Тенденції політичного життя Сумської міської й обласної рад, започатковані ще у 2020 році, збереглися навіть в умовах повномасштабного вторгнення. Наприклад, в обласній раді “Європейська Солідарність” перебуває в опозиції. Натомість фракція цієї партії у міській раді співпрацює з ВО “Батьківщина”, “Слугою народу” та “Силою і честю”, але поступово втрачає своїх членів.

Загальною для всієї держави тенденцією стало зменшення ролі проросійських партій. Їхні фракції в органах місцевого самоврядування розформовані, а членів партії звільнили з займаних посад. 

Частина народних обранців поєднує депутатство зі службою в Збройних Силах України. При цьому у політичній боротьбі на Сумщині спостерігалось використання медіа, в яких публікують критичні та скандальні матеріали.

Результати місцевих виборів та формування більшості в Сумській обласній і міській радах

Місцеві вибори 2020 року на Сумщині відзначилися порівняно невисокою явкою. Наприклад, в обласному центрі проголосували 65335 виборців, хоча загальна кількість мешканців міста наближається до 265 тис. людей. Загалом, за оцінкою Сумської обласної державної адміністрації, участь у голосуванні взяли 35,4% від загальної кількості виборців області.

Сумська обласна рада складається з 64 депутатів. За результатами голосування до неї увійшли 16 представників “Слуги народу”, 14 — “Опозиційної платформи — За життя”, 10 — ВО “Батьківщина”, 9 — “Європейської солідарності”. Також до обласної ради обралися 8 депутатів від партії “Наш край” та 7 — від “За майбутнє”.

На першому ж засіданні депутати обрали керівництво ради, яке засвідчило домінування двох найбільш представлених партій: головою став обраний від “Слуги народу” Віктор Федорченко, а його заступником — Олександр Стрельченко (“Опозиційна платформа — За життя”). Хоча формального повідомлення про формування коаліції не було, місцеві політики заявляли, що в обласній раді фактично існує коаліція зі “Слуг” та “ОПЗЖ.

Натомість до складу Сумської міської ради увійшли 5 партій, які подолали прохідний бар'єр: ВО “Батьківщина” (26% голосів, 13 депутатів), “Опозиційна платформа — За життя” (17,8%, 9 депутатів), “Європейська Солідарність” (17,4%, 9 депутатів), “Слуга народу” (15,8%, 8 депутатів) та “Сила і честь” (5,4%, 3 депутатів). Міським головою став Олександр Лисенко, який представляє ВО “Батьківщина”, а його секретарем обрали Олега Рєзніка (“Слуга народу”). 

Структура партійного представництва, доля заборонених проросійських партій

Початково структура партійного представництва в обласній і в міській радах відповідала результатам виборів. У зв’язку з повномасштабним вторгеннням відбулися зміни. Зокрема, фракція “Опозиційнв платформв — За життя” саморозпустилася, а її депутати переважно увійшли до складу депутатської групи “Сумщина”. Міжпартійних переходів не було.

Більш буремною була доля фракцій у Сумській міській раді. Початково вони також сформувалися відповідно до результатів виборів, але перші зміни розпочалися ще до повномасштабного вторгнення. Так, у жовтні 2021 року обраний від “Європейської солідарності” депутат Дмитро Лантушенко склав мандат. У дописі в соціальній мережі він пояснив, що “команда змінилась”, тому відбувалися голосування, з якими він “категорично не згоден”. Відтак, політик пообіцяв продовжувати розбудову партії “УДАР Віталія Кличка”, до якої входив раніше.

Іншою вагомою зміною стало розформування з 1 квітня 2022 року фракції “Опозиційної платформи — За життя”. З 13 квітня 2022 року депутати сформували групу “Суми”, до складу якої увійшли 8 із 9 депутатів, обраних від “ОПЗЖ”. Юрій Перепека, який входив до згаданої фракції, оголосив, що лишиться позафракційним.

Наприкінці вересня 2022 року зі складу фракції “Європейської Солідарності” вийшли Расул Галаєв і Дмитро Хандурін. Обидва свого рішення публічно не коментували, хоча ЗМІ повідомляли, що їхні дії спричинені рішенням фракції. 

У лютому 2023 року членкиня фракції “Європейської Солідарності” Дар’я Резнік повідомила про складання мандату, пояснивши це особистими причинами. Згодом депутатські повноваження Сумська міська територіальна виборча комісія визнала за наступним у списку партії Валерієм Заїкою. 

