За результатами останніх місцевих виборів найбільшою в Чернігівській обласній раді стала фракція партії «Рідний дім», яка отримала понад 30% голосів виборців і здобула 19 мандатів. Партія «Слуга народу» має 8 представників, «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська Солідарність» мали по 5. ВО «Батьківщина» представляють 6 депутатів, «Наш край» — 9, «За майбутнє» — 5. 7 депутатів в обласній раді має «Радикальна партія Олега Ляшка».

Чернігівщина — прикордонна область, яка на півночі межує з Гомельською областю Республіки Білорусь і Брянською областю Російської Федерації. Після 24 лютого 2022 року Чернігів став форпостом на шляху окупантів до столиці. На початку квітня російська армія відступила від міста у бік білоруського Гомеля, а ЗСУ повністю деокупували область. 

Перша «воєнна» сесія Чернігівської обласної ради відбулася 8 червня 2022 року. 39 депутатів зібралися на пленарному засіданні й розглянули 5 питань. Одне з найважливіших рішень — можливість голосувати дистанційно, крім питань, що потребують таємного голосування. Також народні обранці підтримали створення депутатської групи «Чернігівське Полісся», а політична фракція партії «Опозиційна платформа — За життя» припинила існування. 

Регіон належить до трійки областей, які зазнали збитків у житловій інфраструктурі на суму понад 1 млрд доларів (дві інші області — Дніпропетровська та Херсонська). Оцінка пошкоджень навчальних закладів сягає 152 млн доларів, закладів охорони здоров’я — більш ніж 259 млн доларів (за даними World Bank станом на 27 березня 2023 року). Під час бойових дій у Чернігові дуже постраждало комунальне майно обласної ради. Наприклад, кардіологічний диспансер уже не може приймати пацієнтів і потребує серйозного ремонту. Також зруйнована бібліотека біля стадіону ім. Гагаріна, комунальне приміщення біля станції швидкої допомоги, постраждав колишній тубдиспансер. 

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, чим займаються обласна рада і партії за півтора року після деокупації та наскільки сталими є партійні структури.

Результати місцевих виборів 2020 року

За результатами останніх місцевих виборів найбільше мандатів в обласній раді — 19 — здобула партія «Рідний дім», за яку проголосували 30% виборців. «Слуга народу» в обласній раді має 8 представників, «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська Солідарність» — по 5. «ВО “Батьківщина”» представляють 6 депутатів, «Наш край» — 9, «За майбутнє» — 5. Ще 7 депутатів в обласній раді має «Радикальна партія Олега Ляшка». Партія «Сила і честь» виявилася єдиною учасницею виборів, яка не змогла провести до облради жодного депутата. 

Коаліцію в обласній раді утворили «Рідний дім», «Слуга народу» і «Радикальна партія Олега Ляшка». На фоні результатів парламентських виборів, де партія «Слуга народу» отримала 44,26%, місцеві вибори стали для неї програшними — вона отримала  майже вчетверо менший результат. Крім того, в жодному з ключових міст області — Чернігові, Прилуках та Ніжині — «слуги» не отримали посад мера. Обласний центр очолив Владислав Атрошенко («Рідний дім») із фантастичним результатом у 77,49% голосів, у Ніжині переміг представник партії «За майбутнє» Олександр Кодола, а Прилуки очолила Ольга Попенко від «Батьківщини».

Джерело: Суспільне Чернігів

3 грудня 2020 року новообрані депутати обласної ради VIII скликання, незважаючи на повідомлення про можливість зриву пленарного засідання, провели свою першу сесію та присяглися на вірність українському народові. Також вони обрали керівний склад ради — Олена Дмитренко від партії «Слуга народу» стала головою. Її кандидатуру підтримала депутатська більшість у складі «Рідного дому», «Радикальної партії» та «Слуги народу». Представники ще 5 політичних сил — близько 30 осіб — участі в голосуванні не брали. До обрання депутаткою обласної ради Олена Дмитренко очолювала Козелецьку сільську раду (Чернігівська область).

Олена Дмитренко представила обласній раді кандидатури для обрання на посаду свого першого заступника з числа депутатів. Нею стала Ніна Лемеш, депутатка від партії «Рідний дім», ексзаступниця Міністра молоді та спорту України. За неї проголосували 33 депутати від 3 фракцій: «Рідного дому», «Слуги народу» та «Радикальної партії». 7 грудня 2022 року її обрали очільницею Чернігівського обласного відділення НОК на безальтернативній основі. За її обрання проголосували 50 членів обласного відділення, проти — 6.

Голова обласної ради також представила іншого свого заступника, яким став Дмитро Блауш, депутат від «Радикальної партії Олега Ляшка». За його кандидатуру проголосували 33 депутати облради — всі, хто був тоді присутній у залі (фракції «Рідного дому», «Радикальної партії» та «Слуги народу»).

Тоді депутати 5 фракцій («Батьківщина», «Наш край», «За майбутнє», «ОПЗЖ» та «Європейська солідарність») заявили, що вибори голови обласної ради відбулися з порушенням регламенту і законодавства, перестали ходити на сесію й подали до суду. Засідання другої (позачергової) сесії Чернігівської облради 23 і 28 грудня були зірвані, тому ця сесія відбулася аж 26 січня 2021 року. Суд натомість позов депутатів не підтримав. Офіційну позицію з цього питання висловив також Чернігівський окружний адміністративний суд. 

