ОПОРА з’ясувала, що партійні та депутатські приймальні політичних сил, представлених в обласній та Вінницькій міській радах, працюють в області і під час воєнного стану.

Так, на сайті партії «Слуга народу» вказано контакти обласного та районних осередків. В офісі обласного осередку (вул. Магістратська 156А) представнику ОПОРИ розповіли, що партійна приймальня працює, також громадяни можуть записатися на прийом до депутатів обласної ради.

«За день до прийому люди телефонують, і ми уточнюємо, чи буде прийом. Депутати приймають регулярно — хтось раз на місяць, хтось двічі на місяць», - розповіла працівниця приймальні. А стосовно розміщених на тому ж сайті контактних телефонів осередків у райцентрах вона повідомила, що ці відділення зараз зачинені.

На сайті партії «Українська Стратегія Гройсмана» в розділі «Вінницька область» контакти офісу обласної організації не вказані (або їх важко знайти), також на фейсбук-сторінці «Українська Стратегія Вінниччина» серед контактів вказано лише адресу (вул. Соборна 64) та електронну пошту, а ще вказано, що це громадська організація, яка працює цілодобово.

Однак на цій партійній сторінці розміщено чимало публікацій зі сторінки «Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб», на якій вказано номер телефону. За ним на питання, як можна сконтактуватися з партійної приймальнею, порадили підійти в партійний офіс «на вулиці Соборній, кінотеатр Коцюбинського» і пояснили, що гуманітарний штаб - «це об’єднання, створене обласною радою, міською радою, територіальними громадами, яке працює на волонтерських засадах», а в партійного штабу «є свій офіс і свої працівники». Також депутати місцевих рад проводять прийоми громадян в округах.

Власне, чимало громадян (не лише ВПО) звертаються за підтримкою до згаданого Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, який позиціонується як неурядова організація і має символіку, подібну до партійної символіки партій Так, на сторінці цієї організації зазначають, що до їхньої команди долучаються «люди, які хочуть і вміють допомагати: нашим захисникам на передовій, дружинам та дітям військових, українцям, життя яких зупинилося в точці «нуль» після втрати домівки чи рідних, дітям-сиротам та багатодітним родинам, чиї непрості будні особливо загострила війна». Також на сторінці гуманітарного штабу іноді розміщують публікації, в яких ідеться про координацію волонтерської діяльності Володимиром Гройсманом.

За номером, вказаним на сайті партії «Європейська Солідарність» як контакт голови Вінницької територіальної організації цієї політсили та керівника її секретаріату, підтвердили, що прийом громадян відбувається в офісі обласної партійної організації (вул. Гагаріна 4), а депутати обласної ради віє ЄС (серед яких і голова обласної організації партії Андрій Гижко) приймають за власним графіком - громадяни записуються до них на прийом безпосередньо або через помічників. Також тут розповіли, що іноді громадяни телефонують до партійного офісу, бажаючи потрапити на прийом до місцевого депутата, і тоді їм надають контакти депутатів чи помічників.

На сайті партії ВО «Батьківщина» в розділі «Регіональні приймальні» вказано контакти обласного осередку (його очолює нардеп Олег Мейдич) та обласної громадської приймальні (за адресою вул. Соборна 72). Зателефонувавши до громадської приймальні за вказаним мобільним номером, ми почули відповідь, що «не туди дзвонимо». Вказаний міський номер приймальні також «не є дійсний».

Зате на фейсбук-сторінці «Батьківщина Вінницька Область» вказано мобільний телефон, зателефонувавши за яким, ми дізналися, що за ним можна записатися на прийом, також що прийоми відбуваються приблизно раз на місяць, і що депутати обласної ради від ВО «Батьківщина» теж здійснюють прийом, графік якого розміщено на сайті облради. А якщо громадянину не вдається зустрітися з депутатом, то «можна залишити заяву».

Також здійснюють прийом громадян депутати обласної ради, обрані від партії «За майбутнє». Проте на сторінці обласної організації «Вінниччина За майбутнє» контактів обласного штабу чи приймальні цієї політсили не виявлено.