У Кіровоградській області створено 201 місце компактного проживання внутрішньо переміщених осіб. Про це в коментарі ОПОРІ повідомила громадська організація “Десяте квітня”, яка захищає права вразливих груп, у тому числі внутрішньо переміщених осіб.

У місцях компактного проживання ВПО в області мешкає понад 3000 людей. Інші українці, змушені виїхати через повномасштабне вторгнення, орендують квартири і будинки. 

Згідно зі статистикою «Десятого квітня», найчастіше переселенці залишаються жити в Кропивницькому, Олександрії та Знам’янці. Найбільше ВПО у Кропивницькому районі (понад 13 тис. людей), а найменше — в Новоукраїнському (понад 11 тис.). 

Також чимало місць для проживання переселенців доступні в навчальних закладах і гуртожитках, але люди відмовляються сюди заселятися. Причина — проблеми з транспортом, опаленням, харчуванням тощо. Наприклад, у гуртожитку Троянської філії Голованівського ліцею ім. Т.Г. Шевченка підготували 70 ліжко-місць, однак у 2022 році сюди не приїхав жоден переселенець. 

На запит ОПОРИ Міністерство соціальної політики повідомило, що в 2022 році на обліку внутрішньо переміщених осіб у Кіровоградській області перебуває 97 110 людей, із яких 26 496 — діти. 

Минулого року в Державну службу зайнятості в Кіровоградській області звернулися 2 678 внутрішньо переміщених осіб (які отримали довідку про взяття на облік у 2021–2022 роках). У 2021 році таких звернень було 173, працевлаштували тоді 36 людей, а в 2022 році — 728. Як бачимо, в області є гостра потреба в робочих місцях. 

В обласному центрі зареєстровано 26 тисяч вимушено переміщених осіб — станом на січень нинішнього року. У Кропивницькому проживають громадяни з 13 регіонів України, найбільше — з Донецької, Харківської, Херсонської, Луганської, Запорізької та Миколаївської областей. В обласному центрі створено кілька місць компактного проживання. Одне з найбільших — гуртожитки Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка та Центральноукраїнського національного технічного університету.

За словами директорки департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради Юлії Вовк, тимчасовий прихисток для внутрішньо переміщених осіб надають комунальні заклади соціального спрямування Кропивницького. Зокрема, міський соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з березня минулого року прийняв 304 людини, а міський центр обліку і тимчасового перебування бездомних осіб прихистив 35 вимушених переселенців, Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Фортечної районної у місті Кропивницькому ради надав тимчасовий прихисток 1378 внутрішньо переміщеним особам.

Посадовиця зазначила, що фахівці закладів у співпраці з громадськими організаціями та благодійними фондами надають переселенцям психологічну, юридичну, гуманітарну, домедичну допомогу. Особливу увагу приділяють роботі з дітьми, літніми людьми та людьми з інвалідністю. Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Фортечної районної у місті Кропивницькому ради займається ребілітацією дітей з інвалідністю з родин переселенців — до закладу їх зараховано 17. На обслуговуванні в структурних підрозділах Кропивницького міського територіального центру соціального обслуговування перебуває 22 вимушені переселенці, які мають можливість скористатися послугами служби «Соціальне таксі», перукаря, швачки, прання, пункту прокату технічних засобів реабілітації, отримати безкоштовні соціальні послуги.

Згідно з інформацією з сайту міськради, департамент соцполітики міської ради співпрацює з гуманітарними міжнародними організаціями та фондами. Станом на 1 січня до установи надійшла гуманітарна допомога на загальну суму 10,7 млн грн. За ці кошти місця компактного розселення ВПО в комунальних закладах забезпечили матрацами, постільною білизною, предметами побуту, технікою, ємностями для води. Переселенці можуть отримати продуктові набори, одяг для дітей віком від 2 до 9 років, гігієнічні набори та набори для лежачих хворих. 

На сайті міськради не згадано про механізм поширення гуманітарної допомоги від департаменту. Натомість створена спеціальна рубрика «Переселенцям», де розміщена корисна для внутрішньо переміщених осіб інформація. Тут можна дізнатися про механізми отримання довідок, роботу волонтерів та хабів (розміщення, надання послуг, продуктові набори, контакти тощо), актуальні вакансії, а також про те, як оформили дитину у дитячий садок, навчальний заклад чи отримати статус безробітного. Також у цій рубриці є інформація про медичні послуги, психологічну допомогу, всеукраїнські ініціативи, роботу спортивних і культурних закладів. Утім, у підрубриці «Поширені запити» частина запитань не відкривається, а в іншій частині розміщені методичні матеріали у форматі PDF, які сягають кількох сторінок формату А4. Це не дає користувачас змоги оперативно зорієнтуватися і знайти відповіді на свої запитання.

Одна з проблем, які найбільше хвилюють переселенців, — житло. За минулий рік в обласному центрі для них створили два соціальні гуртожитки, також практично завершилося будівництво третього. Такі дані озвучив в.о. міського голови Олександр Мосін. 

Посадовці зазначили, що  в Кропивницькому є земельні ділянки, які  можна використати під будівництво соціального житла. Керівництво міської ради запропонувало делегатам підготувати технічне завдання для створення модульного містечка. Також розглядають ідею збудувати десятиповерховий будинок по вулиці Генерала Жадова у Кропивницькому та добудувати п'ятиповерховий гуртожиток у селищі Новому.

Ціни на оренду квартир і будинків у Кропивницькому після початку повномасштабного вторгнення зросли в кілька разів. Згідно з оголошеннями на OLX, вони коливаються від 5000 до 30 000 гривень за місяць без урахування комунальних платежів. Інколи можна натрапити на дешевші пропозиції, але такі квартири переважно розташовані у віддалених мікрорайонах. Наразі посадовці міськради заявляють, що в місті шукають інвесторів для будівництва житла.