27 червня у Києві відбувся перший громадський саміт Громадянської мережі ОПОРА «Безпекові гарантії для української демократії в умовах війни». Він покликаний стати фаховим майданчиком для політичного діалогу високого рівня щодо майбутнього української демократії в умовах війни та ефективних засобів для перемоги.

Захід складався з кількох частин: презентація дослідження ОПОРИ щодо двосторонніх безпекових договорів України із країнами-партнерами, виступ пані Посол США Бріджит Брінк, відкрита панельна дискусія із запрошеними спікерами з органів влади та громадянського суспільства із різних сфер, закрите обговорення за правилами Chatham House між усіма гостями заходу.

Перемога у війні залежить від того, чи зможе Україна зберегти і розвинути свій демократичний устрій. Двосторонні безпекові угоди, які зараз підписує Україна, містять не лише зобовʼязання країн-партнерів підтримувати нас на полі бою. Вони також фіксують зобовʼязання України натомість зберігати і розвивати демократичні інституції: провести реформу управління, судової системи, боротися з корупцією, ратифікувати Римський статут, провести конкретні законодавчі зміни, які підкреслюють прагнення до демократії, поваги до прав людини та свободи ЗМІ. Тож своєчасність та рівень надання нам підтримки має таку ж вагу, як і внутрішні реформи.

У публічній дискусії взяли участь міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов та заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова, народні депутати України Олена Шуляк (“Слуга народу”) та Сергій Рахманін (“Голос”), представники громадянського суспільства з волонтерського руху директор Фонду “Повернись живим” Тарас Чмут та засновник однойменного Благодійного Фонду Сергій Притула, а також експертка з євроінтеграційних питань директорка Центру «Нова Європа» Альона Гетьманчук та  директорка з адвокації в енергетичному секторі Міжнародного центру української перемоги Вікторія Войціцька.

Під час свого виступу голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила: “Ми мали три революції, і всі вони були за політичні права, за державність, за належне врядування. Жодна з цих революцій не відбувалася через те, що громадяни вимагали якихось соціальних виплат або спеціальних економічних умов. Всі події великого масштабу, коли громадянське суспільство показувало свій голос, демонстрували те, що в цій державі точно не може бути влади, яка, прийшовши, змінить цю константу. І ми змушені жити в парадигмі війни, коли правила дещо інакші, ніж під час звичайного життя мирної країни в Європі, тим не менше наші цінності точно незмінні. Це стосується суспільства, яке боролося понад 30 років за те, щоб вибори були чесні і вільні; за те, щоб змінність влади відбувалися в законний, неконфліктний, цивілізований спосіб; за те, щоб голос кожного громадянина був почутий в контексті реформ та європейського вибору”.

Серед гостей були дипломати, народні депутати, експерти міжнародних і національних профільних організацій та аналітичних центрів. За результатами обговорення під час закритої частини аналітики ОПОРИ підготують документ із рекомендаціями, що були висловлені учасниками.

Це перша така подія з серії громадських самітів Громадянської мережі ОПОРА, які відбуватимуться щоквартально і будуть зосереджені на обговоренні найважливіших питань збереження і розбудови демократичного устрою країни в час війни і після її завершення. Вона стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та інформаційній підтримці онлайн-видання “Українська правда”.

Фотоальбом доступний за посиланням