Початок повномасштабної війни суттєво не вплинув на загальну ситуацію в Хмельницькій обласній та міській радах. У першій з них пристрасті вщухли ще на етапі обрання голови (тоді кандидатка на цю посаду від партії «Слуга народу», опонентка нинішньої очільниці облради, марно намагалася оскаржити в суді результати голосування депутатів). Натомість у міській раді ситуація була стабільною ще від моменту оголошення результатів місцевих виборів: більш як половина мандатів дісталася партії з прізвищем міського голови в назві, «Команді Симчишина». Так Олександр Симчишин, обраний на цю посаду вдруге, отримав надійну підтримку для реалізації власних ініціатив. А в умовах війни монобільшість стала додатковим інструментом для оперативного прийняття рішень, необхідних для функціонування громади.

Після 24 лютого 2022 року більшість партії спрямували свої зусилля на підтримку Збройних Сил України і людей, які постраждали внаслідок війни.

Ситуація в радах: без переходів між фракціями та серйозних розбіжностей у позиціях

У результаті місцевих виборів 2020 року до Хмельницької обласної ради увійшли 7 політичних сил: «За майбутнє» (13 мандатів), «Команда Симчишина» (13), «За конкретні справи» (10), «Слуга народу» (10), ВО «Батьківщина» (7), «Європейська Солідарність» (7) та «Радикальна партія Олега Ляшка» (4).

Очолила Хмельницьку обласну раду представниця партії «За майбутнє» Віолета Лабазюк, дружина нардепа Сергія Лабазюка, який представляє виборчий округ №188 на Хмельниччині. Віолету Лабазюк обрали мінімальною кількістю необхідних голосів. Її заступниками стали Володимир Гончарук («Команда Симчишина») і Валентин Соколюк («Європейська Солідарність»).

У Хмельницькій міській раді найбільше мандатів дісталося мерській партії «Команда Симчишина». Представники цієї політичної сили фактично отримали монобільшість — 26 із 42 місць. 5-відсотковий бар’єр також подолали партії «За майбутнє», ВО «Батьківщина», «Слуга народу» та «Європейська Солідарність» — від кожної з них до міської ради пройшло по 4 представники.

Сам міський голова Олександр Симчишин переміг на виборах уже вдруге поспіль. За нього в першому турі проголосувало майже 87% виборців. 

Після початку повномасштабної війни розподіл мандатів серед політичних сил в Хмельницькій обласній та Хмельницькій міській радах не змінився: ані переходів між фракціями, ані серйозних розбіжностей у політичних позиціях, які би спровокували гучні скандали, не зафіксовано. Єдиний депутат, який склав свої повноваження після 24 лютого 2022 року, — представник фракції «За майбутнє» у Хмельницькій міській раді Сергій Костецький. Припинити депутатську діяльність він був змушений «через особисті причини» — так пояснював тоді ситуацію міський голова. Замінив Сергія Костецького місцевий підприємець Сергій Бабій. 

Партійна дисципліна: хто з депутатів не відвідує сесії

Як свідчить інформація на сайті Хмельницької обласної ради, від початку повномасштабної війни до 1 вересня 2023 року депутати збиралися на сесії 8 разів. У розділі «Участь депутатів у пленарних засіданнях» доступна інформація про відвідування обранцями 7 пленарних засідань. 

Найбільше пропусків за цей період має представник фракції «За конкретні справи» Руслан Петльований, відсутній на 7 засіданнях. Член фракції «Команда Симчишина» Віктор Бурлик, який зараз служить у Збройних Силах України (інформація про це є на його сторінці у фейсбуці), пропустив 6 засідань. Стільки ж пропусків в Андрія Козюри з фракції «Слуга народу», генерального директора Хмельницької АЕС. 

Більше половини сесій обласної ради вже після 24 лютого 2022 року проігнорували також Сергій Зозуля («Слуга народу») — 5 пропусків, Віктор Лебединський («За конкретні справи»), Олег Лукашук (ВО «Батьківщина»), Володимир Присяжний («Слуга народу»), Руслан Пшибельський («За конкретні справи») та Уляна Ткаченко («За конкретні справи») — по 4 пропущених засідання.

