Від початку повномасштабної війни в Україні Дніпропетровська область стала опорною територією для військових, поранених, переселенців. Область межує з лінією активних бойових дій і потерпає від постійних ворожих атак.

За рік повномасштабної війни, за даними голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації (ОВА) Сергія Лисака, війська РФ випустили по Дніпропетровщині понад 330 ракет та кілька тисяч реактивних снарядів. Через атаки загинули 218 мирних жителів і понад 800 дістали поранення. Ці цифри зростають кожного дня.

Водночас Дніпропетровщина прихистила найбільше переселенців. Загалом від початку повномасштабної війни область прийняла майже 400 тисяч ВПО. З них – 89 тисяч дітей, 70 тисяч пенсіонерів та понад 200 тисяч – люди працездатного віку.

Великі руйнування в області від частих ворожих атак залишили без житла тисячі дніпропетровців. Тому викликом для місцевої влади стало розселення і забезпечення не лише своїх, а і тисячі переселенців.

Голова Дніпро ОВА Сергій Лисак під час брифінгу 24 лютого 2023 року повідомив про понад 5 тисяч зруйнованих та пошкоджених будинків – приватних та багатоповерхових, а також більш ніж 150 шкіл та садочків, майже 40 лікарень, близько 100 підприємств. У Дніпрі, за даними, які надали у пресслужбі міської ради, зруйновано 63 квартири, ще 61 — проводять обстеження, у приватному секторі — 12 зруйнованих будинків, ще 12 — не підлягають відновленню, їх потрібно демонтувати та побудувати нові. На кінець травня цифри збільшилися в рази. 

Та на тлі таких трагічних подій в Дніпропетровській області вибухнули кілька корупційних скандалів у місцевих владних структурах, ми спостерігали самопризначення і «перевзування» деяких представників так званих регіональних депутатів, які до активних бойових дій пропагували проросійські погляди, а також розкрадання гуманітарної допомоги.  

Дорожні пригоди Резніченка і Ко

У 2020 році очільником області став представник «Пропозиції», ексголова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко  (26 березня 2015 — 27 червня 2019 очолював ОДА). До цього «другого пришестя» на посаду у 2019 році президент Володимир Зеленський звільнив Резніченка як людину Порошенка через кілька місяців після свого вступу на президентську посаду, а через рік Резніченко успішно повернувся у свій кабінет. Але не надовго.

24 січня 2023 року очільник Дніпро ОВА Валентин Резніченко подає заяву на звільнення «за власним бажанням». Президент України звільняє Резніченка з посади голови Дніпро ОВА згідно з поданою заявою. Передувала звільненню журналістське розслідування «Схем» (Радіо Свобода) та «Української правди» про прямий зв’язок між головою Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентином Резніченком і компанією, на яку ДОВА з березня спрямувала бюджетні кошти на відбудову доріг в області. Так із березня по листопад 2022 року, під час повномасштабного вторгнення РФ, за керівництва Резніченка Дніпропетровська область витратила 1,5 млрд грн на ремонт доріг, виконавцем яких виявилася компанія, що належить подрузі Резніченка, фітнес-тренерці Яні Хланті та віце-президенту баскетбольного клубу «Прометей» Павлові Чухну.

У листопаді 2022 САП зареєструвала провадження щодо можливого привласнення Хлантою грошей на будівництво доріг. Фітнес-тренерка користувалась автомобілем Резніченка й отримувала зарплатню в його компанії «Севент консалтинг груп». Вони не раз подорожували разом за кордон.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) і ч.2 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великому розмірі) Кримінального кодексу України.

3 лютого 2023 року під час чергової 15-ої сесії Дніпропетровської обласної ради депутати проголосували за дострокове припинення депутатських повноважень колишнього очільника Дніпропетровської облвійськадміністрації Валентина Резніченка. 92 депутати проголосували “за”, один “проти”, 4 утрималися. У пресслужбі облради Суспільному уточнили, що сам Резніченко подав письмову заяву щодо складання своїх депутатських повноважень. На думку члена наглядової ради ГО “Громконтроль” Олександра Купрієнка, ексголова Дніпро ОВА зробив це, аби мати змогу виїхати за кордон. Після звільнення НАБУ провело обшуки у Резніченка, а також провели обшуки у колишнього радника ексголови ОВА Юрія Голика, який в останні роки був координатором «Великого будівництва» в Офісі президента, розслідування про зв’язки оприлюднили журналісти  “Наші гроші”). Наразі ніхто з них не затриманий. 

