Після окупації громад Луганщини органи місцевого самоврядування по-різному реагували на нові виклики. Насправді варіантів реакції ОМС у такій ситуації небагато: або очікування звільнення, або — як це зробила Кремінська та ще кілька територіальних громад — переміщення, максимальне задіяння співробітників, консолідація переміщених мешканців та відновлення послуг для них. На жаль, більшість органів місцевого врядування Луганщини так і не відновили свою роботу на українській території.

18 квітня місто Кремінна, що на Луганщині, після триденних боїв окупували військові рф і так званої "ЛНР". Через їх кількісну перевагу українським бійцям довелося відступити з міста. Кремінська міська рада після окупації перемістилася до м. Рівне, але виїхали не всі представники місцевої влади. Міського голову Володимира Струка вбили ще в березні 2022 року за нез’ясованих обставин, а частина депутатів місцевих рад пішли на співпрацю з окупантами. Водночас військова адміністрація м. Кремінна продовжує свою діяльність, скеровану на допомогу переселенцям із Луганщини, у м. Рівне.  

Про це ОПОРІ розповіла заступниця керівника міської військової адміністрації Наталія Макогон.

«Весь березень наша громада прожила в обстрілах: то світло є, то ні, те саме й зі зв'язком — то зникав, то з’являвся. Казначейство, банки та реєстри на території Луганщини не працювали, і наша діяльність як громади була повністю заморожена — ми не мали змоги виплачувати зарплати та надавати необхідні послуги. Люди залишилися один на один у цій ситуації, тож ми прийняли рішення про термінову евакуацію населення та реєстрацію військової адміністрації на Рівненщині для негайного відновлення надання послуг та виплат заробітних плат. Більшість працівників військової адміністрації переїхало з окупованої Кремінної до м. Рівне. Ми вже отримали приміщення, в якому продовжуємо роботу. Ми координуємо роботу освітніх закладів, які були переміщені з м. Кремінна до громади м. Рівне та інших міст, відновили діяльність установ соціального захисту, які проводять аналіз потреб мешканців Кремінської громади — ВПО, прийняли програму матеріальної допомоги для ВПО, ведемо реєстр пошкодженого житла мешканців м. Кремінна та реєстр житла у м. Рівне, в якому можна розмістити переселенців із нашого міста. Також ми не забуваємо і про дітей, зокрема, 34 дитини-ВПО з м. Кремінна ми відправили на безкоштовне оздоровлення в один із санаторіїв Івано-Франківської області. Продовжує функціонувати служба у справах дітей, переїхав ЦНАП нашого міста. Ми робимо все, щоб допомогти мешканцям після їх переміщення з окупованої громади. Кремінська міська військова адміністрація продовжує відшукувати можливості, щоб допомогти мешканцям нашої громади з вирішенням не тільки гуманітарних потреб, а й з пошуком житла та працевлаштуванням. Ми й надалі намагаємося співпрацювати з міжнародними програмами, шукаємо додаткові грантові можливості для ВПО та продовжуємо навчання працівників адміністрації, адже віримо, що вже незабаром треба буде повертатися на рідну землю та працювати над відновленням території».  

Слід відзначити й публічні заходи за участі Кремінської військової адміністрації. Зокрема, 22 липня у Рівному на Театральній площі відбулася мистецька акція «Ангельські крила». Захід організували та провели волонтери драмтеатру (Алла Дорошева) та рівненська команда проєкту «СпівДія заради дітей» за участю хабу Луганської області при Кремінській міській військовій адміністрації.

Долучилися до акції не тільки місцеві мешканці, а й батьки та діти-переселенці з Луганщини, які знайшли прихисток у Рівному. Під час заходу діяли ігрові локації, відбулися майстер-класи з виготовлення оберегів для воїнів, аквагримування, благодійний ярмарок із солодощами та патріотичними виробами, кошти з якого спрямують на потреби ЗСУ. Янголами, які дітки виготовили власноруч, прикрасили стелу пам’яті Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО на знак пошани.

Фото взято https://www.facebook.com/kreminskarada 

Олександр Стрюк, голова міської військової адміністрації м. Сєвєродонецьк повідомив ОПОРІ, що військова адміністрація переїхала до м. Дніпро та сконцентрувалася на роботі гуманітарного штабу. Зараз триває формування реєстру на отримання найнеобхідніших речей на наступний місяць. Наразі головне завданням адміністрації — надання допомоги жителям Сєвєродонецького району як мінімум раз на місяць. Також укладається договір з «Укрпоштою» на надання послуг з адресної доставки гумвантажів.

Попаснянську військову адміністрацію вже двічі протягом війни переміщували в різні громади. Якщо до липня 2022 року військова адміністрація працювала у м. Бахмут Донецької області, то в липні вона переїхала до м. Новомосковськ Дніпропетровської області. Про це розповів Микола Ханатов, голова міської військової адміністрації  м. Попасна.

Він відзначив, що сьогодні дуже гостро стоїть питання відновлення документів для місцевих мешканців, тому військова адміністрація надає правову підтримку в цьому питанні. Також створені умови для надання медичної допомоги переселенцям з м. Попасна в м. Новомосковськ, їм надають гуманітарну допомогу, формують реєстр житла для розміщення переселенців. ВПО Попаснянської громади, які мешкають в різних куточках України, отримують від адміністрації продуктові набори, які регулярно розсилають поштою на запит мешканців громади.

Олексій Бабченко, голова Гірської військової адміністрації розповів ОПОРІ, що їх адміністрація переїхала до с. Богданівка Павлоградського району Дніпропетровської області.

«Після того, як ми переїхали до Богданівки, ми відкрили гуманітарний центр у громаді, щоб допомогти ВПО з нашої громади вирішити правові та соціально-побутові проблеми. 98% спеціалістів нашої військової адміністрації виїхали з окупованого м. Гірське та продовжують працювати на українській території разом з нами. Важливою частиною нашої сьогоднішньої роботи є підготовка дітей-ВПО до освітнього процесу, в тому числі створення умов для навчання онлайн в освітніх закладах, розповсюдження продуктових та гігієнічних наборів, формування реєстру зруйнованого житла у м. Гірське та допомога нашим містянам-ВПО подавати заявки на компенсацію від держави за зруйноване житло», — повідомив він.

Водночас частина місцевих органів влади Луганщини поки що лише очікують на звільнення Луганщини від російських загарбників або ж роблять перші кроки для перенесення власної діяльності в інші регіони України.