Населення Грузії активно підтримує Україну. Понад 85% грузинів вважають, що війна в Україні є і їхньою війною. Тисячі сакартвельців воюють на боці України, тому що вважають Росію терористичною державою. Про це розповіла Ніно Євгенідзе, виконавча директорка Центру досліджень економічної політики» (EPRC) — грузинської неурядової організації, що системно аналізує питання економіки, — у відеорозмові з Ольгою Айвазовською спеціально для YouTube-каналу «Говорить ОПОРА».

За її словами, ситуація, в якій Грузія опинилася зараз, яскраво демонструє, що Росія хоче відновити Радянський Союз і робить усе, щоб затягнути в Грузію, Україну, Молдову й інші країни в орбіту свого впливу.

«З 2012 року я належала до людей, які вважали, що цей уряд був дуже проросійським. Тому що я не знаю жодного російського олігарха в світі, який взяв би гроші від Росії і закінчив десь із гарними цілями з підтримки демократії чи чогось подібного. Сповзання, з яким ми зіткнулися протягом останніх 12 років, демонструє, що ми поступово, крок за кроком рухалися саме в цьому напрямку.

Два роки тому повномасштабна війна в Україні стала для цього уряду своєрідним останнім перехрестям. Я думаю, що з боку Кремля була певна вимога, щоб вони обрали бік — на чиєму вони боці. Уряд продемонстрував нульову підтримку українському народу, і для грузинів це було чимось неймовірним. Тоді, два роки тому, через це почався масовий протест — сотні тисяч грузинів вийшли на вулиці. І це був перший раз, коли стільки людей вийшло на вулиці. Ми розуміли: позиція грузинського уряду була чимось на кшталт того, що вони офіційно підписуються під тим, що збираються знову повернути Грузію на російську орбіту.

І ця боротьба триває вже два роки. Минулого року вони вже намагалися провести цей російський закон. Було схоже, що після масових протестів і демонстрацій його таки відкликали. Але ми, організації громадянського суспільства, очікували, що його знову повернуть. І вони робили все: нагнітали ситуацію, порушували права людини — під час протестів понад 200 людей було заарештовано і покарано. Вони прийняли закон, який став остаточною декларацією з їхнього боку про те, що вони тепер — частина російської орбіти, і кожен грузин тепер називає їх російським режимом. Ми, громадська організація, підписали заяву про те, щ не збираємося підкорятися російському законодавству і зробимо все, щоб мирно дійти до виборів, демократичним мирним шляхом змінити цю владу і позбутися втручання Путіна в цю країну», — розповіла Ніно Євгенідзе.

Нагадаємо, що з 15 квітня грузини мітингують проти закону «Про прозорість іноземного впливу», подібного на російський так званий «Закон про іноземних агентів». Цей закон надає уряду інструменти для придушення громадянського суспільства та незалежних ЗМІ, що може відкинути Грузію з її демократичного шляху до інтеграції в ЄС. Міжнародні правозахисні організації, групи громадянського суспільства та спостерігачі за виборами закликають європейських і національних лідерів негайно відреагувати на спробу грузинського уряду придушити громадянське суспільство напередодні загальних виборів у жовтні.

Саме тому Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська записала відеорозмову з двома представницями громадянського суспільства Грузії — виконавчою директоркою Центру досліджень економічної політики (EPRC) Ніно Євгенідзе та виконавчою директоркою Міжнародного суспільства за чесні вибори та демократію (ISFED) Ніно Долідзе. Повну відеоверсію розмови дивіться на YouTube-каналі «Говорить ОПОРА».