Ще з 2014 року, від початку вторгнення Росії в Україну, Українська православна церква Московського патріархату та її очільник не засуджували агресію РФ та виправдовували її. З початком повномасштабної війни офіційне ставлення УПЦ МП до країни-терориста не змінилося: ба більше, правоохоронні органи знайшли докази того, що агресор використовував церкви МП як осередки пропаганди та дезінформації.

Служба безпеки України досі викриває людей, які належать до Московського патріархату та загрожують суверенітету і територіальній цілісності України. Наприклад, 3 грудня 2022 року СБУ опублікувала “церковний список” санкцій РНБО. До нього ввійшли 10 єпископів та митрополитів МП, які пропонували приєднати очолювані ними єпархії до РПЦ, погодилися на співпрацю з окупаційною владою, просували проросійські наративи чи виправдовували збройну агресію Росії. 9 грудня 2022 року СБУ також повідомила про підозру у вчиненні кримінального злочину ректору Почаївської духовної семінарії (Тернопільська область) Віктору Смакоузу.

Виявлені правоохоронними органами докази антиукраїнської діяльності Московського патріархату сприяли тому, що громадянське суспільство та влада регіону виступають за заборону його діяльності на теренах Тернопільської області. Кроки, здійсненні у цьому напрямку, досліджувала ОПОРА.

Перехід церков Московського патріархату у Православну церкву України на Тернопільщині

За даними порталу Опендатабот, у Тернопільській області досі зареєстровано 93 церкви Московського патріархату. 4 квітня 2023 року голова обласної ради Михайло Головко опублікував уривок відеозапису сесії, де він повідомив, що понад 40 парафій Тернопільщини, які належали до Московського патріархату, перейшли до Православної церкви України. Однак через відсутність державного реєстратора в області цей перехід досі не узаконений.

1 червня 2023 року під час візиту на Тернопільщину Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній в інтерв'ю для "Суспільне Тернопіль" розповів, що перехід Почаївської лаври до Української Православної Церкви перебуває на стадії оформлення документів. І справді, відповідно до Постанови № 53 Священного синоду Православної церкви України від 28 березня 2023 року, утворено релігійну організацію “Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії Православної церкви України” та прийнято її статут. Також митрополит Епіфаній пояснив, що прийняття закону про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ, пришвидшить перехід священниківі вірян до Православної церкви України.

Дії влади для припинення діяльності Московського патріархату на теренах Тернопільщини

Від початку повномасштабного вторгнення обласна рада прийняла низку рішень, які стосувалися діяльності Московського патріархату, зокрема в Почаївській лаврі.

26 серпня 2022 року депутати прийняли рішення №484 “Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції України щодо заборони діяльності Української православної церкви московського патріархату та врегулювання на законодавчому рівні питання реєстрації релігійних організацій”.

У додатку до цього рішення зазначалося: “Ми, депутати Тернопільської обласної ради, визнаємо Українську православну церкву Московського патріархату ворожою Україні церквою і звертаємося до Кабінету Міністрів України: розірвати договір користування Почаївською Свято-Успенськоюлаврою комплексом споруд лаври; до Міністерства юстиції України:скасувати у встановленому порядку статути і державну реєстрацію релігійних громад (об’єднань) Української православної церкви Московського патріархату на території Тернопільської області”.

22 березня депутати обласної ради підтримали звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Служби безпеки України, Генерального прокурора щодо повернення комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври XVIII-ХІХ століття до державної власності та розслідування антиукраїнської діяльності священнослужителів УПЦ МП. Також політики звернулися до РНБО, парламенту, Тернопільської ОВА, управління Державної інспекції та містобудування України, Міністерства культури та інформаційної політики України щодо правомірності використання комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври. Крім цього, депутати ухвалили звернення до парламенту, РНБО і Кабміну про підтримку законопроєкту про заборону Московського патріархату на території України.

До слова, аби дослідити правомірність використання споруд Почаївської лаври Московським патріархатом,27 січня 2023 року в обласній раді створили робочу групу. До неї ввійшли представники облради і військової адміністрації, обласного управління майна, Нацполіції, прокуратури, Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, а також органів самоврядування Почаєва та Кременця. Керівником групи став депутат обласної ради від ВО “Свобода” Олег Сиротюк, а 16 лютого відбулося її перше засідання.

10 квітня 2023 року на сайті Верховної Ради оприлюднили зареєстрований проєкт постанови №9179.Вона передбачає звернення до Кабінету Міністрів України з вимогою розірвати з Українською православною церквою Московського патріархату договір оренди комплексів споруд Почаївської лаври. Також депутати пропонують Кабінету Міністрів України в тримісячний строк поінформувати Верховну Раду України про виконання цієї постанови.

23 квітня 2023 року в ЗМІ з'явилися повідомлення, що на телемарафоні міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив про створення при міністерстві комісії, яка перевіряє використання УПЦ МП обʼєктів Почаївської лаври.

14 квітня на позачерговій сесії Тернопільської міської ради депутати проголосували за те, щоб припинити управлінню Тернопільської єпархії Української православної церкви (УПЦ МП) право постійного користування земельною ділянкою площею 0,5484 га за адресою вул. Євгена Коновальця 1 (тут розташований кафедральний собор святих Віри, Надії, Любові та матері Софії УПЦ МП).

