Під час активних бойових дій міський голова Чернігова Владислав Атрошенко та начальник обласної військово-цивільної адміністрації В’ячеслав Чаус активно співпрацювали, записували спільні відеозвернення та разом розв'язували гуманітарні питання. Втім, згодом це змінилось. 

Ще до війни між ними існували певні політичні незгоди, а в травні 2022 року у ЗМІ з’явилася інформація про політичний тиск голови Чернігівської ОВА на міського голову. 1 лютого 2023 року Владислава Атрошенка на рік відсторонили від посади. Нині в Чернігові діє міська військово-цивільна адміністрація, а обов’язки міського голови виконує секретар міськради Олександр Ломако. ОПОРА проаналізувала, як політичні конфлікти в керівництві області впливають на рівень місцевого самоврядування та децентралізацію.

На початку квітня 2022 року російська армія відступила від Чернігова у бік білоруського Гомеля, а ЗСУ повністю деокупували Чернігівщину. Регіон належить до трійки областей, які зазнали збитків у житловій інфраструктурі на суму понад мільярд доларів. Втрати від пошкодження навчальних закладів сягають 152 млн доларів, закладів охорони здоров’я — більш ніж 259 млн доларів (за даними Світового банку станом на 27 березня 2023 року). 6 березня 2022 року Президент України Указом № 111/2022 присвоїв Чернігову почесну відзнаку “Місто-герой України”. Також Володимир Зеленський нагородив орденами голову обласної та міської адміністрацій — В’ячеслава Чауса та Владислава Атрошенка — за оборону своїх громад.

Нагадаємо, що на місцевих виборах 2020 року Владислав Атрошенко здобув абсолютну більшість голосів (77,5%) і переобрався в першому турі на другий термін від власної політичної партії “Рідний дім”. Натомість В’ячеслава Чауса Президент призначив на посаду голови Чернігівської ОДА 4 серпня 2021 року. Раніше той заступником гендиректора підприємства “Укргазвидобування” із земельних та соціальних питань.

У перший місяць після деблокади Чернігова політична ситуація була спокійною, але згодом напруга почала повертатися. 20 травня 2022 року в ЗМІ з’явилася інформація, що начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус заборонив Владиславу Атрошенку брати участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Про це “Дзеркалу тижня” повідомив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Фото з сайту “Дзеркало тижня”

Згодом мер Чернігова таки вирушив у Давос, адже виявилося, що начальник ОВА не має повноважень забороняти виїзд чинному міському голові. Всі погодження щодо перетину кордону Атрошенко отримав у військового комісара області. 31 травня Владислав Атрошенко дав пресконференцію за результатами поїздки, що тривала з 20 до 29 травня на запрошення фонду Віктора Пінчука для залучення міжнародних коштів на відбудову міста.

Зустрічі Владислава Атрошенка під час поїздки до Давосу. ФОТО: Суспільне Чернігів

Міський голова відзвітував, що під час форуму домовився з міністром енергетики Швеції про пошук інвесторів для будівництва ТЕЦ і сміттєпереробного заводу. Із послом України у Швейцарії Атрошенко говорив про інвесторів, благодійників та органи влади, які допоможуть у відбудові. На зворотному шляху Атрошенко побував у польських містах Познань та Жешув, а також у німецькому місті-побратимі Чернігова Меммінгені. Із Жешувом Чернігів уже підписав договір про співпрацю, а про договір із Познанем поки інформації немає.
На запитання про заборону виїзду у відрядження Атрошенко зауважив, що такі дії Чауса були перешкоджанням діяльності керівника місцевого самоврядування.