Хмельницька міська рада з 24 лютого 2022 року до 1 вересня 2023 року провела 19 сесій. Більшість депутатів сумлінно відвідували засідання. Серед прогульників — Олександр Сидорук («За майбутнє»), який від початку великої війни побував лише на 1 засіданні в березні 2022 року, та Інна Ящук («Слуга народу»), яка відвідала 2 засідання в березні минулого року. Однак слід зазначити, що Інна Ящук із початку цього року працює в Міністерстві внутрішніх справ України: з січня — як т.в.о. державного секретаря, а в лютому її призначили на цю посаду.

Також часто ігнорували засідання в умовах воєнного стану Олександр Скочеляс із фракції ВО «Батьківщина» (10 пропущених засідань) та Катерина Заганяч від «За майбутнє» (8 пропусків). 

Крім того, четверо депутатів «Команди Симчишина» станом на 1 вересня 2023 року, імовірно, перебувають у війську, тож не можуть відвідувати сесії з обʼєктивних причин. Відомості про військовослужбовців в умовах воєнного стану здебільшого не поширюють, однак інформацію про свій новий статус оприлюднив у соцмережах депутат Віталій Підгайчук, а місцеві ЗМІ писали про нагородження медаллю «За військову службу Україні!» ще одного місцевого обранця Сергія Болотнікова. 

Як працюють партійці в умовах великої війни: наявність осередків та напрямки роботи

«За майбутнє». У відкритих джерелах є інформація лише про обласний осередок цієї політичної партії. Як свідчить сервіс YouControl, керівником  її хмельницької обласної організації є Сергій Лабазюк, чинний народний депутат, обраний від виборчого округу №188 на Хмельниччині.

Напередодні повномасштабної війни представники партії в області повідомляли ОПОРІ, що громадські приймальні партії перебувають у процесі утворення. Тоді прийом громадян відбувався через громадські приймальні депутатів місцевих рад від цієї політсили. 

У соцмережах сторінки партії в громадах неактивні, останні дописи опубліковані ще до початку повномасштабної російської агресії. У травні 2023 року діяльність партії висвітлювали на сторінці «Жіночий рух “За майбутнє” Хмельниччина», контент якої складався переважно з репостів дописів голови обласної ради Віолети Лабазюк, однак відтоді нові публікації на сторінці не зʼявляються.

Інформує про діяльність політичної сили сторінка обласної партійної організації «За МАЙБУТНЄ» Хмельниччина». Здебільшого тут поширюють дописи з офіційних сторінок Віолети Лабазюк, Сергія Лабазюка та всеукраїнської партійної сторінки. 

На сторінці обласного осередку політичної сили можна ознайомитися зі звітом нардепа про його роботу за 4 роки, даними про діяльність голови облради. Також є багато дописів про діяльність благодійного фонду сімʼї Лабазюків «Ми поруч» — допомогу військовим і мешканцям округу.

Зазначимо, що засновниками Благодійного фонду сімʼї Лабазюк «Ми поруч» є сам народний депутат Сергій Лабазюк, його дружина Віолета Лабазюк і брат народного обранця, депутат Хмельницької обласної ради Петро Лабазюк. Про фонд «Ми поруч» можна було неодноразово почути під час виборів. Наприклад, у 2020 році ОПОРА фіксувала встановлення дитячих майданчиків за підтримки фонду.

«Команда Симчишина». У відкритих джерелах наявні дані лише про Хмельницьку обласну регіональну парторганізацію «Команди Симчишина», яку очолює депутат Хмельницької міської ради Віталій Підгайчук. 

У соцмережах партія активно звітує про свою діяльність — вона має сторінки у фейсбуці й інстаграмі, канал у телеграмі і навіть власний тікток, який, утім, вже деякий час не оновлюється. 

На партійних сторінках повідомляють про діяльність міської влади, волонтерські ініціативи (наприклад, анонси благодійних заходів та оголошення про збори коштів на потреби війська), новини з фронту, вшановують памʼять загиблих товаришів, спростовують ворожу дезінформацію та нагадують, чому важливо боронити своє.  