Робота обласної ради під час повномасштабного вторгнення

Перша «воєнна» сесія Чернігівської обласної ради відбулася 8 червня 2022 року. 39 депутатів зібралися на пленарному засіданні й розглянули 5 питань. Одне з найважливіших рішень — можливість голосувати дистанційно, крім питань, що потребують таємного голосування. Також народні обранці підтримали створення депутатської групи «Чернігівське Полісся». Натомість політична фракція партії «Опозиційна платформа — За життя» припинила існування.

Джерело: Суспільне Чернігів

Вдруге депутати зібралися 29 листопада 2022 року. Вони розглянули заяви про складання мандатів від 3 депутатів. За словами очільника фракції «Наш край», його колега Григорій Данько перебуває за кордоном і відмовився від мандату, аби мати змогу продовжити тренувати збірну з вільної боротьби. Олександр Козик із фракції «Європейська Солідарність» постійно перебуває за кордоном, тому не може виконувати своїх повноважень — про це повідомила його колега Юлія Заїка. Також склав мандат Віталій Свириденко від «Слуги народу». Голова фракції Дмитро Іванов відмовився повідомляти причини такого рішення депутата, назвавши це особистою справою Свириденка. Втім, присутні відсторонили від виконання повноважень лише Свириденка — «за» проголосували 35 із 44 присутніх депутатів. Для звільнення Козика і Данька не вдалося зібрати достатньо голосів.

Зліва направо: Віталій Свириденко, Олександр Козик, Григорій Данько

ФОТО: Чернігівська обласна рада

30 серпня зі складу Чернігівської облради за рішенням територіальної виборчої комісії виключили 2 депутатів із фракції «ВО “Батьківщина”» — Сергія Пащенка і Галину Синявську, до яких застосували імперативний мандат. Цю інформацію «Суспільному» підтвердив голова обласної ТВК Юрій Конопля.

Фото: Суспільне Чернігів

Подання на заміну цих двох депутатів зробили ще минулоріч, але, за словами Юрія Коноплі, «деякі члени комісії саботували роботу комісії, і вона не збиралася протягом певного часу». Зібрати кворум та ухвалити рішення про виключення вищезазначених депутатів вдалося лише 29 серпня 2023 року. За словами голови фракції «Батьківщина» в обласній раді Івана Якуба, причиною виключення Галини Синявської стало те, що не брала жодної участі в роботі партії після виборів і голосувала всупереч партійній позиції партії. Натомість Сергій Пащенко був головою фракції та обласного осередку партії, але не справлявся з роботою, тому його звільнили з посади голови обласного осередку, а потім він написав заяву про вихід із фракції.

Замість виключених депутатів посвідчення мають отримати кандидати, які на виборах 2020 року були наступними в списку: перша заступниця начальника Державної екологічної інспекції в області Валентина Дзюба та вчителька Куликівської школи Валентина Мельник. 

У 2023 році депутати Чернігівської облради вперше зібралися в сесійній залі 6 червня. Це було 5-те пленарне засідання з початку повномасштабного вторгнення. У порядку денному було 40 проєктів рішень.

В інтерв’ю інформаційному порталу Чернігівщини «Новини і оголошення Чернігівщина» Олена Дмитренко перерахувала основні досягнення обласної ради цієї каденції: відстояли і відновили роботу КП «Ліки Чернігівщини», 5 аптек якого нині працюють. Обласна рада виграла вже 2 суди і повернула майно у власність громад. У Прилуках почали виготовляти ліки, мають для цього ліцензію. Така сама процедура відбувається щодо БТІ — перший суд з повернення в Чернігівську обласну раду цілісного майнового комплексу вже виграли. Ще одне досягнення в комунальній сфері, яким можна похвалитися, — запрацював і приносить прибуток готель «Придеснянський», який раніше стояв на межі банкрутства.

Діяльність політичних партій

Під час воєнного стану партії не проявляють особливої активності в регіоні. В основному вони займаються гуманітарною підтримкою населення й піаром топових політиків. Про це вони активно пишуть у соцмережах. Так, на фейсбук-сторінці Слуга народу — Чернігівщина поширюється інформація про роботу Президента України, голови обласної ради Олени Дмитренко (яка належить до пропрезидентської політсили), жіночого крила партії «Зе!Жінки» й лідерку цього руху в області Олесю Кісленко, заступницю голови Прилуцької районної військової адміністрації. 

Активно популяризують діяльність лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка на сторінці Європейська Солідарність — Чернігівщина. 

Політична партія «ВО “Батьківщина”» проводить благодійну й гуманітарну роботу в області, про що активно розповідає на сторінці Батьківщина Чернігівщина.  10 червня там з’явився репост зі сторінки Дмитра Нікітіна, який став новим керівником апртії в Чернігівській області. Нагадаємо, що 11 лютого 2022 року в Києві відбувся ІІІ етап ХV з’їзду «ВО “Батьківщина”», який висунув Дмитра Нікітіна кандидатом у народні депутати за 206 округом на позачергових виборах, які так і не відбулися через повномасштабне вторгнення. 

Фейсбук-сторінка Чернігівської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка неактивна з лютого минулого року. 

Деякі партії проводять форуми чи з’їзди. Так, 26 березня 2023 року відбувся форум ВО “Батьківщина”, а 29 березня у головному партійному офісі “Європейської Солідарності” Чернігівщини провели засідання ради партії в області, де визначили основні завдання на майбутнє. Також наприкінці березня “Слуга народу” поширювала партійні газети.