28–29 березня у Відні відбулася зустріч ОБСЄ з людського виміру (Supplementary Human Dimension Meeting), у якій взяли участь понад 250 представників держав ОБСЄ, громадянського суспільства, міжнародних організацій та національних правозахисних інституцій. Це була перша офлайн-конференція організації після початку пандемії COVID-19.

“Спочатку ми планували, що перша зустріч з людського виміру (Human Dimension Meeting) під час головування Польщі буде зосереджена на загальних аспектах промоції та захисту прав людини. Однак вторгнення Росії в Україну різко змінило ситуацію, змінивши світ, у якому ми живемо”, — сказав міністр закордонних справ Польщі та діючий голова ОБСЄ Збігнєв Рау. “Кожного дня цього вторгнення ми з жахом бачимо, як російські війська нападають на мирних жителів, у тому числі жінок та дітей. Я рішуче засуджую неспровоковану військову агресію Росії проти України. Я не шкодую зусиль, щоб мобілізувати міжнародну спільноту, аби зупинити війну. Це єдиний спосіб відновити повагу до міжнародного гуманітарного права та прав людини в окупованій країні. Це також єдиний спосіб підтримувати комплексну безпеку в зоні ОБСЄ”.

З початку повномасштабного війни росії в Україні загинуло щонайменше 1179 мирних жителів, серед них 104 дитини. Такі дані наводить Управління верховного комісара ООН з прав людини. Ці цифри неточні, адже частина території України перебуває під окупацією російських військ. Вони руйнують цивільну інфраструктуру, зокрема навчальні заклади (пошкоджено 566 будівель, із них 73 зруйновані повністю), медичні установи (76 медичних закладів пошкоджено, 7 лікарень зруйновано повністю) та інші об‘єкти.

Голова Правління Громадянської мережа ОПОРА Ольга Айвазовська розповіла на зустрічі про роботу ОПОРИ в сфері збору доказів воєнних злочинів російської федерації. Також вона наголосила на необхідності створення судових механізмів, які можуть швидко й ефективно визначити правові та політичні наслідки для порушників гуманітарного права та прав людини загалом:

“Непокаране зло тільки зростає. Війна Росії проти України має на меті знищити українську державу ціною максимальних жертв серед мирного населення. Знецінення людського життя було притаманне Радянському Союзу, а сьогодні так само чинить Російська Федерація в нашій країні. Війна проти української незалежності та безпеки в Європі триватиме доти, доки нинішній режим не буде засуджено. Нам необхідно розвивати й модифікувати практику і методи фіксації фактів злочинів та правопорушень. Що більше звичайних громадян в Україні та за її межами знатимуть про типи порушень і можливості документування злочинів, то більше людей матимуть стимул не забувати жахи війни, а давати свідчення та ділитися доказами з правоохоронними органами і міжнародними ініціативами й організаціями.”

Зазначимо, що 28 березня делегація з росії відмовилася від участі в зустрічі органу ОБСЄ з людського виміру під надуманим приводом, заявивши, що засідання з ними не погодили.

Довідково: Додаткові зустрічі з людського виміру — це платформа для держав-учасниць ОБСЄ та інституцій ОБСЄ, а також міжнародних організацій і громадянського суспільства для обміну думками та передовими практиками і пошуку спільних рішень для проблем, які стоять перед суспільством у всьому регіоні ОБСЄ. Цьогоріч заплановано провести ще дві такі зустрічі.