Правозахисники, громадські й культурні діячі обговорили права людини під час війни, взаємодію за рік спільної роботи, здобутки й напрацювання під час Всеукраїнського правозахисного форуму “Легіон права”. Організатором події був Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Захід розпочали постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє, посол Японії Мацуда Кунінорі, посол Данії Олє Егберг Міккельсен. До дискусії “Від стурбованості до дії — виклики та подальші кроки” долучилася голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. 

У своїй промові Ольга Айвазовська зосередила увагу на людях, які втратили дім та були змушені залишити територію України. “Станом на зараз за кордоном перебуває 20% громадян. І, на жаль, процес відтоку людського капіталу триває. Він в першу чергу пов'язаний з питаннями безпеки. Величезна частина цих громадян залишала території, які були біля лінії розмежування або окуповані. Ми розуміємо, що ці люди є цінним капіталом, ресурсом і аудиторією для того, щоб свідчити про воєнні злочини й злочини проти людяності, свідками яких вони були, — сказала Айвазовська. — Війна може тривати ще довго, а відтік людського капіталу призведе до того, що Україна втратить можливість повноцінного відновлення. Разом з тим, дані дослідження ОПОРИ свідчать, що серед наших громадян-біженців 55% проживали в кращих умовах в Україні, ніж зараз за кордоном. 22% проживали в таких самих умовах, як зараз за кордоном, і лише 17% покращили своє матеріальне становище. 17% стверджують, що вони не повернуться, а всі інші готові повертатися. Один із ключових запитів з їхнього боку — це запит на правосуддя. Тому Громадянська мережа ОПОРА разом з партнерами зараз працює в кількох вимірах. Перший — адвокатування Спеціального трибуналу щодо злочину агресії та вироки Міжнародного кримінального суду, слідчі якого говорять, що аналітика на тему міграції може бути допоміжним інструментом для доведення злочину. Український біженець, якого ми можемо називати шукачем тимчасового прихистку, живе в українському інформаційному просторі. Отже, українське медіасередовище провідне з точки зору і джерела інформації, і просвіти”.

На думку голови правління ОПОРИ, жоден свідок та жертва не повинні залишитися поза увагою української держави і партнерів, які прийняли наших громадян: “Громадянське суспільство, громадські організації роблять природні і надприродні зусилля після 24 лютого 2022 року для документування воєнних злочинів. Зокрема, ОПОРА зараз активно займається цим процесом, ми проводимо попередні інтерв'ю й надаємо їх правоохоронним органам тих країн, які входять в спільну команду розслідувачів, або Міжнародному кримінальному суду”. 

Також Ольга Айвазовська розповіла про ініціативу громадянського суспільства України, правозахисників, аналітиків, істориків — візійний документ “Маніфест сталого миру”: “Без правосуддя, без покарання злочинців, на жаль, війна буде повертатися в Україну і поширюватися на інші території. Якщо цей режим не буде покараний, то навіть за умов замороження конфлікту або  виходу на прийнятні для української сторони рубежі, Росія відновить свою спроможність здійснювати агресивні дії проти сусідів, а найближча війна буде всього лише відтермінована на кілька років”. 

“Мій заклик полягає в тому, що правозахист — це зобов'язання всіх організацій, які мають компетенції і здатні в цей короткий період часу стати партнерами тих, хто готовий допомагати системно і працювати на кінцевий результат. Тому що правосуддя має бути не лише видимим, а й ефективним. Разом з тим, не можна формувати завищені очікування в громадян щодо справедливості. Треба бути чесними з ними і щодо себе, і щодо ефективності системи, яка повинна провести кожен кейс від моменту попереднього свідчення-інтерв'ю до судового засідання. Тому я переконана, що ми з вами можемо в перспективі шукати ефективні засоби, допомоги жертвам і, очевидно, правоохоронній і судовій системі в різних юрисдикціях, в тому числі Міжнародному кримінальному суду, але дуже важливо працювати на результат, а не лише на статистику”.

Дивіться відеозапис конференції: