24 червня 2024 року Друга палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт секретаря Ради безпеки РФ (ексміністра оборони) Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу РФ Валерія Герасимова через обстріли української енергетичної інфраструктури. Посадовців підозрюють у вчиненні воєнних злочинів і злочинів проти людяності щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

У повідомленні на сайті МКС ідеться про минулорічні обстріли енергетичної системи і критичної інфраструктури України. В результаті цих дій були створені нестерпні умови для життя цивільних, а 1,8 млн громадян України виїхали за кордон. Кореляція, виявлена аналітиками ОПОРИ й оприлюднена в звіті, свідчить про прямий звʼязок між обстрілами та різкими хвилями еміграції українців. До речі, цей звіт через Офіс Генерального прокурора України було передано до Міжнародного кримінального суду.

Судді Другої палати досудового провадження МКС (Друга палата МКС), яка видала ордер, вважають, що Шойгу і Герасимов несуть індивідуальну відповідальність за ракетні удари, завдані російськими збройними силами по українській енергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року. Саме під їхнім командуванням російські війська атакували численні електростанції й підстанції по всій Україні.

Шойгу і Герасимова підозрюють у вчиненні таких воєнних злочинів, як цілеспрямовані напади на цивільні об'єкти (ст. 8(2)(b)(ii) Римського статуту) і заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об'єктів (ст. 8(2)(b)(iv) Римського статуту), а також злочину проти людяності — інших нелюдських діянь (ст. 7(1)(k) Римського статуту). 

Друга палата МКС, встановлюючи кримінальну відповідальність за ймовірне вчинення воєнних злочинів під час ведення бойових дій, повинна розглянути питання про дотримання “принципу розрізнення”, який забороняє використання зброї проти цивільних та інших захищених осіб. Оцінюючи дії осіб, підозрюваних у серйозних порушеннях міжнародного гуманітарного права (які становлять злочини згідно з Римським статутом), Друга палата МКС завжди встановлює їх вплив на безпеку цивільних, у тому числі найбільш вразливих верств населення, таких як літні люди, жінки та діти.

Друга палата МКС також встановила, що розглянута серія обстрілів проти цивільного населення є частиною державної політики РФ (у значенні ст. 7 Римського статуту). Є достатні підстави вважати, що підозрювані навмисно завдали сильних страждань, тяжких тілесних ушкоджень або серйозної шкоди психічному чи фізичному здоров’ю людей, тому несуть кримінальну відповідальність за злочин проти людяності, передбачений у статті 7(1)(k) Римського статуту.

За ч. 1 ст. 59 Римського статуту, держава-учасниця, яка одержала прохання про попередній арешт або арешт та передачу будь-якої особи до МКС, невідкладно вживає заходів для арешту такої особи відповідно до свого законодавства і положень розділу 9 цього статуту. Нині учасницями Римського статуту є 124 країни, і кожна з них зобов’язана вжити таких невідкладних заходів. Водночас передача заарештованої людини складається з низки процедур та може зайняти чимало часу. Детальніше про наслідки видачі ордерів про арешт Путіну та Львові-Бєловій читайте в іншому матеріалі ОПОРИ.
Після того, як ордер на арешт видано, ймовірного злочинця заарештовано, а обвинувачення затвердила Палата досудового провадження, Президія утворює Судову палату, яка й встановлює, чи є обвинувачений винним у пред’явлених йому злочинах. У разі доведення вини ця палата може призначити обвинуваченим покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк (до 30 років) або довічного позбавлення волі, а також стягнути штраф. Варто зауважити, що на міжнародні злочини передбачені Римським статутом не поширюються строки давності, а ордери на арешт — довічні.

Хоча зміст ордерів є «таємним» (щоб захистити свідків і гарантувати ефективне розслідування), Друга палата МКС вважає, що обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів.

Звертаємо увагу, що наразі, згідно з інформацією на офіційній сторінці МКС щодо війни в Україні, кількість підозрюваних російських високопосадовців (так званих “big fish”) зростає, серед них:

  • Путін Володимир Володимирович
  • Львова-Бєлова Марія Олексіївна
  • Кобилаш Сергій Іванович
  • Соколов Віктор Миколайович 
  • Шойгу Сергій Кужугетович
  • Герасимов Валерій Васильович

Нагадаємо, що раніше за ракетні обстріли енергетичної інфраструктури МКС видав ордери на арешт Кобилаша Сергія Івановича (генерал-лейтенант Збройних Сил Росії, у відповідний час був командувачем дальньої авіації Воєнно-космічних сил РФ) та Соколова Віктора Миколайовича (адмірал ВМФ Росії, у відповідний час був командувачем Чорноморського флоту).
 

Довідково:

Сергій Кужугетович Шойгу — російський політик тувинського походження, секретар Ради безпеки Російської Федерації, міністр оборони РФ (2012–2024), генерал армії, член Бюро Вищої ради партії Єдина Росія.

Народився у 1955 році у Чадані Тувинського регіону. Шойгу отримав освіту інженера-будівельника. В армії не служив, обмежившись військовою кафедрою у виші. Перш ніж переїхати до Москви, працював на будівництві в Сибіру, де обіймав переважно керівні посади.

У 1990 році Шойгу працював у комітеті з архітектури та будівництва, пізніше ініціював створення Російського корпусу рятувальників (МНС), який і очолював до 2012 року.

6 листопада 2012 року указом президента Путіна призначений міністром оборони Російської Федерації.

Звання генерала армії Шойгу отримав за 9 років до того, як став міністром оборони Росії у 2012-му. Під безпосереднім контролем Шойгу відбулася окупація Кримського півострова, а також окремих районів Донецької та Луганської областей.

У вересні 2015 року Україна включила його до списку санкцій у відповідь на російську збройну агресію.З  2022 року через повномасштабне вторгнення Росії в Україну перебуває під персональними санкціями Євросоюзу, США, Нової Зеландії та інших країн.

У травні 2024 року усунутий з посади міністра оборони і призначений секретарем Ради Безпеки Російської Федерації.

Валерій Васильович Герасимов — начальник Генерального штабу Збройних сил російської федерації, перший заступник міністра оборони РФ, член Ради безпеки РФ. 

Народився 1955 року у Казані. Навчався у суворовському училищі, потім — у танковому училищі та академії бронетанкових військ і академії ЗС РФ.

Під час Другої чеченської війни він командував частинами армії. У 2005 році став начальником Головного управління бойової підготовки та служби військ ЗС РФ. Згодом став першим заступником Генштабу ЗС РФ. За організацію "військової спецоперації" у Сирії його нагородили званням героя Росії.

Творці сайту Bellingcat вважають Валерія Герасимова відповідальним за пуск ракети, яка збила літак Boeing 777 рейсу MH17 17 липня 2014 року. 

Також саме Герасимова називають головним фігурантом справи про трагічні події під Іловайськом, коли загинули 366 українських військовослужбовців і правоохоронців. У 2015 році Шевченківський районним суд Києва було ухвалив рішення про заочний арешт фігурантів справи, зокрема Герасимова.

У січні 2023 року Герасимова призначили командувачем Об'єднаного угруповання військ в Україні замість Сергія Суровікіна.
 

Читайте також: 

МКС видав нові ордери на арешт росіян за обстріли української енергетичної інфраструктури

Які наслідки матиме рішення МКС про видачу ордерів на арешт Путіна та Львової-Бєлової