Вихід України на кордони 1991 року не означає закінчення війни. Якщо залишити росію такою, якою вона є, навіть послабленою, вона знову піде воювати. Саме тому має бути спільна політика світу щодо того, як забезпечити сталий мир після закінчення війни в Україні та не дати можливості росії знову здійснитити акт агресії щодо інших країн. 

Про це йшлось 9 жовтня під час презентації «Маніфесту сталого миру» у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Захід проводила Громадянська мережа ОПОРА в межах проєкту «Маніфест сталого миру — стратегічний підхід» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

"Головна ідея документу – це показати, що звільнення всіх окупованих територій, не означатиме закінчення війни. Російська імперська модель, якою заражені не тільки влада і еліта, а й значна частина російського суспільства . Там склалась така ситуація, при якій трансформація росії не може бути здійснена самостійно. Російське суспільство не це просто здатне", – сказав народний депутат 5 скликань Тарас Стецьків.

Як зазначила співавторка документу, співзасновниця Міжнародного центру української перемоги Ганна Гопко, Маніфест пояснює, що питання перемоги України та сталого мир стоіїть не лише в поразці росії, а і її деімперіалізації, тобто на показі історичної суб‘єктності інших народів, що входили у склад Російської імперії та Радянського Союзу. 

"Ми маємо чітко пояснити, що перемога над авторитаризмом та російським імперіалізмом в Україні - це початок кінця цієї "тюрми народів", - зазначила вона. 

Вона також додала, що російська федерація має понести відповідальність за війну та виплатити репарації Україні. 

"У нашому маніфесті ми вимагаємо також пониження статусу російської федерації в міжнародній політиці. Росія не може бути ні в радбезі ООН, ні в ОБСЄ, - сказала Гопко. 

Викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл Валерій Пекар переконаний, що війна закінчиться тоді, коли встановиться порядок, який оберуть країни-переможниці. Жодна війна не може закінчитися, поки не буде зрозуміла картина повоєнного світу.

"Нас точно не влаштовує війна на виснаження, ми платимо занадто велику ціну. Наша стратегічна ідея побудована на швидкій перемозі, а для цього потрібно спочатку зрозуміти, як влаштований світ після цієї перемоги: які там правила, системи безпеки, які кордони, як країни убезпечують себе від сильніших сусідів і загалом як у цьому світі взаємодіють", - додав Пекар.