Результати моніторингу, проведеного Громадянською мережею ОПОРА, показують, що тенденції політичного життя Сумської міської й обласної рад, започатковані ще у 2020 році, збереглися навіть в умовах повномасштабного вторгнення. Як і в інших місцевих радах, на Сумщині спостерігається зменшення ролі проросійських партій. Їхні фракції в органах місцевого самоврядування розформовані, а членів партії звільнили з займаних посад. Хоча частина народних обранців поєднує депутатство зі службою в Збройних Силах України, політичне життя у місцевих радах залишається динамічним. 

Місцеві ради: конфігурація до та під час повномасштабного вторгнення

Сумська обласна рада складається з 64 депутатів. За результатами місцевих виборів 2020 року  до неї увійшли 16 представників “Слуги народу”, 14 — “Опозиційної платформи — За життя”, 10 — ВО “Батьківщина”, 9 — “Європейської солідарності”. Також до обласної ради обралися 8 депутатів від партії “Наш край” та 7 — від “За майбутнє”.

На першому ж засіданні депутати обрали керівництво ради, яке засвідчило домінування двох найбільш представлених партій: головою став обраний від “Слуги народу” Віктор Федорченко, а його заступником — Олександр Стрельченко (“Опозиційна платформа — За життя”). Хоча формального повідомлення про формування коаліції не було, місцеві політики заявляли, що в обласній раді фактично існує коаліція зі “Слуг” та “ОПЗЖ.

Натомість до складу Сумської міської ради увійшли 5 партій, які подолали прохідний бар'єр: ВО “Батьківщина” (26% голосів, 13 депутатів), “Опозиційна платформа — За життя” (17,8%, 9 депутатів), “Європейська Солідарність” (17,4%, 9 депутатів), “Слуга народу” (15,8%, 8 депутатів) та “Сила і честь” (5,4%, 3 депутатів). Міським головою став Олександр Лисенко, який представляє ВО “Батьківщина”, а його секретарем обрали Олега Рєзніка (“Слуга народу”). 

Після початку повномасштабного вторгнення фракція “Опозиційна платформа — За життя” в обласні раді саморозпустилася, а її депутати переважно увійшли до складу депутатської групи “Сумщина”. Більш буремною була доля фракцій у Сумській міській раді. Зокрема, відбулось розформування з 1 квітня 2022 року фракції “Опозиційної платформи — За життя”. З 13 квітня 2022 року депутати сформували групу “Суми”, до складу якої увійшли 8 із 9 депутатів, обраних від “ОПЗЖ”. Юрій Перепека, який входив до згаданої фракції, оголосив, що лишиться позафракційним.

Наприкінці вересня 2022 року зі складу фракції “Європейської Солідарності” вийшли Расул Галаєв і Дмитро Хандурін. Обидва свого рішення публічно не коментували, хоча ЗМІ повідомляли, що їхні дії спричинені рішенням фракції. 

У лютому 2023 року членкиня фракції “Європейської Солідарності” Дар’я Резнік повідомила про складання мандату, пояснивши це особистими причинами. Згодом депутатські повноваження Сумська міська територіальна виборча комісія визнала за наступним у списку партії Валерієм Заїкою. 

Спроби зміни керівництва та балансу сил після 24 лютого 2022 року

Основні кадрові зміни в Сумській обласній раді відбулися на першому ж після початку повномасштабного вторгнення засіданні. 20 квітня 2022 року депутати вирішили достроково припинити повноваження і звільнити з посади першого заступника голови Олександра Стрельченка (“ОПЗЖ”). На наступній сесії  наприкінці вересня 2022 року новим заступником обрали Вадима Лисого (ВО “Батьківщина”). 

Інша важлива в обласній раді посада — голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики, міжнародного та міжрегіонального співробітництва. Спочатку її обіймав Євген Южаков (“Наш край”), але ще в 2021 році його замінив Олег Медуниця (“Європейська Солідарність”). Як писали ЗМІ, 17 лютого 2023 року окремі депутати планували достроково припинити повноваження голови ради Віктора Федорченка (“Слуга народу”). Натомість обласна рада звільнила Олега Медуницю з посади голови бюджетної комісії. Також було ліквідоване управління комунального майна, очолюване Дмитром Нагорним (“Європейська Солідарність”). На початку червня 2023 року Сумський окружний адміністративний суд задовольнив позов Олега Медуниці і поновив його на посаді очільника постійної комісії з відшкодуванням невиплаченої заробітної плати, визнавши рішення про звільнення неправомірним. 

Повномасштабне вторгнення зумовило кадрові зміни і в міській раді. Так, 8 квітня 2022 року місцевий політик Максим Галицький зареєстрував петицію, в якій вимагав звільнення із займаних посад виконавчого комітету Сумської міської ради Миколи Войтенка та Тамари Іщенко як членів політичної партії “Опозиційна платформа — За життя”, діяльність якої призупинена. Петиція набрала необхідну кількість голосів у рекордно короткі строки і була винесена на позачергову сесію міської ради. За результатами голосування зі складу виконкому звільнили 4 членів “ОПЗЖ”.

Колаборація, державна зрада та політичні скандали 

Народного депутата від Сумщини Андрія Деркача підозрюють у державній зраді. Рух “Чесно” вніс його до реєстру державних зрадників, а правоохоронні органи оголосили про його розшук. Андрій Деркач протягом кількох каденцій обирався від 159-го виборчого округу (північ Сумської області, нині — Шосткинський район). 

Андрія Деркача пов'язували з партією “Наш край”, у списках якої він балотувався на місцевих виборах у 2020 році. Влітку голова Шосткинської районної державної адміністрації Віктор Губенко закликав членів партії “Наш край” та інших місцевих політиків висловити свою позицію щодо діяльності Деркача, але цей рух не набув широкої підтримки. 

Деяких місцевих політиків (наприклад, міського голову Бурині Віктора Ладуху) також звинувачували в колабораціонізмі. Наразі щодо деяких із них триває судове провадження (зокрема щодо міського голови Середино-Буди Олександра Гена). Втім, щодо депутатів обласної чи міської рад таких підозр офіційно не висували. 

Втім, у медійному просторі окремі депутати обласної та міської рад опинялися в епіцентрі скандалів. Так, наприкінці грудня 2022 року ЗМІ повідомляли про наявність російського громадянства у депутатки міської ради Марини Нагорної (“Європейська Солідарність”). Згодом з'явилася низка матеріалів про Вадима Акпєрова та Дмитра Нагорного, депутатів міської і обласної ради від “ЄС” відповідно, де їх обвинувачували в тому, що вони живуть “на широку ногу”. 

У квітні 2023 року скандал розгорівся навколо відео, де дружина депутата обласної ради Олександра Слюсара (“Слуга народу”), перебуваючи за кермом, посварилася з патрульними. Окремі спостерігачі стверджували, що під час сварки політик перебував на задньому сидінні авто. У відповідь Слюсар заявив, що дружина вже колишня, а в автомобілі його не було. 

Sumy Today