Усі 8 засідань пропустили Дмитро Кропачов (“Батьківщина”) і Володимир Федоренко (“Слуга народу”), які служать у ЗСУ. Через службу в ЗСУ засідання пропускали й Андрій Озерчук (“Батьківщина”) — 6 засідань, Валерій Онопрієнко (“Пропозиція”) — 4. 7 засідань не відвідали Віктор Развадовський та Олександр Савченко (“За майбутнє”), які написали заяви про дострокове складання повноважень, а також Олена Хливнюк (“Батьківщина”). 6 засідань пропустили Олеся Грабовська (“Наш край”), Андрій Ковальов (“За майбутнє”), Ірина Костюшко, (“Пропозиція”), Наталія Онуфрієнко (“Опозиційна платформа — За життя”, нині позафракційна). За інформацією обласної ради, причини відсутності депутатів на сесіях, окрім вказаних вище, невідомі.

До Житомирської обласної та міської рад не надходило інформації від органів досудового розслідування чи судів щодо кримінальних проваджень стосовно депутатів.

Підготовка до майбутніх виборів

Депутати потроху починають готуватися до майбутніх виборів, зокрема організовуючи заходи за сприяння благодійних фондів, керівниками яких є. Наприклад, 31 березня 2022 року в Житомирі зареєстрували благодійну організацію “Благодійний фонд ‘Чисте Полісся’”, засновниками якої є дружина голови Житомирської обласної ради Катерина Бабічева та 2 радники голови облради — Валерій Кондрук та Костянтин Косяченко. Інформацію про допомогу від фонду розміщують на офіційному сайті обласної ради.

Депутати Житомирської міської ради Годердзі Кварацхелія та Олександр Ракович від партії “Пропозиція” в мережі магазинів, власниками яких вони є, збирали допомогу військовим. 

Також багато депутатів звітують на своїх сторінках про збір та передачу допомоги військовим і переселенцям.