Через збройну агресію росії проти України значна частина громадян України вимушено покинули свої домівки та в пошуках прихистку виїхали за кордон. У відповідь на інформаційний запит Громадянської мережі ОПОРА Департамент консульської служби повідомив, що за оціночними даними закордонних дипломатичних установ України, всього за межами України станом на травень 2024 року перебуває близько 7,6 млн громадян України. Це створює ризики інтеграції наших громадян за кордоном та втрати зв'язку з Україною, в тому числі і через набуття іноземного громадянства. Тому ОПОРА продовжує досліджувати вплив вимушеної міграції та її наслідків з метою напрацювання ефективної політики репатріації українців.

Масштаби. Все частіше в медіапросторі з'являється інформація про бажання українців припинити українське чи набути іноземне громадянство. Так, народний депутат Микола Княжицький у ефірі програми “Говорить великий Львів” заявив, що наразі “лежать сотні тисяч заяв про відмову від українського громадянства”. Своєю чергою, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сказав, що перевірить цю інформацію.

ОПОРА теж вирішила перевірити масштаб виходу з громадянства та з'ясувати деякі правові аспекти цього питання. Для цього ми подали інформаційний запит до Міністерства закордонних справ. У відповідь нам повідомили, що з 24 лютого 2022 року станом на вересень 2024 року до закордонних дипломатичних установ України звернулись 928 осіб з клопотаннями про вихід з громадянства України. 

Таким чином, за 2,5 роки про вихід з українського громадянства заявили трохи менше однієї тисячі осіб. Після 24 лютого у 2022 році заяви на вихід з громадянства подали 464 українці, у 2023 році — 208, у 2024 (середина вересня) — 256 осіб. 

Найбільше заяв подано до Генерального консульства у місті Мюнхен — 190, Генерального консульства у місті Дюссельдорф — 167 та до Посольства України у Австрії — 99. 

Правові аспекти. У ст. 17 Закону “Про громадянство України” визначені три підстави припинення громадянства:

  • внаслідок виходу з громадянства України;
  • внаслідок втрати громадянства України;
  • за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

Як вже наголошувала ОПОРА, вихід із громадянства — це процедура припинення громадянства за ініціативою особи або її законних представників, а втрата — це процедура припинення громадянства, що полягає у прийнятті відповідного рішення з ініціативи держави без врахування бажання особи за наявності законних підстав, несумісних зі статусом громадянина України або тих, які свідчать про порушення процедури прийняття до громадянства України.
За загальним правилом, громадянин України, який постійно проживає за кордоном, може вийти з громадянства України за своїм клопотанням. 

Варто зауважити, що вихід з громадянства України допускається, якщо особа набула громадянства іншої держави або отримала документ, виданий уповноваженими органами іншої держави, про те, що громадянин України набуде її громадянства, якщо вийде з громадянства України.

Утім, є випадки, коли вихід із громадянства України не допускається, зокрема якщо особі в Україні повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно якої в Україні є обвинувальний вирок суду, що набрав законної сили і підлягає виконанню.

Також існують деякі особливості виходу з громадянства дітей. Ці положення викладені у ст. 18 Закону “Про громадянство України”. Наприклад, у ній передбачено умови, коли діти можуть вийти з громадянства за клопотанням батьків/усиновлювачів. При цьому вихід дітей віком від 14 до 18 років із громадянства України може відбуватися лише за їхньою згодою. 

Варто підкреслити, що подання клопотання не призводить до автоматичного припинення громадянства. Таке припинення відбувається лише після видання відповідного указу Президента України. Тому громадянин України, який подав клопотання (заяву) про вихід із громадянства України, до видання такого указу користується всіма правами і несе всі обов’язки громадянина України. 

Крім цього, потрібно враховувати, що на кількість охочих вийти з громадянства безпосередньо впливає законодавство іноземної держави, для набуття громадянства якого може вимагатися припинення наявного громадянства України (або ж для продовження проживання може вимагатися легалізація через набуття громадянства країни перебування). Водночас наявність громадянства України не завжди буде перешкодою для встановлення правових зв’язків з іноземною державою. 

При цьому, виходячи із законодавчого розуміння принципу єдиного громадянства за відсутності Указу Президента про припинення громадянства України, навіть набувши громадянства іноземної держави, особа для нашої держави вважатиметься винятково громадянином України (наприклад, вона матиме право брати участь у виборах). Певні зміни щодо припинення громадянства запропоновані в поданому Президентом законопроєкті “Про деякі питання у сфері міграції щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України” № 10425 від 22.01.2024, який медіа часто називають “законопроєктом про множинне громадянство”. 

У зв'язку з цим, для оцінки перспектив набуття іноземного громадянства та припинення громадянства України ОПОРА й далі досліджуватиме законодавство тих країн, де перебуває найбільше українців, а також вивчатиме вітчизняні законодавчі ініціативи, покликані повернути українців додому та запобігти масовому виходу з українського громадянства.

Пов'язані матеріали ОПОРИ: