Безпекові угоди, які підписала Україна з низкою різних держав, передбачають військову, гуманітарну допомогу та економічну стійкість, втім натомість наша країна має провести реформи, які підсилять партнерську підтримку та дадуть певні можливості для країни, яка прагне вступити до НАТО.

Про це 27 червня під час Громадського саміту розповів аналітик ОПОРИ Андрій Савчук.

За словами Андрія Савчука, за перші 5 місяців цього року Україна підписала 17 безпекових угод. Він підкреслив, що ці угоди не замінюють Україні членство у НАТО, і хоча вони підписані на 10 років, однак у випадку вступу у Альянс мають переглядатись.

«Загалом ми виділили чотири блоки, які є всіх без винятку у угодах. В першу чергу, це демократичне партнерство та економічна стійкість. Питань насправді дуже багато, починаючи з імплементації Україною реформ, закінчуючи процесом відновлення. Найбільший блок – це військове співробітництво. Понад 30% тексту всіх угод стосується військового співробітництва. Також є відповідальність за агресію. Це питання, які стосуються і санкційної політики, і справедливого миру, і питань заморожених російських активів, які, зрештою, мають піти на відновлення України. Перше і найголовніше, будь-яка угода, яка складається двома сторонами, передбачає двостороннє співробітництво і двостороннє зобов'язання. З нашої сторони, передусім, це будуть реформи. Якщо подивитися на сайт уряду, якщо конкретніше Міністерство фінансів, там є велика матриця реформ, куди наші реформатори з нашої держави складають все, що потрібно зробити згідно з різними рекомендаціями. В угодах чітко є посилання на різноманітні рекомендації. Їх можна поділити на чотири блоки. Перший блок – це рекомендації Європейського Союзу. І структурно це понад 65% всіх реформ. Є окремо план для Ukraine Facility, я нагадаю, це 50 мільярдів євро для України в обмін на реформування в сфері державного управління, фінансів та інших речах. Фінансування передбачено на 4 роки, зараховується нам щоквартально, але лише в тому випадку, якщо ми ті чи інші реформи здійснюємо. Є окремі плани, на які також посилаються партнери. Це умови Міжнародного валютного фонду, а також Світового банку. Це велика кількість коштів. Світовий банк на реформи цього року під проекти дає майже півтора мільярда доларів. МВФ протягом чотирьох років має надати понад 15 мільярдів доларів. Це означає, що ми повинні якісно управляти цими коштами і тому беремо в цих угодах ці зобов'язання», - сказав Андрій Савчук.

За його словами, реформи – не лише відповідальність України, а й можливості, оскільки партнери хочуть мати якісного союзника. Лише на 2024 рік необхідно виконати понад 200 рекомендацій та 400 індикаторів, щоб відповідати стандартам Європейського Союзу та інших партнерів.

«Ключовими елементами в безпекових угодах є відбудова, захист критичної інфраструктури та енергетика. Загалом партнери одностайні в тому, що за відбудову повинна заплатити Росія. Це найголовніше. Другий елемент – це енергетика. Енергетика є ключовим елементом для стійкості України. Тому ряд країн визнають, що енергетику потрібно захищати військовими способами. На жаль, лише три країни прямим текстом заявляють, це Франція, Латвія, США, що ми будемо посилювати ППО конкретно, щоб захищати енергетику. В цьому контексті, на жаль, є важливим те, що немає згадок про так званий фастлайн, наприклад, постачання в Україні поза чергою когенераційних установок. Є окремі ініціативи країни, які готові відправити нам свої розібрані теплові електростанції. Є держави, які непублічно говорять про навчання чи фахівців і так далі і, на жаль, це в угодах не зустрічається. Проте партнери в рамках рамкових угод говорять, що гроші на відбудову енергетику будуть», - зазначив аналітик ОПОРИ.

Також аналітики ОПОРИ проаналізували риторику країн в угодах, наскільки ті чи інші країни підтримують членство України в НАТО.

«Насправді тут можна виділити, на нашу думку, три позиції. Перша, ми підтримуємо членство України в НАТО, тому що безпека Європи неможлива без України. І друге – це майбутнє України в НАТО, тому що Україна на це заслуговує. Це 10 наших партнерів, які чітко висловлюють таку позицію. Є позиція інша, яка говорить, що запрошення до Альянсу Україна отримає тоді, коли союзники це погодять і будуть виконані всі для цього умови. Це США, Канада, Нідерланди та Португалія. Ці країни не заперечують щодо членства України. Насправді ніхто не заперечує щодо членства України в НАТО, але їхня позиція більш м'яка. І є позиція Німеччини та Італії, які фактично в угодах про це просто воліли не згадувати, але на це все є, мабуть, їхній дипломатичний і політичний контекст. На жаль, алгоритму як нам стати членами НАТО немає, але якщо ми повернемося до питання реформ, питання військового співробітництва і питання оборонних асигнувань для України, то просто ми маємо реформувати все, що можемо, в тому числі наші Збройні Сили, для того, щоб відповідати критеріям оперативної сумісності і важливим іншим речам», - додав Андрій Савчук.