Сумщина однією з перших зустріла повномасштабне вторгнення. Саме тут відбувалися запеклі бої, а низка населених пунктів пережили окупацію. Територія області досі потерпає від щоденних обстрілів. Тисячі пошкоджених та зруйнованих об`єктів, збитки на сотні мільйонів доларів США, довгий шлях відновлення, а також корупційні справи — ось порядок денний життя регіону.

Масштаби руйнувань та збитків

Фахівці зазначають, що в області пошкоджено чи зруйновано близько 3 тисяч об'єктів інфраструктури, промисловості, адмінбудівель та понад 4 тисячі будинків. Утім, ця цифра не остаточна, оскільки регулярно відбуааються обстріли, особливо на прикордонних територіях.

Об'єкти, які потребують відновлення, можна поділити на кілька категорій: виробничі підприємства, об'єкти критичної інфраструктури, житловий фонд, шляхи сполучення, заклади освіти й охорони здоров'я тощо. Для оцінки втрат і збитків та планування відбудови на Сумщині розробили Стратегію відновлення та розвитку економіки області на 2022–2024 роки.

Як вказано в документі, станом на червень 2022 року в області знищено чи пошкоджено 118 закладів освіти, 40 закладів охорони здоров’я, 4 заклади соціального захисту, 33 заклади культури та спорту, 101 об’єкт життєзабезпечення, 58 адміністративних будівель, 2 центри надання послуг, 3 вокзали, 49 промислових підприємств, 15 мостів, близько 1500 кілометрів доріг, 207 житлових багатоповерхових будинків, 1391 приватна садиба; 137 інших (невійськових) об’єктів, 1 військовий об’єкт та 1 парк (сквер).

Також зазнали пошкоджень кілька великих виробничих підприємств. Ще на початку повномасштабного вторгнення росіяни обстріляли завод “Сумихімпром”, що призвело до витоку аміаку, ТОВ "ВП "Полісан", коли загорівся склад лакофарбових виробів, а також фабрику солодощів ПрАТ “Монделіс Україна”, яку було знищено.

У низці населених пунктів загарбники знищили об'єкти критичної інфраструктури. Наприклад, в Охтирці зруйновано ТЕЦ, яка забезпечувала опаленням усі багатоквартирні будинки міста. Загалом централізоване опалення від ТЕЦ отримували близько 8,5 тисяч абонентів — приблизно 20 тисяч людей. Під час оточення обласного центру росіяни скинули бомби на електричну підстанцію в місті, зруйнувавши її та місцеву ТЕЦ. Згодом, коли відбувалися цілеспрямовані атаки на об'єкти енергетики, зазнала ракетного удару й підстанція в Ромнах.

Відповідно, з листопада 2022 до лютого 2023 року ситуація з постачанням електроенергії на Сумщині була доволі напруженою — тривали відключення у режимі +2/-4. Натомість газ і тепло постачали стабільно, за винятком періодів повних блекаутів. Станом на кінець травня 2023 року ситуація поліпшилася на всій території області, крім прикордонних громад. Там через російські обстріли системно виникають проблеми з постачанням комунальних послуг. Крім того, тривають атаки на працівників підприємств критичної інфраструктури, які намагаються провести ремонт.

Важко переоцінити вплив бойових дій та окупації на шляхи сполучення й логістику. Наприклад, знищено автомобільні мости через річки Ворскла (поблизу міста Охтирка) та Сейм (поблизу села Чумакове), пошкоджено залізничні шляхи, зруйновано залізничний вокзал у Тростянці (станція “Смородине”) тощо. Гостро стоїть питання відновлення мостових переходів та доріг, знищених під час окупації. Наразі відновлено 9 мостів із 16 знищених чи пошкоджених.

Наразі остаточної цифри збитків у грошовому еквіваленті немає, оскільки частина області досі перебуває під щоденними обстрілами, а багато деокупованих територій заміновані. Після звільнення області в квітні 2022 року тодішній голова ОВА Дмитро Живицький озвучував попередні підрахунки збитків у 10 млрд грн та більше 20 млрд грн. Загальної суми наразі не називають, але, наприклад, Державна екологічна інспекція в Сумській області  нарахувала майже 2 млрд грн екологічних збитків тільки через засмічення водних об’єктів Сумщини внаслідок підриву мостів. За даними звітів проєкту RebuildUa, який наразі оцифрував руйнування в ОхтирціТростянці та Боромлі, оцінка сукупних збитків становить 43,8,  104,2 та 9,3 млн доларів США відповідно.

Наразі російські військові продовжують руйнувати виробничий потенціал області, обстрілюючи сільськогосподарські підприємства й об'єкти інфраструктури.

Усупереч війні

Попри війну, обласний бюджет у 2022 році перевиконаний на 10%. Водночас 70% громад області також перевиконали свої бюджети. Основна причина — зростання обсягу надходжень від податку на доходи фізичних осіб, зумовлене мобілізацією до лав ЗСУ.

При цьому пропозиція на ринку зайнятості на Сумщині традиційно перевищує попит — наразі на одне вакантне місце претендують 11 осіб. Загалом у  Сумській області зайняті 444.1 тисячі людей, що становить 55,8% населення регіону віком від 15 до 70 років. За даними порталу Work.ua, середня запропонована заробітна плата в області становить 12 425 грн (для порівняння: середня заробітна плата по Україні — 15 405 грн).  Найнижчі зарплати пропонували на Сумщині влітку (у червні й травні), але на кінець 2022 — початок 2023 року ці показники дещо зросли.