Спроби зміни керівництва та балансу сил після 24 лютого, функціонування більшості й опозиції

Основні кадрові зміни в Сумській обласній раді відбулися на першому ж після початку повномасштабного вторгнення засіданні. 20 квітня 2022 року депутати вирішили достроково припинити повноваження і звільнити з посади першого заступника голови Олександра Стрельченка (“ОПЗЖ”). На наступній сесії  наприкінці вересня 2022 року новим заступником обрали Вадима Лисого (ВО “Батьківщина”). 

Інша важлива в обласній раді посада — голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики, міжнародного та міжрегіонального співробітництва. Спочатку її обіймав Євген Южаков (“Наш край”), але ще в 2021 році його замінив Олег Медуниця (“Європейська Солідарність”). Як писали ЗМІ, 17 лютого 2023 року окремі депутати планували достроково припинити повноваження голови ради Віктора Федорченка (“Слуга народу”). Натомість обласна рада звільнила Олега Медуницю з посади голови бюджетної комісії. Також було ліквідоване управління комунального майна, очолюване Дмитром Нагорним (“Європейська Солідарність”). На початку червня 2023 року Сумський окружний адміністративний суд задовольнив позов Олега Медуниці і поновив його на посаді очільника постійної комісії з відшкодуванням невиплаченої заробітної плати, визнавши рішення про звільнення неправомірним. І все ж очевидно, що склад коаліції в обласній раді буде змінено, і депутати “Європейської солідарності” навряд чи будуть підтримувати пропоновані коаліцією рішення. Сам Олег Медуниця прокоментував цю ситуацію Суспільному: Суми так: “Можна сказати, що там (у Сумській обласній раді — прим. ред.) є нова коаліція: Молоток, Деркач, “ОПЗЖ” і “Слуги народу”.

Повномасштабне вторгнення зумовило кадрові зміни і в міській раді. Так, 8 квітня 2022 року місцевий політик Максим Галицький зареєстрував петицію, в якій вимагав звільнення із займаних посад виконавчого комітету Сумської міської ради Миколи Войтенка та Тамари Іщенко як членів політичної партії “Опозиційна платформа — За життя”, діяльність якої призупинена. Петиція набрала необхідну кількість голосів у рекордно короткі строки і була винесена на позачергову сесію міської ради. За результатами голосування зі складу виконкому звільнили 4 членів “ОПЗЖ”.

Відкликання депутатів

Незважаючи на буремні політичні події, ні обласна, ні міська ради станом на кінець серпня 2023 року не мають жодного відкликаного депутата. Втім, на початку серпня позафракційний Дмитро Хандурін заявив, що на конференції Сумської територіальної організації партії “Європейська Солідарність” розглядали питання про ідкликання його з посту депутата міської ради як обраного за списком відповідної партії. За словами депутата, реальною причиною для відкликання є його вихід зі складу фракції “Європейської Солідарності”, але офіційно йдеться про те, що він “самоусунувся від реалізації програми партії”. 

Ключові політичні конфлікти

З самого початку функціонування поточного складу обласної ради існувало певне протистояння між “Слугою народу” та “ЄС”, яке тривало близько пів року. Його призупинення ознаменувалося деякими депутатів від “Європейської солідарності” у 2021 році та спільним голосуванням за відставку очільника обласної державної адміністрації. 

Однак наприкінці 2022 року конфлікт розгорівся з новою силою і, зрештою, вилився у спробу звільнення голови обласної ради Віктора Федорченка у лютому 2023 року. Окремі депутати напередодні заявили, що будуть голосувати за його відставку. Сам же Віктор Федорченко підписав розпорядження про проведення засідання дистанційно, що, відповідно до регламенту, унеможливило голосування за його відставку. Під час сесії, як  уже йшлося вище, ухвалили рішення про звільнення голови постійної комісії з питань бюджету та ліквідували управління, очолюване депутатом від “Європейської Солідарності”. 

Новий виток конфлітку почався внаслідок поновлення через суд Олега Медуниці (“ЄС”) на посаді очільника постійної комісії з питань бюджету. Прикметно, що позов Олександра Стрельченка (депутатська група “Сумщина”) про поновлення на посаді заступника голови облради суд залишив без задоволення.

У міській раді міжпартійних конфліктів не спостерігається — навпаки, члени 4 з 5 фракцій демонструють єдність у питаннях забезпечення обороноздатності. Так, 30 березня 2023 року депутати від “Європейської солідарності”, “Сили і честі”, ВО “Батьківщина” та “Слуги народу” повідомили про створення тимчасової депутатської комісії з питань забезпечення обороноздатності. 

