Сталий мир після перемоги України буде лише у випадку неможливості Росії в подальшому здійснити агресію проти сусідів, а для цього у Маніфесті сталого миру прописані усі кроки для забезпечення справедливості та сталого миру.

Про це говорили автори та підписанти Маніфесту сталого миру під час презентації документа у Національному університеті «Києво-Могилянська Академія» 25 січня.

«Щоб перемогти, ми маємо намалювати чітку картинку, що є нашою перемогою. Бо те, що ми чули від наших союзників, така собі стратегія «Україна не має програти, Росія не має перемогти». Це не стратегія, це описання того, що відбувалось вчора і що відбувається сьогодні і що буде відбуватись завтра. Президент сформулював, що перемога – це вихід на кордони 1991 року. Він обмежений певними політичними міркуваннями, він не може зазіхати на щось більше. Але ми з вами розуміємо, що якщо ми завтра виходимо на кордони, війна не зупиняється. Бо росіяни завжди повертаються», - розповів політтехнолог Олексій Ковжун.

Як зазначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, Маніфест відображає позицію окремих груп громадянського суспільства, які зрозуміли, що необхідно докласти зусилля для того, щоб створити правильний порядок денний для правильних стейкхолдерів, оскільки голоси «хороших» росіян вже були почуті на Заході.

«Ми звикли до миру, але він не є нормою. Більше того, ми знаходимося в транзиті різних парадигм, тому що цінності після Другої світової війни так чи інакше не прийняті всіма ключовими гравцями. На геополітичному рівні і з'являються нові важливі впливи у прийнятті рішень, більш загрозливі, ніж навіть ті, які спровокували Другу світову війну. І, очевидно, що і правила не діють. Міжнародне право — це був консенсус переможців щодо того, як має виглядати сталий мир. Але цей консенсус не спрацював в силу слабкості інституцій. В нас є Генеральна асамблея ООН, є Рада безпеки ООН, в якій присутні держави-лідери по факту, які не поділяють цінності прав людини, верховенства права, міжнародної комунікації, яка має бути направлена на протидію агресії, вирішення спорів у мирний спосіб і таке інше», - зазначила Айвазовська.

Вона додала, що українське громадянське суспільство, експерти та партнери змушені дискутувати на тему, як покарати за злочин агресії вище керівництво Російської Федерації. Жодна міжнародна інституція не може навіть розпочати розслідування щодо президента РФ, прем’єр-міністра та міністра закордонних справ, які мають імунітет. Саме тому потрібно створити спецтрибунал щодо злочину агресії.

«51% українців вважають, що без покарання вищого керівництві Російської Федерації вони не будуть відчувати перемогу, вони не святкуватимуть, вони не приймуть факт закінчення війни», - сказала Айвазовська.

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук додала:

«Я маю справу з наслідками російської культури, тому що російська культура – це не просто Достоєвський, російський балет, Чайковський. Російська культура – це усталені патерни поведінки, які ми зараз спостерігаємо на окупованих територіях. Для мене обличчя російської культури – це Буча. Наше завдання, яке ми ставили, як автори Маніфесту, дереконструювати одну з основних засадничих підвалин цієї російської культури  - безкарність. Російські військові вчиняли і вчиняють злочини не тільки в Україні, а й в Чечні, в Молдові, в Грузії, в Сирії, в Малі, в Лівії і ніколи за це не були покарані. Ця традиція безкарності має довгі корені ще з Радянського союзу, який ніколи не був засуджений за всі злочини, які він вчиняв проти власних громадян. Це привчило росіян до думки, що вони можуть робити все, що захочуть. З цим наслідком зараз і боремось».

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зазначив, що Росія роками вибудовує міфи та спотворює свою історію.

«Стійкого та сталого миру в Європі не буде, поки на континенті існує країна, яка в найгірших традиціях темних віків культивує грабунок свого народу, так і фальсифікації історії», - сказав він.

Громадський діяч Тарас Стецьків наголосив, що стереотип, що Росія може демократизуватись зсередини, зазнає провалу, а колонізовані народи у складі РФ мають підняти питання самовизначення.

Повний текст Маніфесту сталого миру https://sustainablepeacemanifesto.org

Захід проводить Громадянська мережа ОПОРА в рамках проєкту «Маніфест сталого миру – стратегічний підхід» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».