Сторінки партії часто використовують для того, щоб інформувати про роботу представників політичної сили у владі. Зокрема, частина дописів — репости зі сторінок голови Хмельницької громади Олександра Симчишина, його заступників, а також першого заступника голови обласної ради Володимира Гончарука.

«Слуга народу». Як свідчить інформація на партійному сайті, політична сила має офіси у Хмельницькому, Камʼянці-Подільському та Шепетівці. Втім, ресурс YouControl містить дані лише про обласний партійний осередок, очолюваний народним депутатом Сергієм Мандзієм, що обраний до Верховної Ради за партійним списком.

Актуальну інформацію про діяльність політичної сили публікують на сайті парті та її фейсбук-сторінці «Слуга Народу - Хмельниччина». Після початку повномасштабної війни депутати від партії, як і більшість їхніх колег з інших політичних сил, спрямували діяльність на допомогу українським військовим, постраждалим від ракетних обстрілів. На сторінці інформують і про зустрічі партійців із мешканцями громад області та переселенцями.

В області також діють жіноче крило партії та її молодіжна організація — «Зе!Жінки Хмельниччини» та «ЗеМолодіжка Хмельниччини» відповідно.

«За конкретні справи». На сайті партії є контакти понад 20 партійних офісів у громадах області, а також адреса приймальні у Хмельницькому. Водночас, за даними сервісу YouControl, наразі зареєстровані обласний і 3 районні осередки — у Хмельницькому, Шепетівці й Камʼянці-Подільському. Обласний осередок очолює депутатка обласної ради VII скликання Людмила Коваль. 

Основний контент, який публікують на сторінці партії у фейсбуці «ЗА Конкретні Справи», — це привітання зі святами та репости сюжетів зі сторінки телеканалу «Перший Подільський», співзасновником якого називають народного депутата Олександра Герегу, обраного на окрузі №192 на Хмельниччині. Також Олександр Герега є засновником партії «За конкретні справи».

В умовах воєнного стану представники партії реалізують благодійні ініціативи для своїх виборців та допомагають військовим, зокрема через громадську організацію «За конкретні справи». Нагадаємо, що під час парламентських виборів 2019 року ОПОРА повідомляла про агітацію за кандидата під час заходу, який проводила ця організація.

«Європейська Солідарність». За даними сайту YouControl, на Хмельниччині зареєстровано Хмельницьку територіальну організацію цієї політичної партії. Очолює її народний депутат Володимир Арʼєв, обраний за партійним списком. 

Чим займаються представники політичної сили, зокрема заступник голови обласної ради Валентин Соколюк та голова фракції в облраді Аліна Коваль, можна дізнатися на фейсбук-сторінці партії «Європейська Солідарність Хмельниччини». Є тут і репости зі сторінки її лідера Петра Порошенка, а також дописи про волонтерську діяльність депутатів.

У соцмережі є й сторінка міського партійного осередку «Європейська Солідарність Хмельницький», однак інформація тут здебільшого загальна і лише зрідка стосується безпосередньо роботи місцевих депутатів. Також акаунт публікує чимало популярних відео про українських військових.

ВО «Батьківщина». У регіоні діють Хмельницька обласна та міська партійні організації ВО «Батьківщина». Першу з них очолює депутат обласної ради Сергій Яковлев, другу — депутат міської ради Богдан Лукашук. 

Сторінка «Хмельницька обласна партійна організація “Батьківщина”» у фейсбуці здебільшого репостить дописи лідерки партії Юлії Тимошенко. Втім, інколи з’являється інформація й про діяльність місцевих партійців — наприклад, передачу техніки госпіталю ветеранів війни у Хмельницькому. Про волонтерську діяльність окремих представників партії можна дізнатися у розділі «Регіональні новини» на сайті політичної сили.

«Радикальна партія Олега Ляшка». На партійному сайті можна відшукати інформацію про майже три десятки партійних осередків у громадах Хмельниччини. Однак, як свідчить попередній аналіз ОПОРИ, здебільшого вони не працюють. Обласну партійну організацію, за даними сайту партії, її очолює депутатка обласної ради Тетяна Зеленко. Оскільки політична сила не має сторінок у соцмережах, про діяльність її представників в умовах воєнного стану говорити складно.