За різними підрахунками, зараз за кордоном може перебувати до 20% населення України. Однак державні та міжнародні інституції, які обраховують міграцію, публікують різні дані. Для того, щоб мати можливість систематично отримувати оновлення цієї інформації, зіставляти й порівнювати її між собою, а також відстежувати міграційні тенденції, Громадянська мережа ОПОРА створила дашборд.

В цьому інтерактивному звіті акумулюється інформація від Державної прикордонної служби, Державної міграційної служби, Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики, а також Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців (УВКБ ООН). Ця інформаційна панель оновлюватиметься щомісяця, а візуалізація даних допоможе краще в них зорієнтуватися.

Дашборд доступний за посиланням: https://oporaua.org/population 

“Ми регулярно моніторимо оновлення цих даних у відкритих джерелах, в тому числі закордонних, систематично подаємо запити до українських державних структур, верифікуємо інформацію з різних альтернативних джерел. ОПОРА також співпрацює з мобільними операторами й іншими розпорядниками інформації, що може бути корисною для дослідження міграції та демографії”, – зазначає аналітик даних Громадянської мережі ОПОРИ Андрій Савчук. 

За його словами, однозначної точної цифри кількості українців, які зараз перебувають за кордоном, не може назвати ніхто. “Це пов’язано з тим, що різні структури, які обраховують число українських переселенців у світі, роблять це на основі різних підходів, а також з урахуванням різних даних та умов. Наприклад, УВКБ ООН оперує даними, які їм подають офіційні державні структури, зокрема з Російської Федерації та Республіки Білорусь, але достовірність цих даних – під великим питанням. Саме тому для повного розуміння процесу треба дивитись на нього з системною періодичністю та у співставленні”, – підкреслює Савчук.

Громадянська мережа ОПОРА підтримує концепцію відкритих даних. Якщо ви хочете отримати в машиночитному форматі інформацію, що представлена в нашому дашборді, будь ласка, напишіть нам на електронну адресу [email protected].

Нагадаємо, з початку повномасштабного російського вторгнення Громадянська мережа ОПОРА відстежує міграційні процеси та вплив блекаутів і масованих ракетних обстрілів на посилення вимушеного виїзду українців за кордон. Усі тематичні матеріали та звіти можна знайти на сайті ОПОРИ в розділі “Демографія”.

Читайте також: