Майже 600 дошкільнят, відсутність черг у дитячих садках та перемінні тенденції у позашкільному навчанні. Як працюють та яким викликам протистоять сфери дошкільної та позашкільної освіти у Богуславській громаді в умовах війни — далі у матеріалі Громадянської мережі ОПОРА.

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії та значних демографічних змін, які воно спричинило, у територіальних громадах з'являються нові групи населення, змінюється його структура та кількість, — іншими стають і низка соціальних, медичних та освітніх потреб. Це, зрештою, може створювати нові виклики для  громад та вимагати нових стратегій їх подолання.

Загалом у Богуславській громаді працює 4 дитсадки: ЗДО No1 «Малятко», ЗДО No4 «Казка», ЗДО No5 «Сонечко» та Розкопанецький ЗДО «Берізка». Крім того, в окремих сільських гімназіях та філіях опорних закладів освіти є групи для дошкільнят. Йдеться про Біївці, Киданівку, Шупики, Тептіївку, Хохітву, Вільховець, Дибинці, Ісайки, Саварку та Мисайлівку. Сумарно діє 31 група, яку нині відвідує майже 600 дітей. Що, до речі, суттєво не відрізняється від показника попередніх навчальних років. Відповідно, наразі відсутнє таке явище, як черги у садочки — деталізувала в коментарі ОПОРІ начальниця соціально-гуманітарного управління виконавчого комітету Богуславської міської ради Оксана Поліщук:

«Кількість вихованців-дошкільнят зменшується, тому що зменшується кількість сільського населення. Різновікова група в дитячому садку в селі мусить мати не менше 15 дітей. Якщо там 25 діток, їх можна ділити на середню групу і на старшу. Але візьмемо Дибинці і Ісайки: років 7–8 тому там було по 2 групи, потім стало по півтори групи, тоді стало по одній, тому що там уже менше 15 дітей. І через це призупиняють роботу дитсадків: наприклад, у Біївцях минулого року була група, в цьому році станом на 1 вересня там всього 4 дитини — це означає що групи вже немає. В Розкопанцях немає укриття, а тому групи на 1 вересня вже теж не буде (люди матимуть підвозити своїх дітей до інших ЗДО, які зможуть прийняти вихованців)».

Між тим, унаслідок демографічної ситуації та воєнного стану, як зазначають у відділі освіти, зменшується кількість дітей в міських дитсадках.

Окремо варто згадати і про кількість внутрішньо переміщених дітей, а також місцевих дітлахів, які виїхали в інші міста чи країни від лютого 2022 року. За інформацією соціально-гуманітарного управління виконавчого комітету Богуславської міської ради, станом на вересень 2022 року їх було 14, наразі ж стало більш ніж вдвічі більше — 29. Таке цьогорічне збільшення кількості дітей-ВПО у ЗДО пов’язане з тим, що таких вихованців просто почали обліковувати. 

Внаслідок російської агресії 21 дитина змушена була покинути не лише дитячий садок, а й рідне місто, виїхавши за кордон та за межі області, і лише 8 дітлахів наразі змогли повернутися додому. 

До того ж повномасштабна війна примусила покинути роботу та дім і працівників дитячих садків. Таких було п’ятеро. Четверо з них вже повернулися додому і на свої робочі місця, а 1 педагога звільнили.

Коли ж говорити про загальну кількість педагогів у дитсадках Богуславщини і  порівнювати  її з минулими роками, то вона, хоч і не стрімко, але зменшується. Так, у вересні 2021 року у дошкільних закладах працювало 66 вихователів, а через рік, у вересні 2022 року, — вже 59, наразі  — 57. Втім, як зазначає Оксана Поліщук, це пояснюється співвідношенням до кількості вихованців у громаді: 

«У зв'язку із малою кількістю дітей (особливо у селах Богуславщини) кількість груп у закладах дошкільної освіти різко зменшується. А, відповідно, певні педагоги змушені просто звільнятися, не маючи роботи. В підсумку: зменшилася освітня мережа, скоротилася кількість робочих годин, а відтак і зникла потреба у певних педпрацівниках».

Разом з тим, за даними соціально-гуманітарного управління, у закладах дошкільної освіти Богуславщини наразі немає вакантних посад.

Загалом, дошкільна освіта в Богуславській громаді, зазнавши впливу війни, все ж змогла протистояти викликам, які вона спричинила. Серед них, приміром, і безпекова ситуація. Втім, якщо для учнів шкільного віку вирішенням питання став змішаний або дистанційний формат навчання, то з дитсадками ситуація  інакша.  

Адже, якщо говорити про дистанційку для дошкільнят, то йдеться лише про освітній та розвивальний бік, але зникає саме елемент догляду за дітлахами. Батьки не можуть відвести дитину у садочок і при цьому піти на роботу або вирішувати інші справи, бо цей елемент догляду лягає на родину дитини. А якщо це все ж очна форма навчання — все одно діти можуть перебувати у садку лише половину робочого дня. Це може стати ключовим для потенційного скорочення вихованців дошкільних закладів Богуславщини. 

Наприклад, у зв’язку з цим повністю зникли черги до них, які до пандемії COVID-19 були серйозним викликом для освіти.  Втім, саме  за досліджуваний період суттєвого зменшення  кількості дітей у дитсадках не відбулося. 

У позашкільній освіті Богуславської громади тенденції досить перемінні. Так, окремі заклади демонструють спад кількості дітей, а інші — на противагу —  зростання. 

На Богуславщині працює 3 заклади позашкільної освіти: Богуславський районний центр дитячої та юнацької творчості, Богуславська дитячо-юнацька спортивна школа та Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр». Про нього і розповімо насамперед. 

Цей заклад спрямований на те, аби діти до 18 років з особливими освітніми потребами мали можливість здобути освіту — від дошкільної до професійно-технічної. В закладі проводять комплексну психолого- педагогічну оцінку розвитку, надають психолого-педагогічну допомогу та забезпечують системний кваліфікований супровід. Протягом цього навчального року послуги у Центрі отримують 97 дітей віком від 2 до 17 років. Серед них 72 хлопці та 25 дівчат та одна дитина зі статусом ВПО.

Очевидне зростання кількості відвідувачів інклюзивно-ресурсного центру можна спостерігати, якщо порівнювати цьогорічну кількість дітей із попередніми роками. У 2021–2022 там навчалося 92 дитини, а у 2020–2021 — лише 61.

Щодо цієї тенденції, як зауважила начальниця відділу освіти Ольга Духан, позитивна динаміка відвідування Богуславського інклюзивно-ресурсного центру обґрунтовується ще й тим, що нині батьки почали більше розуміти особливості своїх дітей, визнавати їхні проблеми та, зрештою, частіше звертатися у відповідні структури. Іншим важливим аспектом є законодавча база, яка вибудовувалася лише з 2015 року, коли держава почала виділяти фінансування на утримання таких закладів.

Можемо також припустити, що кількість користувачів послуг Центру у 2020–2021 роках була значно нижчою, адже частина жителів громади тоді ще не знала про діяльність установи — вона почала функціонувати лише наприкінці грудня 2018 року.

Ще одним закладом позашкільної освіти є Центр дитячої та юнацької творчості. Цьогоріч його відвідує 925 дітей — 654 дівчинки та 271 хлопчик віком від 5 до 17 років. Також серед його вихованців є 4 внутрішньо переміщених дитини. Втім, на відміну від Інклюзивно-ресурсного Центру, про який йшлося вище, тут динаміка відвідування пішла на спад. Адже навіть у попередні два роки кількість вихованців тут була значно більшою — 1436 та 1480 дітей відповідно.  

Як пояснила спеціалістка соціально-гуманітарного управління виконавчого комітету Богуславської міської ради Анна Тараненко, цьому є свої передумови:

«Першою вагомою причиною цьогорічного зменшення кількості відвідувачів Богуславського ЦДЮТ є воєнний стан. Заклад не має укриття, тому відвідувати його як зазвичай діти не мали права. Аби не закривати установу повністю, ухвалили рішення проводити гурткову роботу з вихованцями на базах інших закладів освіти. Таким чином, весь 2022–2023 навчальний рік заклад працює за принципом “Вчитель ходить за дитиною”: педагог проводить заняття в закладі освіти, де територіально вигідніше більшій кількості дітей із групи (де вони проживають). Крім цього, у ЦДЮТ функціонували і деякі платні гуртки, такі як підготовка до школи й англійська мова, але батьки дітей не хотіли за них платити і відмовлялися. Це також призвело до скорочення кількості відвідувачів Центру. Наостанок, не варто забувати, що чимало освітніх послуг на території Богуславської громади надають інші заклади. Серед таких, наприклад, льодова арена “Льодограй”, де навчають хокею та фігурному катанню, приватні танцювальні секції, розвиваючі заняття з дітьми в “домашніх садочках” тощо». 

Богуславська дитячо-юнацьку спортивна школа спеціалізується на спортивному розвитку дітей віком від 5 до 18 років.  Зважаючи на дані соціально-гуманітарного управління, ситуація з відвідуваністю тут погіршується. Якщо у 2020–2021 роках у школи було 346 вихованців, за рік їхня кількість знизилася до 317, а цього навчального року взагалі впала до 282. Серед дітей, які займаються у Богуславській дитячо-юнацькій спортивній школі, переважають хлопчики, хоча є й дівчатка. Все це діти від 6 до 18 років. 

У цьому закладі зниження відвідуваності має переважно такі самі причини, як і в Центрі дитячо-юнацької творчості. Йдеться про наявність більш «привабливих» приватних установ, які надають різноманітні спортивні послуги, а також відсутність укриття і потребу доїжджати до не завжди територіально зручних місць, де відбуваються заняття.

На відміну від інших сфер освіти, позашкільна дуже вразлива до відтоку професійних кадрів — звільнення навіть одного педагога може призвести до суттєвого скорочення здобувачів позашкільної освіти в певній сфері. Ця тенденція плавно перетікає в іншу: протягом 2022–2023 років в Богуславській громаді суттєво зросла кількість тих, хто надає подібні послуги на приватній основі. Це і фізичні особи, і формальні й неформальні ініціативи. Конкуренція між бізнесом, який хоче продати послугу, пропонуючи відповідний рівень якості, та державою, діяльність якої регулюють нормативні документи про мінімальну кількість учнів у групах позашкільної освіти, призводить до того, що збитки несе і бізнес, і держава. 

Очільниця соціально-гуманітарного управління Оксана Поліщук переконана, що в галузі дошкільної освіти збільшиться кількість вихованців, адже ті, що перебували на дистанційній формі навчання, повернуться на очну. Також має повноцінно запрацювати дитячо-юнацька спортивна школа. З вірою в ЗСУ освітяни Богуславщини все ж сподіваються на повноцінний новий навчальний рік без дистанційки.

АВТОРКА: Анастасія Ращенко

Зі звітом за результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням на сайті Громадянської мережі ОПОРА

Довідково: 

Проєкт «Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей» реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Його мета на локальному рівні – допомогти місцевому самоврядуванню напрацювати якісні рішення для розв’язання конкретних проблем, які виникли під час та після війни, а також забезпечення належних умов для кожного мешканця громади. Проєкт спрямований на підвищення соціальної єдності, посилення впливу громадянського суспільства на місцевому рівні та залучення неурядового сектору до подолання наслідків війни. На цьому етапі проєкт реалізовується у чотирьох цільових громадах (Івано-Франківськ, Львів, Рівне та Богуслав).