РФ повинна зазнати статусних втрат, як країна-агресор, та втратити вплив на міжнародну політику. Агресор не може бути членом Ради Безпеки ООН, основне покликання якої – гарантувати мир.

Про це йшлось в Ужгороді 3 жовтня під час презентації Маніфесту сталого миру «Світ після нашої перемоги», розробленого українськими інтелектуалами та представниками громадянського суспільства. Захід провела Громадянська мережа ОПОРА в рамках проєкту «Маніфест сталого миру – стратегічний підхід» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Раніше Генеральна Асамблея ООН визнала, що росія здійснила агресію проти України. Цим вона порушила Статут ООН, який забороняє членам ООН застосовувати силу проти територіальної цілісності та політичної незалежності інших країн.

«Дії РФ дискваліфікують її як миролюбну державу – що є основним критерієм членства в ООН та в інших міжнародних організаціях. Відповідно, всі міжнародні організації мають виключити або призупинити членство рф. Ці рішення можуть бути переглянуті лише тоді, коли РФ припинить агресію, визнає свою відповідальність й відшкодує завдані збитки», - сказав політолог та медіаексперт Олексій Ковжун.

Поруч з економічними санкціями найголовнішим має стати позбавлення Росії місця у Раді Безпеки ООН та ООН загалом.

«Треба виправити грубе і безпрецедентне порушення Статуту ООН, коли росія успадкувала місце СРСР в ООН, а не набула членства. Статут не містить слів «Російська Федерація», натомість «Союз Радянських Соціалістичних Республік». Дотепер не відбулось ані змін Статуту, ані жодного голосування Генеральної Асамблеї на підтримку передання Російській Федерації місця СРСР у Раді Безпеки. Як наслідок, зараз РФ має можливість блокувати дії Ради Безпеки ООН, вдаватися до ядерного й продовольчого шантажу та уникати відповідальності за свої злочини не лише в Україні, але й у Грузії, Чечні, Сирії, країнах Африки тощо», - зазначив народний депутат 5 скликань, громадський діяч Тарас Стецьків.

За словами авторів Маніфесту, Організація Об’єднаних Націй має позбавити РФ постійного членства у Раді Безпеки ООН та ООН у цілому і, відповідно, в її спеціалізованих установах і програмах, таких, зокрема, як ЮНЕСКО.

У майбутньому, коли РФ повернеться до правил цивілізованого світу, вона зможе знову набути права звичайного члена ООН на загальних підставах, за передбаченою Статутом процедурою.