Але історія про підрядників і дороги на цьому не закінчилася. І має продовження. Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації 16 травня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Будінвест інжиніринг» на експлуатаційне утримання місцевих доріг у 2023 році вартістю 254 млн грн. Про це повідомили “Наші гроші” з посиланням на систему «Прозорро». 

Це найбільший контракт «Будінвест інжинірингу» з осені 2022 року, коли фірма стала відомою всій Україні. Тоді виявилось, що під час вторгнення саме ця фірма отримала на ремонти доріг Дніпропетровщини понад 1,5 млрд грн. Це було більше, ніж держава у той період витратила на ремонти інших прифронтових та деокупованих областей. І жоден з традиційних фаворитів Укравтодору тоді не отримував подібних коштів.

Цікавим є факт, що Департамент ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА у травні 2023 року очолила Валерія Гаркуша. Саме вона і підписала новий контракт з «Будінвест інжинірингом». До цього Гаркуша працювала у Кам’янському і добре знайома з Резніченком. Вона очолювала організацію партії «Пропозиція» у Кам’янському, першим номером якої на виборах до облради 2020 року був саме Резніченко.

Не дорогами єдиними… або “загублена” гуманітарна допомога

При цьому 10 лютого 2023 року Резніченку і його колишнім радникам представники поліції вручили підозру у відразу п’ятьох кримінальних провадженнях за розкрадання гуманітарної допомоги, зерна, бронежилетів. Про це повідомили “Наші гроші” із  посиланням на своє джерело в регіоні.

За даними «Укрзалізниці», на Дніпропетровщину за час активного військового вторгнення було відправлено 1000 вагонів гуманітарної допомоги. Про це написали журналісти “Свої.Кривий ріг”. Разом з тим заступниця голови ОВА Ольга Горб запевняла, що військова адміністрація не була «отримувачем» гуманітарки і що область залізницею отримала всього 166 вагонів гумдопомоги. Таку велику різницю між даними з’ясовують правоохоронці. Керівники ОВА не змогли дати відповіді про зниклі 90% вантажів: «ні обліку, ні контролю, ні актів». 1002 вагони з гуманітарною допомогою від наших західних партнерів зникли у невідомому напрямку. При цьому ОВА за гроші бюджету цілий рік орендувала складські приміщення для гумдопомоги, на які було витрачено 42,5 млн грн платників податків.

Також область отримала 423 вантажі гумдопомоги автомобільним транспортом, у тому числі близько 100 машин, а також 700 кг бронежилетів. Це товари військового призначення, які теж зникли.

Не менш загадкова й історія з зерном, накопиченим в області через закриття проїзду через воєнні дії.

Голова ОВА Резніченко, не маючи на це повноважень, видав розпорядження примусово вилучити 221 вагон зерна.

Як заявив депутат Сергій Козир: «Є відповідь від представника ЗСУ генерала Валерія Залужного, де, цитую, «керівництво не брало участі у підготовці проєктів наказів Дніпропетровської ОВА з приводу примусового відчуження майна». «Придніпровська залізниця» передала фірмі «Дніпромлин» майно через прокладку ТОВ «Міська залізнична вітка». Однак «Дніпромлин» та залізничники не підписали акти прийняття-передачі зерна. Коли зерно почали повертати власникам, то в кожному вагоні не вистачало 20% зерна. «Дніпромлин» не надав жодних документів, де було б зазначено, яку вагу вантажів вони («Дніпромлин») прийняли. Бенефіціаром ТОВ «ДМК» «Дніпромлин» є Максим Романенко, колишній секретар Дніпропетровської міської ради, керівник Криворізької місцевої міської організації забороненої нині партії «ОПЗЖ».

А ще у 2022 році в області видали понад 1000 дозволів на виїзд через систему «Шлях» (дозволяє виїхати за кордон військовозобов’язаним чоловікам, які займаються волонтерством). 53 загублених псевдо волонтерів розсіялись по закордонню, 100 людей були затримані на кордоні.

За даними журналістів “Наші гроші”, по даних справах також немає жодних арештів. 

Підпільні склади та вкрадені харчі для ЗСУ

Масштаби розкрадання на Дніпропетровщині продовжують вражати. На початку 2023 року ДБР знайшло ще один підпільний склад з краденими харчами, призначеними для ЗСУ.

