Громадянська мережа “ОПОРА” проаналізувала відвідуваність депутатів обласної ради сесій та комісій у перший рік дії воєнного стану. Більшість обранців ходили на сесії, проте є й ті, хто був рідко, або й не був взагалі.

Розповідаємо про депутатів, які були малоактивними у раді протягом 2022-го і ділимось поясненнями тих, хто зміг відповісти.

Після введення воєнного стану, президент прийняв рішення передати владу в областях та районах України військовим адміністраціям. На Рівненщині вони утворилися на базі обласних та районних адміністрацій із тими ж головами, але отримали більше повноважень. Деякі з них забрали у рад і поклали на виконавчі комітети, а радам залишили в основному голосування щодо розподілу коштів. Проте, навіть попри це, рада як орган місцевого самоврядування повинна бути спроможною приймати рішення. Для цього на сесії, чи комісії повинні бути присутніми 50% депутатів і ще один (тобто, якщо депутатів 64, то засідання буде оголошене легітимним, якщо присутніх буде 33).

Окрім цього, пунктом 2 статті 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, якщо депутат пропустив понад 50% засідань ради, або комісії протягом року, його можна позбавити мандату за народною ініціативою.

Щоб перевірити, як депутати працюють під час воєнного стану, ми надіслали запит до Рівненської обласної ради із проханням надати інформацію про кількість засідань сесій та комісій, які пропустив та відвідав кожен депутат у 2022-му та половині 2023-го року.

Хто ходить

За 2022-й рік роботи Рівненської обласної ради 8-го скликання, відбулось 6 сесій та 7 пленарних засідань. У запиті до ради ми попросили надати інформацію про відвідуваність депутатами засідань. Виявилося, що половина депутатів мають 100% відвідуваності сесій.

  • Фракція “Радикальна Партія Олега Ляшка” – Білик Юрій, Лозова Оксана, Назарчук Юлія, Свисталюк Сергій, Стасюк Роман,
  • Фракція “За майбутнє” – Пехотін Андрій, Потапчук Руслан (до втрати мандату), Пилипчук Володимир (після набуття мандату), Фещенко Діана (після набуття мандату),
  • Фракція “Слуга народу” – Бурачик Андрій, Карауш Андрій, Красовський Віктор, Подолін Сергій, Стратюк Олег,
  • Фракція ВО «СВОБОДА» – Бучинський Олексій, Гомон Олександр, Ткачук Володимир, Шустік Ольга,
  • Фракція “Європейська солідарність” – Дехтярчук Олександр, Кокорський Сергій, Процюк Олександр, Сорока Андрій, Усач Андрій
  • Фракція ВО “Батьківщина” – Добриднік Микола, Драганчук Микола, Кучерук Микола, Ткач Олександр, Черній Алла
  • Фракція “Сила і честь” – Драпчинська Лілія, Ундір Віталій.

Хто НЕ ходить на сесії

Аутсайдерами по відвідуваності сесій виявились Василь Яніцький із фракції “ЄС”, Олександр Данильчук та Віталій Сухович із фракції “Сила і честь”.

Василь Яніцький із фракції “Європейської солідарності” за рік він був відсутній на усіх сесійних засіданнях. Він є головою Постійної комісії з питань будівництва, розвитку інфраструктури та місцевого самоврядування. Комісійні збори він відвідував.
Василь Яніцький – юрист, засновник благодійного фонду “Наш край”, голова наглядової ради ТОВ “Торгово-роздрібна компанія “Євротек”.

Політичну кар’єру почав у 2006-му, як депутат Солом’янської районної ради у місті Києві. У 2012 році балотувався до парламенту за тим же округом як безпартійний самовисуванець. У 2006 році балотувався до Верховної Ради 5 скликання 15 номером у списку партії “Віче” як безпартійний.
Чоловік був народним депутатом 8 скликання, обраний від “Блоку Петра Порошенка” за 155 округом (Рівненська область) як член партії. Балотувався від цієї ж партії на парламентських виборах у 2019-му, але не пройшов.
Рух “Чесно” помічав за Яніцьким “гречкосійство”.
Свою відсутність на сесійних засіданнях у 2022-му у обласній раді Василь Яніцький не пояснив. Сказав, що зайнятий і зв’яжеться згодом, але не зробив цього.