При цьому індекс споживчих цін на Сумщині станом на грудень 2022 року становив 128,2%. Найбільше зросли ціни на рибу (148,6%), фрукти (191,9%) і яйця (171,6%). Незначно подорожчали одяг (106,4%) і комунальні послуги.

Виклики відновлення

Основним викликом після деокупації для Сумщини стала безпека. Як уже йшлося вище, область має найдовший кордон із Російською Федерацією — прикордонними є 15 громад. Навіть в умовах повної деокупації регіон постійно зазнає атак.

Згадувана раніше Стратегія відновлення та розвитку Сумської області на 2022–2024 роки передбачає зміцнення безпеки, в тому числі облаштування державного кордону, відновлення, ремонт і реконструкцію зруйнованих та/або пошкоджених автомобільних доріг і мостів, впровадження систем відеонагляду, створення мережі споруд цивільного захисту та систем оповіщення тощо. Також Стратегія враховує три можливі сценарії збройного конфлікту (короткотривалого, середнього за тривалістю і довготривалого) та передбачає формування стратегій розвитку за п'ятьма напрямками: безпека, промисловий комплекс, аграрний сектор, людський потенціал та економічні інновації.

Відбудова промисловості почалася після деокупації області. Так, у травні 2022 року керівництво області зустрілося з підприємцями й виділило за результатами розмови два основні напрямки роботи: харчова промисловість (для забезпечення продовольчої безпеки) та машинобудування (для оборонного сектору). В області продовжує діяти Програма підтримки малого та середнього бізнесу, яка спрямована на допомогу підприємствам і закладам, які постраждали внаслідок війни. Працює й Сумський обласний фонд підтримки підприємництва, який координує регіональні програми підтримки бізнесу із залученням коштів громад та міжнародних грантів. Зокрема, у лютому 2023 року повідомив про відновлення роботи "Сумихімпром", який постраждав через російські обстріли. У квітні 2023 року також стартувала робота шоколадної фабрики “Монделіс Україна”, частково зруйнованої під час окупації Тростянця.

Викликом було відновлення об'єктів енергетичної інфраструктури. За даними Кабміну, в області постраждали понад 30 об’єктів, зокрема котельні та мережі. Нині повністю або частково відновлено понад 96% об’єктів, на інших завершується відновлення. На цих об'єктах ремонт проводили без припинення теплопостачання споживачам. Окремо варто виділити відновлення ТЕЦ в Охтирці, зруйнованої після російських бомбардувань. Рішення про відновлення ТЕЦ ухвалили ще в квітні 2022 року, але опалювальний сезон у місті розпочався на місяць пізніше. У квітні 2023 року з'явилася інформація, що місто отримало фінансову підтримку Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), яку планують спрямувати на відновлення ТЕЦ.

ОВА періодично повідомляє про співпрацю з міжнародними партнерами для відновлення інфраструктури та реалізації соціальних проєктів. Наприклад, у Сумській громаді розробляли проєкти відновлення об'єктів інфраструктури за рахунок Європейського інвестиційного банку. За підтримки ОВА на Сумщині працює “Добробат” — добровольче об'єднання, що зосереджується на первинній відбудові об'єктів на деокупованих територіях.

Корупційні ризики та зловживання

Також відновлення відбувається за бюджетні кошти, що створює певні корупційні ризики. Зокрема, керівник ТОВ, яке отримало контракт на відновлення об'єктів інфраструктури в Охтирці, ймовірно, має родинні зв'язки з помічником “губернатора” окупованого Севастополя. Інший “бюджетний” контракт отримала будівельна компанія, афілійована з головою обласної ради. Крім того, правоохоронці підозрюють, що на відновленні доріг на Сумщині розікрали 25 млн грн.

Наприкінці 2022 року навколо теми відновлення пошкоджених доріг та їх утримання розгорівся ще один корупційний скандал. Журналістка Олена Адаменко оприлюднила запис розмови, на якій радник очільника ОВА втручається у процедури тендеру. Звільнення голови ОВА Дмитра Живицького з посади пов'язують саме з цим скандалом.

Колишнього заступника голови ОВА Олега Клименчукова також підозрюють у розкраданні коштів, призначених для відбудови інфраструктури. За даними слідства, він разом з керівником департаменту капітального будівництва ОВА Олегом Чунаєвим укладали тендери на відновлення пошкоджених внаслідок бойових дій будівель за завищеними цінами. 2 лютого 2023 року Олегу Клименчукову повідомили про підозру, а 6 лютого 2023 року для нього обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

22 травня 2023 року стало відомо, що новопризначений очільник Сумської ОВА Володимир Артюх звільнив Олега Клименчукова з посади. Його підозрюють у заволодінні коштами, призначеними на відбудову знищеної інфраструктури області. Слідство у цій справі ще триває.

Тим часом війна не припинилася, і прикордоння Сумщини продовжує зазнавати щоденних обстрілів. Тому, на жаль, кількість внутрішньо переміщених осіб, зокрема і в межах області, продовжує зростати, як і кількість жертв, руйнувань та збитків. Список викликів не коротшає, але паралельно триває відбудова, працюють соціальні проєкти. Сумщина вистояла, продовжує тримати оборону та відновлюється.