Понад 30 тисяч банок тушкованої продукції вагою понад 7 тонн, а також майже 4 млн гривень готівкою в різній валюті вилучили під час масштабної спецоперації ДБР спільно із Нацполіцією Дніпропетровщини та департаментом військової контррозвідки СБУ. Тушкованку вже готували для перепродажу. А на початку квітня працівники ДБР виявили ще один склад на Дніпропетровщині, в якому зловмисники ховали крадену продукцію: згущене молоко, консервовані фрукти та овочі, крупи, макарони, соки, тушковані та інші продукти загальною вагою близько 3 тонн. Про підозру повідомлено головному бухгалтеру логістичного центру, трьом експедиторам, завідувачу складу та головному менеджеру (стаття привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем (ч. 4 ст. 191 КК України). Частину вилучених продуктів було передано військовим, решта після завершення необхідних експертиз також надійде до військових частин.  

Розкрадання бюджетних коштів в Апостолове

На Дніпропетровщині судитимуть міського голову міста Апостолове Андрія Осу та його 15 ймовірних співучасників. За версією слідства, вони заволоділи чотирма мільйонами гривень з бюджету. Про це повідомляє Суспільне Дніпро. 

За словами депутата Апостолівської міськради Олега Солов’я, ремонти міський голова робив по завищених цінах.

“Відмивались кошти. Ставились люди свої на посаду директорів, причому без освіти, тобто вони не відповідали займаній посаді. Брали неякісні матеріали за завищеними цінами і робили ремонти. На пандуси списувалось десь по 10 тисяч доларів приблизно”, — каже депутат.

За даними слідства, до вересня 2022 року Оса разом з посадовцями сімох громад та керівниками комунальних підприємств налагодив схему незаконного заволодіння бюджетними коштами. У прокуратурі кажуть, фігуранти своїми діями завдали шкоди громадам області на понад чотири мільйони гривень. Наразі Андрій Оса усунений з посади та перебуває під домашнім арештом. З 14 жовтня 2022 року, відповідно до ухвали про усунення з посади, виконувати обов`язки міського голови буде Олеся Міхно.

Якщо в суді доведуть вину міського голови та співучасників, їм може загрожувати до тринадцяти років позбавлення волі.

Нагадаємо, що міським головою Андрія Осу обрали 25 жовтня 2020 року.

7 червня Дніпровський апеляційний суд залишив без змін запобіжний захід у вигляді домашнього арешту для Андрія Оси, міського голови Апостолового.

За повідомленням кореспондентів Суспільного, на засіданні адвокатка Ольга Шпакова наполягала на зміні запобіжного заходу з домашнього арешту на особисте зобов’язання. 

“Наявність домашнього арешту — це фактично форма знущання з Андрія Петровича тому, що всі слідчі органи знають, що йому треба лікуватися”, – сказала адвокатка.

Зі свого боку прокурор Денис Дикий пояснює, домашній арешт прокуратура обрала через заборону покидати місто проживання.

Коментувати ситуацію  Андрій Оса відмовився. На пропозицію кореспондентів надати можливість висловити власну думку, відповів: “Ваша можливість мені не потрібна”.

Суд відмовив у задоволені апеляційної скарги захисту і запобіжний захід Андрію Осі лишається без змін, а саме — домашній арешт з 23-ої до 5-ої години ранку.

Політичні кульбіти дніпропетровських можновладців

Поки в Дніпро ОВА розкривали корупційні схеми з розкраданням коштів на відбудову доріг, в Дніпропетровській обласній раді вирували свої пристрасті. Перший заступник голови Обласної ради, представник ОПЗЖ (свого часу був у Партії Регіонів), Геннадій Гуфман на тлі 9-річної війни активно просував під час сесій обласної ради російські наративи “не все так однозначно” та  “не бачив війни за вікном”. 

Водночас ​за ініціативи СБУ від вересня 2022 року в Україні остаточно заборонили діяльність «ОПЗЖ». Так після початку повномасштабної війни 15 вересня 2022 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України відхилив апеляційну скаргу проросійської політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» («ОПЗЖ») і, таким чином, остаточно заборонив її діяльність в Україні. Нагадаємо, що рішення про заборону функціонування «ОПЗЖ» було прийнято на підставі указу Президента та рішення РНБО. Вони ґрунтувалися на  доказах її деструктивної діяльності, зібрані у межах реагування СБУ на загрози національній безпеці. Йдеться передусім про демонстративну підтримку та популяризацію агресивної антиукраїнської політики РФ, як на рівні керівництва, так і рядових її членів.

Вже за місяць 15 листопада 2022 року Гуфман подав заяву на звільнення. Про це він повідомив на своїй сторінці в ФБ. Гуфман пояснив, що посада його обмежує, і корисніший він буде як громадянин. Геннадія Гуфмана звільнили з посади першого заступника голови Дніпропетровської обласної ради. Рішення ухвалили на сесії облради 25 листопада 2022 року. Після звільнення Гуфман не склав депутатського мандату, і є чинним депутатом Обласної ради. Нового першого заступника голови облради не призначено досі, оскільки не можуть набрати відповідну кількість голосів щодо кандидатури, немає одностайності. 

