Україна прагне завершити повномасштабну війну насамперед дипломатичним врегулюванням, але єдино прийнятним для українського народу залишається сталий та справедливий мир із повагою до міжнародного права. Так з’явилася українська дипломатична платформа Формула миру, що має на меті відновлення територіальної цілісності нашої країни та досягнення всеохопного миру у світі.

Українська формула миру

Українську Формулу миру вперше презентував Володимир Зеленський восени 2022 року під час саміту “Групи двадцяти” в Індонезії. Українське бачення мирної ініціативи викладено у Філософії Формули миру, а сам план складається з 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ та припинення бойових дій.
  7. Відновлення справедливості.
  8. Екологічна безпека.
  9. Недопущення ескалації і повторення агресії.
  10. Підтвердження закінчення війни.  

Українська Формула миру — це фактично спосіб примусити РФ до миру та поваги до Статуту ООН. Володимир Зеленський вважає, що не всі території слід відвойовувати зброєю, а справедливо завершити війну можливо через дипломатію і політичний тиск на Путіна. Для цього потрібно, щоб навколо українського плану об’єдналися більшість країн світу, особливо великі геополітичні гравці, від яких залежить Росія, — зокрема Китай та Індія.

Аби просувати Формулу миру, Україна провела низку обговорень у різних форматах за участю максимальної кількості країн. Протягом 2023–2024 років такі події відбувалися в Данії, Саудівській Аравії, Мальті та Швейцарії. Одним із результатів цих зустрічей стала організація робочих груп щодо кожного пункту Формули миру.    

Також Україна організувала перший інавгураційний Глобальний саміт миру 15–16 червня 2024 року, де позиції Формули миру обговорювали вже не радники, а лідери країн. Саміт однозначно був корисним для України, але, варто визнати, поки не приніс повноцінного успіху.

Аби залучити більше країн, на обговорення винесли три найменш конфліктні пункти Формули: ядерну безпеку, продовольчу безпеку, гуманітарний обмін полоненими та повернення незаконно утриманих цивільних людей, зокрема українських дітей. За результатами Саміту абсолютна більшість присутніх країн (близько 80) підписали комюніке щодо обрисів миру, де викладені цілком прийнятні для України формулювання. Зокрема, у документі йдеться про повагу до територіальної цілісності та про війну Росії проти України. Спільний документ передбачає конкретні кроки для виконання трьох пунктів Формули. Нині комюніке залишається відкритим для підтримки країнами й міжнародними організаціями.  

Перевагою Формули миру, безумовно, є те, що вона охоплює глобальні питання і дає змогу залучити широке коло союзників. Натомість негативним моментом залишається відсутність рішучої підтримки українського плану з боку країн Глобального Півдня, насамперед Китаю, представників якого на Саміті миру не було.

Президент Володимир Зеленський вважає, що якщо Китай займе сильну позицію, то зможе примусити Росію зупинити війну. Натомість КНР просуває власні мирні ініціативи, першу з яких оприлюднили 24 лютого 2023 року Тоді план виглядав доволі розмитим.

Формули миру інших країн

Напередодні Саміту миру в Швейцарії Спеціальний представник КНР із врегулювання російсько-української війни Лі Хуей відвідав низку країн “Глобального Півдня”. За результатами поїздок Китай підготував новий “мирний план”, ключовою нормою якого є негайне припинення вогню з де-факто збереженням контролю РФ над окупованими територіями.

Загалом тема дипломатичного врегулювання російсько-української війни активізовувалася неодноразово. Регулярно з’являються численні “мирні ініціативи” з різними способами завершення бойових дій. Можна пригадати мирні плани лідерів африканських країн, Індонезії, колишнього президента США Дональда Трампа, Папи Римського, президента Туреччини Реджепа Ердогана, президента Угорщини Віктора Орбана тощо.

Втім, жоден із них не передбачає справедливого завершення війни. Ці плани лише жонглюють пропозиціями щодо того, як можна більш вдало вгамувати Владіміра Путіна. Росія ж перед Самітом у Швейцарії висловила своє бачення “завершення конфлікту”. План Кремля зводиться до виведення українських військ із Херсонської, Запорізької, Донецької й Луганської областей, набуття нашою країною позаблокового статусу, забезпечення прав російськомовних громадян та скасування санкцій проти Росії. Ба більше, Росія просуває й концепцію так званої “євразійської системи безпеки”, яка фактично має на меті фрагментацію міжнародного права та створення альтернативної до Заходу коаліції держав через взаємодію регіональних і субрегіональних організацій.

Російський “мирний підхід” більше схожий не капітуляцію України з подальшими намірами знищити українську ідентичність, а не сталий та всеохопний мир. Тож після першого Саміту робота щодо єдності країн навколо української Формули миру триває. Київ планує розвивати результати першого саміту за трьома темами, паралельно підготувавши план реалізації усіх пунктів української формули.

Приміром, на продовження підтримки спільного комюніке, прийнятого на Саміті миру, Генасамблея ООН 11 липня ухвалила підготовлений Україною проєкт резолюції щодо ядерної безпеки. У ньому, зокрема, зазначено, що ЗАЕС повинна залишатися під повним суверенним контролем України відповідно до принципів МАГАТЕ.  

Загалом очікується, що план закінчення війни буде готовий у цьому році й стане передумовою для проведення другого Саміту миру. В Офісі Президента України зазначають, що нині слід працювати над організацією тематичних конференцій, які б зафіксували напрацювання робочих груп на високому рівні по кожному пункту Формули миру. Також Україна веде дипломатичну роботу аби якнайбільше залучити Китай до проміжних заходів перед другим Самітом миру.

Дискусійним питанням стало те, чи потрібно залучати Росію до другого саміту (агресор досі не був долучений до жодного заходу в рамках Формули миру). Нині у світі все більше консенсусу довкола тези про те, що мир вимагає залучення всіх сторін. Україна не заперечує проти такої ініціативи, але підкреслює: долучення Росії не означає початку перемовин, а є лише способом передати російській стороні український план за присутності представників інших країн.

Важливо, що захист територіальної цілісності залишається «червоною лінією» для України в процесі реалізації Формули миру. Можна припустити, що позитивна для нас ситуація на полі бою дасть можливість залучити більше країн до реалізації Формули та схилити на наш бік держави, які досі вагаються щодо підтримки України. 

Маніфест сталого миру

Однак навіть повне виведення ворожих військ із території України не гарантує сталого миру. Саме тому десятки українських публічних інтелектуалів та громадських діячів розробили Маніфест сталого миру, де окреслили яким має бути світ після перемоги України. Документ охоплює широке коло питань, які показують шлях до завершення війни й сталого миру: роззброєння й ізоляція РФ, зміна світового енергетичного балансу, деколонізація російської історії тощо. Автори представили маніфест у багатьох містах України і на безпековій конференції в Мюнхені. Документ отримав багато позитивних відгуків від західних партнерів, оскільки більшість пропозицій розроблено в рамках міжнародного права.

Слід підкреслити, що втілення концепції України щодо завершення війни унеможливить наступну агресію та забезпечить саме сталий мир в інтересах всіх народів, тому будь-яка мирна ініціатива має зважати на думку українського суспільства.

Матеріал підготував аналітик Громадянської мережі "ОПОРА" Дмитро Баштовий