Олександр Данильчук за рік побував на 2 із 7 засідань сесій обласної ради і взагалі не приходив на комісію, членом якої є.
Імідж депутата-прогульника тягнеться за Данильчуком давно. Він вже не перше скликання депутат обласної ради. У минулому скликанні він був її головою. Аналітики “Чесно” відмічали, що Данильчук відвідував менше 50% сесій у 2011-му, 2013-му та 2016-му роках.
Колеги-політики Данильчука у області дали йому прізвисько “Цар” (його нік у Телеграмі @danilotsar). У травні 2022-го він втрапив у скандал із нетверезим водінням. У той вечір його зняли на відео, де він заявляв про те, що він “цар і виграє в області всі суди”. Після цієї події авто, яким користувався чоловік, вилучили та віддали на потреби ЗСУ, а сам Данильчук казав, що складе мандат. Спершу він написав заяву про складення повноважень, але згодом він передумав та відкликав її.

Раніше руху “Чесно” Данильчук коментував, що не відвідує засідань, бо мешкає у Києві і йому далеко їздити. ОПОРА також намагалася зв’язатись із депутатом, але він не відповідає на дзвінки та повідомлення, хоча останнє переглянув у Телеграмі.

Колега по фракції “Сила і честь” Данильчука Віталій Сухович також у списку прогульників сесії. Він побував на 3 засіданнях із 7. Комісію з питань екології та земельних відносин він відвідував частіше, був 3 рази із 4.
На запитання ОПОРИ, чому депутат не ходить на сесію, Сухович сказав, що хворів. Коли та чим, він не пояснив, сказав надсилати офіційний запит.
Віталій Сухович головний лісівник області. З 2002-го працював у Сарненському лісгоспі. У 2009-му році очолив «Висоцьке лісове господарство». З 2017-го очолює Рівненське обласне управління лісового та мисливського господарства.
Віталій Сухович був депутатом облради у минулому скликанні від Блоку Петра Порошенка, а ще раніше від «Народної партії». Аналітики “Чесно” писали про те, що він мав менше 50% відвідуваних сесій у 2016-му році. У 2017-му колега-депутат помітив, що Сухович “кнопкодавить”.

У січні 2020-го прокуратура Рівненщини запідозрила Віталія Суховича в недостовірному декларуванні. У червні того ж року «Четверта влада», перевірила незадеклароване і видала розслідування про це – виявилося, що Сухович не показав у декларації майже вісім мільйонів гривень.
Національне антикорупційне бюро за це відкрило провадження на Суховича, втім справу закрили через рішення Конституційного суду у жовтні 2020-го, яким скасували відповідальність за брехню в декларації за статтею 366-1 Кримінального кодексу України.

Хто НЕ ходить на комісії

Окрім сесій, депутати мусять відвідувати комісії, до яких входять. Там обговорюють питання, які можуть бути проголосовані на сесіях. У обласній раді є кілька депутатів, які зовсім не відвідували комісії, або пропускали більше 50% засідань.

Володимир Рашовський зі “Слуги народу” пропустив одну сесію у 2022-му році, проте він не відвідує збори комісії, до якої входить. Постійну комісію з питань будівництва, розвитку інфраструктури та місцевого самоврядування депутат ігнорував увесь рік.
Володимир Рашовський директор ТОВ фірма “Рекорд”, Мисливське господарство Горинь», «Укрдельтаторг» та засновник ТОВ «Агрофірма Рекорд». У 2019-му балотувався на парламентських виборах від “Слуги народу” по №155-му округу (місто Вараш, колишні Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський райони). Але народним депутатом не став.
У липня 2020-го журналісти припускали, що Рашовський придбав найдорожче для Рівненщини авто Lamborghini за 15 мільйонів. Він цю інформацію спростував. Також писали, що він боргував державі, а його фірми не платили податки

Ми запитали у Володимира Рашовського, чому він пропускав засідання комісії. Каже, що хворів.