В кулуарах обласної ради подейкували, що Геннадій Корбан, голова громради Дніпра, виступив проти звільнення Гуфмана. Проте підтвердити чи спростувати дану інформацію немає можливості. 

Своєю чергою навколо Корбана розгорнулася ціла детективна історія, кінцевої розгадки якої, немає і зараз. Нагадаємо, що Володимир Зеленський припинив громадянство Геннадія Корбана та ще дев’ятьох осіб 18 липня 2022 року. Указ не був офіційно оприлюднений. 22 липня Корбана не пустили в Україну, а його паспорт – вилучили. Бізнесмен звернувся до президента, закликавши його “вирішити непорозуміння”.

У 2019 році журналісти “Бігус.інфо” у своєму розслідуванні називали Геннадія Корбана “тіньовим мером” Дніпра, а його резиденцію у житловому комплексі “Амстердам” – “тіньовою мерією”.

Після позбавлення Корбана українського громадянства до президента з відкритим листом звернувся мер Дніпра Борис Філатов з проханням повернути Корбану громадянство назвав бізнесмена “головою штабу тероборони Дніпра”. І тут виявилося, що ніхто у ЗМІ не міг точно визначити, яку саме посаду в структурі Сил оборони обіймає Геннадій Корбан. Найчастіше у ЗМІ Геннадія Корбана називали “керівником Центру тероборони Дніпра”, або: “керівником Штабу тероборони Дніпра”, “керівником тероборони Дніпра”, “головою Штабу оборони Дніпропетровської області”…

В кінці липня 2022 року у міській раді Дніпра документально підтвердили, що Корбан очолював штаб оборони міста. І навіть оприлюднили відзнаку Міністерства оборони – медаль «За сприяння Збройним Силам України». Також у міськраді Дніпра уточнили, що підрозділи Регіонального управління сил ТрО “Схід” зверталися із заявками на ім’я Корбана щодо матеріально-технічного забезпечення підрозділів і виконання робіт щодо облаштування позицій, перевезення вантажів та особового складу. Загальна сума матеріальних цінностей і робіт, які надавалися з 28 лютого по 3 серпня 2022 року склала більше 105 млн грн. при цьому у Силах тероборони ЗСУ також спростовували причетність Корбана до свого керівництва. Офіційну відповідь на журналістський запит надавав керівник Регіонального управління ТрО “Схід” Валерій Курач.

У вересні 2022 року народний депутат Микита Потураєв отримав відповіді на свій запит стосовно посади Геннадія Корбана в системі оборони. Їх опублікував на своїй сторінці Facebook активіст, голова громадської організації “Антикорупційна платформа “Дніпро без корупції” Денис Розов. Виявилося, що Корбан не обіймає жодних посад у структурах Міністерства оборони України, Сил територіальної оборони ЗСУ та Дніпропетровській обласній військовій адміністрації. Про це йдеться в офіційних відповідях згаданих відомств на депутатське звернення Микити Потураєва. 

“За наявною обліковою інформацією Корбан Г. О. не працює та не проходить військову службу в апараті Міноборони, а також у військових частинах, закладах (установах), безпосередньо підпорядкованих оборонному відомству”, – йдеться в офіційній відповіді міністра оборони Олексія Резнікова.

На думку політичного експерта Олега Лісного, позбавлення Корбана громадянства могло бути вимогою західних партнерів, які раніше висловлювали занепокоєння через існування в Україні “регіональних олігархічних мереж”, у контексті чого згадували про Геннадія Корбана та його неформальний вплив на владу в Дніпрі.

Розібратися в  ситуації з посадою, яку обіймає Корбан, взявся  військовий експерт, волонтер, голова громадської організації “Всеукраїнська Люстрація” Олександр Куліковський. 

За словами експерта, рада оборони не має ніякого стосунку до тероборони, це скоріше громадська організація. Також військовий експерт наголосив, що Геннадій Корбан, не маючи стосунку до військового керівництва, проводив наради за участі представників ЗСУ, незаконно отримуючи доступ до даних, що становлять військову таємницю. І водночас розпоряджався міським бюджетом Дніпра, нібито виділяючи гроші на допомогу армії. Стосовно “Ради оборони” Куліковський підкреслив, що «закон не передбачає створення Рад оборони міст, за винятком Києва та Севастополя. Рада оборони міста Києва була утворена 24 лютого 2022 року – розпорядженням Київської міської державної адміністрації. Дніпро – це єдине місто, крім столиці, де був створений аналогічний орган”.