Втім, у медійному просторі окремі депутати обласної та міської рад опинялися в епіцентрі скандалів. Так, наприкінці грудня 2022 року ЗМІ повідомляли про наявність російського громадянства у депутатки міської ради Марини Нагорної (“Європейська Солідарність”). Згодом з'явилася низка матеріалів про Вадима Акпєрова та Дмитра Нагорного, депутатів міської й обласної ради від “ЄС” відповідно, де їх обвинувачували в тому, що вони живуть “на широку ногу”. 

У квітні 2023 року скандал розгорівся навколо відео, де дружина депутата обласної ради Олександра Слюсара (“Слуга народу”), перебуваючи за кермом, посварилася з патрульними. Окремі спостерігачі стверджували, що під час сварки політик перебував на задньому сидінні авто. У відповідь Слюсар заявив, що дружина вже колишня, а в автомобілі його не було. 

Партійна дисципліна, які депутати та з яких причин ігнорують засідання

Комплексного дослідження партійної дисципліни в обласній раді в умовах воєнного стану не проводились. Проте, результати реєстрації на голосування дають змогу констатувати, що на 6 сесій, які відбувались в умовах воєнного стану, збиралось від 40 (25 травня 2023 року) до 51 (сесія 17 лютого 2023 року) депутата. 

Високою партійною дисципліною вирізняються ВО “Батьківщина” та “Слуга народу”. Більшість депутатів цих фракцій, відвідали всі чи майже всі засідання. Партійну дисципліну групи “Сумщина” відстежувати досить складно, адже її формування відбувалося поступово, і деякі її члени спочатку позиціонували себе як позафракційні.  У депутатів фракцій “Наш край” та “За майбутнє” показники явки на засідання дещо гірші. Також невисокі вони й у депутатів від “Європейської солідарності”. Варто зауважити, що на засіданнях 9 листопада 2022 року та 17 лютого 2023 року жодного депутата від цієї фракції не було — ймовірно, вони вирішили бойкотувати засідання або мали інші міркування щодо формату сесії (дистанційно чи офлайн).

Кілька депутатів відвідали 2 і менше засідань. Серед них, наприклад: Олена Беркут, Ігор Збукарєв, Петро Постіл та Гулієв Араз Іман огли (“Європейська Солідарність”), Тетяна Гончаренко (“Наш край”),  Ірина Д’яконова (“За майбутнє”), Ірина Жиленко, Микола Ільченко, Олександр Кирій, Олександр Стрельченко та Юрій Чмирь (депутатська група “Сумщина”). 

Діяльність та дисципліна депутатів міської ради стали предметом дослідження “Сумської платформи реформ” у межах проєкту “Атестація місцевих депутатів”. Як стверджують автори дослідження, 13 місцевих обранців протягом другого року своєї каденції взяли участь у понад 90% сесій, а четверо “прогуляли” 70-90% засідань. 

Володимира Чепіка (“Європейська Солідарність”), Олександра Кисіля (“Сила і честь”), Вадима Акпєрова (“Європейська Солідарність”) та Олега Рєзніка (“Слуга народу”) аналітики відзначили окремо, адже ці депутати приєдналися до лав Збройних Сил України, тому з об'єктивних причин не можуть брати участь у всіх засіданнях ради. 

Найнижчі показники відвідуваності, за словами авторів звіту, демонструють Олександр Соколов (депутатська група “Суми”), Костянтин Тихенко (“Суми”), Ірина Купрейчик  (“Сила і Честь”) та Юрій Перепека (“Суми”).

Колаборація та державна зрада

Народного депутата від Сумщини Андрія Деркача підозрюють у державній зраді. Рух “Чесно” вніс його до реєстру державних зрадників, а правоохоронні органи оголосили про його розшук. Андрій Деркач протягом кількох каденцій обирався від 159-го виборчого округу (північ Сумської області, нині — Шосткинський район). 

Андрія Деркача пов'язували з партією “Наш край”, у списках якої він балотувався на місцевих виборах у 2020 році. Влітку голова Шосткинської районної державної адміністрації Віктор Губенко закликав членів партії “Наш край” та інших місцевих політиків висловити свою позицію щодо діяльності Деркача, але цей рух не набув широкої підтримки. 

Деяких місцевих політиків (наприклад, міського голову Бурині Віктора Ладуху) також звинувачували в колабораціонізмі. Наразі щодо деяких із них триває судове провадження (зокрема щодо міського голови Середино-Буди Олександра Гена). Втім, щодо депутатів обласної чи міської рад таких підозр офіційно не висували.