– Трошки болів.
– Увесь рік?
– Банально, так буває.
– Але на сесії ви ходили.
– На сесії ходив, а коли був кворум і по великому рахунку відсутність була обов’язковою, то я не ходив. Все дуже просто нічого тут немає такого.

Анатолій Грисюк за рік пропустив одне засідання сесії, але не приходив на комісію з питань будівництва, розвитку інфраструктури та місцевого самоврядування, членом якої є.
Депутат є виконавчим директором ТОВ “Радивилівмолоко”. У 2010-му чоловік балотувався до облради від “Партії регіонів”. Також був головою Радивилівської державної районної адміністрації. У попередньому скликанні обласної ради чоловік увійшов кандидатом від партії “Конкретних справ”. Рух “Чесно” у 2016-му помітив Анатолія Грисюка у пропусках засідань комісії з економічних питань.
До членства в комісії з будівництва, Анатолій Грисюк був членом комісії з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції. На засідання цієї комісії чоловік ходив. Її ліквідували у листопаді 2022-го. Коли він перейшов до комісії з питань будівництва, то припинив відвідувати засідання. На запитання у чому причина, він пояснив, що часто засідання призначають з дня на день, а він керівник фірми, тому інколи не може швидко змінити робочі плани.

– Не те, що я не хочу ходити. Попередньо вони (працівники облради, що обдзвонюють депутатів – авт.) кажуть, що там комісія в середу на 14 годину, потім передзвонюють і кажуть, що кворум не зібрали і перенесли на завтра на 16 годину. Я керівник підприємства і я теж планую робочий день, я не можу це (управління фірмою – авт.) покинути, бо не зібрали кворум. Якщо я запланував за три-чотирі дні комісію, то на той день робочих планів немає. Бо мені їхати 100 кілометрів в одну сторону, а ще ж повертатись, розумієте.

Віталій Гайдукевич керівник обласного осередку “Європейської солідарності”. У 2022-му пропустив 2 з 7 засідань сесії, а-от на засіданнях гуманітарної комісії був 3 рази із 10.
Чоловік до депутатства був журналістом та ведучим програм на “5 каналі”. Він активно веде соцмережі, за що втрапляв у скандальні ситуації. Наприклад, у 2018 році він назвав журналістку і керівницю агенції журналістських розслідувань «Слідство.інфо» Анну Бабінець «дурепою», а медіа – «примітивними махінаторами». Це сталося через допис розслідувачки про корпоратив компанії Roshen, на якому виступила американська співачка LP.

Анна Бабінець у дописі на фейсбуці написала, що президентська компанія не публікує фінансові звіти, тому один зі способів дізнатися її дохід – подивитися на витрати. Цей допис Віталій прокоментував, обізвавши журналістку.

“Четверта влада” у 2023-му писала, що не під запис депутати фракції говорять, що Гайдукевич «маніпулює», «зневажає і розбалансовує партійний осередок». Нібито за це члени партії голосували за його виключення. Проте самі вони не змогли цього підтвердити журналістам.
Свою відсутність на комісіях обласної ради він пояснив так:

– Під час повномасштабного вторгнення пріоритет моєї діяльності – волонтерська допомога ЗСУ в рамках ГО “Справа Громад”. На жаль, досить часто засідання комісії накладається на дні, коли я маю роботу (телеканал знаходиться в Києві), або коли ми веземо караван техніки нашим підопічним. Тому я намагаюся узгоджувати із головою комісії, і якщо кворум є (тобто моя відсутність не впливає на результативність комісії), то я надаю перевагу доставці допомоги військовим.

Ми звернули увагу на кількох депутатів, які мали відвідуваність менше, ніж 50% засідань. Проте є інші, які не мають 100%, але мають більше 50%. Повний список депутатів із відвідуваністю, який ми отримали на запит від Рівненської обласної ради, можна переглянути за посиланням.

Спеціально для horyn.info