Зазначимо, що 4 березня 2020 року Геннадія Корбана обрали головою Громради при Дніпровській міській раді.

Не менше питань щодо законності викликало іще одне призначення вже в Криворізькому районі. 26 лютого 2022 року Олександра Вілкула призначили начальником військової адміністрації Кривого Рогу. Це розпорядження обласної військової адміністрації, яке нібито підписав голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Хоча даної посади де-юре і де-факто не існує. 

Варто зазначити, що за останній рік повномасштабної війни Олександр Вілкул змінив свою риторику щодо дій РФ. Свого часу Вілкул-молодший пропагував курс на зближення України з РФ. Та від 24 лютого 2022 року він став проукраїнським політиком, який активно бороться з росіянами та їхніми наративами. Чи не за різка тут зміна поглядів? Адже Олександр Вілкул, колишній віцепрем‘єр-міністр часів Януковича та заступник голови фракції “Опозиційного блоку” у Верховній раді. 

На запитання : коли ви зрозуміли, що Росія — дійсно ворог України? – відповідає: «Це ясно з 2014 року. Тоді, коли почалась агресія на Донбасі. Але я був серед тих, хто не вірив, що Росія почне повномасштабну війну. Причому ведуть вони себе гірше за нацистів у Другу світову. Бомблять мирні міста, вбивають дітей. При цьому я не розумію, що у них у голові». 

Рішення про утворення військових адміністрацій ухвалюється президентом України за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування. Це прописано у положеннях статті 4 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Саме за такими правилами була утворена військова адміністрація в Криворізькому районі. Жодного президентського розпорядження чи указу про утворення військової адміністрації Кривого Рогу ніколи не було. Це підтверджує відповідь Офісу президента на інформаційний запит Голови інформаційного агентства “СВОЇ.КР” Олексія Таймурзіна. За тим же законом, військову адміністрацію населеного пункту очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади президентом за пропозицією Генштабу або ОДА. Такого документа, підписаного президентом Зеленським, так само не існує. Можна припустити, що це вказує на вплив родини Вілкулів безпосередньо на Кривий Ріг і даний район, та співпрацю з регіональною владою. Після низки питань щодо цього у правоохоронців, Олександр Вілкул через рік повномасштабного вторгнення став називати себе Головою Ради оборони міста Кривий Ріг. За документом, Раду оборони утворили, відповідно до пункту 6 указу президента України від 24.02.2022 року М.64/2022.

Таким чином, рішенням виконкому міської ради була утворена Рада оборони Кривого Рогу, пише Суспільне Дніпро. Проте на запит журналістів  Суспільного, коли саме було утворено зазначений орган та яким документом регламентується його діяльність, міськрада Кривого Рогу не відповіла. Також вона не дала відповіді на запитання щодо статусу або посади, яку обіймає Олександр Вілкул на момент отримання запиту.

Нагадаємо, що Олександр Вілкул – Народний депутат України V та VI скликань від Партії регіонів, VIII скликання (Опозиційний блок). Голова Дніпропетровської ОДА (2010—2012), віцепрем’єр міністр України (2012—2014) в уряді Миколи Азарова. Кандидат в президенти на президентських виборах 2019. У минулому — член проросійських Партії регіонів та Опозиційного блоку.

Чи покарають винних? 

За словами керівника антикорупційного центру State Watch Гліба Каневського, війна відсунула боротьбу з корупцією з суспільної уваги на задній план, разом з тим пропрезидентська влада не розбудовує незалежні державні інституції з боротьби з корупцією в Україні. 

“Немає системності у боротьбі з корупцією чи реального бажання з нею боротися” – каже Каневський.

4 березня поточного року Уряд на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів нарешті затвердив Державну антикорупційну програму на 2023-2025 роки.

Саме у цій програмі розписані конкретні кроки з термінами, що саме Україні потрібно зробити, аби унеможливити корупцію, зокрема йдеться про створення незалежного агентства з проведення закупівель для міноборони та інших стратегічних міністерств, на роботу яких виділяється найбільше бюджетних коштів чи фінансової допомоги донорів.

Крадіжки, корупція, самопроголошені посади під час війни накладають подвійну моральну відповідальність підозрюваним. Чи впораються з цим відповідні органи, і як буде виконуватися антикорупційна програма — з часом дізнаємось.

Спеціально для Лица