У відповідь на таке рішення 18 квітня 2023 року управління Тернопільської єпархії Української православної церкви подало позовну заяву до Тернопільського окружного адміністративного суду з проханням визнати протиправним та скасувати рішення Тернопільської міської ради. 21 квітня суд відмовив УПЦ МП у відкритті провадження та роз'яснив, що розгляд цієї справи належить до юрисдикції Господарського суду Тернопільської області.

1 травня 2023 року Господарський суд Тернопільської області прийняв позов від управління Тернопільської єпархії Української православної церкви до Тернопільської міської ради та відкрив провадження. 15 червня суд ухвалив закрити підготовче провадження у цій справі та призначити її до розгляду по суті на 4 липня о 14:00. Натомість Тернопільська міська рада подала скаргу до Західного апеляційного господарського суду, який ухвалив призначити справу до розгляду 4 липня о 11:15.

28 квітня 2023 року депутати Тернопільської міської ради звернулися до Верховної Ради та народних депутатів від Тернопільської області щодо заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату.

Дії населення та громадського сектору щодо заборони діяльності Московського патріархату

На початку повномасштабного вторгнення на території області з'явилися білборди з лозунгами проти церкви Московського патріархату. На вулицях міст і навіть на підприємствах розповсюджували бланки для збору підписів проти її діяльності. 12 квітня 2022 року на сайті обласної ради зареєстрували петицію “Щодо підтримки законопроекту про заборони УПЦ МП в Україні”, яка набрала більше тисячі голосів.

На початку квітня 2023 року біля кафедрального собору Віри, Надії, Любові та матері Софії УПЦ МП в Тернополі розпочалися протести, в яких спочатку брали участь лише кілька осіб. 6 квітня на третій протест зібралося близько сотні людей, частина з яких увійшли в храм під час богослужіння. Цей випадок потягнув за собою низку слухань у Тернопільському міськрайонному суді.

12 травня суд відмовив у задоволенні скарги управлінню Тернопільської єпархії Української православної церкви на бездіяльність слідчого Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Як зазначено в ухвалі, йшлося про випадок 6 травня, коли невідомі особи у балаклавах і з прапором України зайшли до церкви та перешкоджали проводити релігійний обряд.

Також осередки різних політичних партій у Тернопільський області ведуть у соцмережах інформаційні кампанії щодо заборони Московського патріархату. Від початку повномасштабної війни особливо активну позицію зайняла Українська галицька партія. Перший фейсбук-допис, який стосувався цього питання, опублікований 2 квітня 2022 року. Він містив тези зі статті з газети “Голос України”: “Українська православна церква Московського патріархату несе за розв’язання Росією кровопролитної війни проти України таку саму відповідальність, як і російські ідеологи-шовіністи й пропагандисти”. Донині на сторінці з'являються дописи на кшталт “Московський патріархат — на вихід з України!!!” чи “Запрошуємо СБУ до Почаївської лаври”. У деяких публікаціях УГП критикувала Верховну Раду й обласну раду за бездіяльність щодо цього питання.

Ще одним прикладом медійної кампанії проти церков МП є робота “Правого сектору”. Наприклад, у відеозверненні, опублікованому на ютуб-каналі організації 3 березня 2022 року, за тиждень від початку повномасштабної війни, партійці закликали вірян і священників УПЦ МП переходити в ПЦУ.

Слідчі дії та провадження, що стосуються діяльності УПЦ МП у Почаївській лаврі

28 листопада 2022 року Служба Безпеки України опублікувала повідомлення про те, що співробітники СБУ та Нацполіції знайшли антиукраїнські матеріали під час безпекових заходів на території Почаївської духовної семінарії. Зокрема, СБУ виявила літературу, в якій заперечується існування українського народу та право України на державність. Також Служба безпеки знайшла брошури і книжки ксенофобського і ненависницького змісту. Подібні заходи відбулися також в Івано-Франківській єпархії УПЦ (МП). Далі у статті йшлося, що зібрані докази є підставою для відкриття двох кримінальних проваджень за ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

9 грудня 2022 року СБУ повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ (МП) Смакоузу Віктору Федоровичу за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України. Він поширював у соцмережах дописи, якими принижував національну честь і гідність українців. Також своїми діями він сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті.

На основі даних порталу Опендатабот ОПОРА також проаналізувала судові рішення та ухвали, прийняті від початку повномасштабного вторгнення Росії, які стосувалися діяльності на території Почаївської лаври. 5 квітня Кременецький районний суд, частково задовольнивши клопотання слідчого Кременецького райвідділу поліції, надав дозвіл на проведення огляду приміщень котелень, які перебувають у власності Почаївської Свято-Успенської лаври, для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 241 Кримінального кодексу України про забруднення атмосферного повітря.

19 квітня Кременецький суд надав черговий дозвіл на огляд усіх приміщень Почаївської лаври, де розташовані свердловини і розливають у пляшки воду, а також іконних лавок, де її збувають, для виявлення обставин, які мають ознаки правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони або використання надр.)

Згодом, 3 травня, суд задовільнив клопотання прокурора Кременецької окружної прокуратури про огляд земельної ділянки площею 0,3224 га, яка належать релігійній організації “Почаївська Свято-Успенська Лавра”, для слідчих дій, пов'язаних із кримінальним провадженням за ч. 1 ст. 254 Кримінального кодексуУкраїни “Безгосподарське використання земель”.

Читайте також у матеріалі “Політична карта Тернопільської області” дослідження ОПОРИ про соціально-економічне і політичне життя регіону, а також виклики перед суспільством та владою, спричинені повномасштабною війною.