Громадянська мережа ОПОРА дослідила, наскільки ефективними є громадські слухання й обговорення у Тлумацькій міській громаді. Зокрема, протягом 2019–2024 років відбулося 5 громадських слухань і 5 громадських обговорень, а темою більшості з них (3 з 5) було затвердження детального плану території громади. 

Практика використання цих інструментів у Тлумацькій громаді виглядає так: на сайті міської ради публікують оголошення про громадське обговорення, в якому вказують термін його проведення (близько 1 місяця). Мешканців громади закликають подавати свої пропозиції у письмовому вигляді секретарю Тлумацької міської громади. По завершенню цього терміну проводять уже громадські слухання за поданими пропозиціями. Тільки в одному випадку — для громадського обговорення щодо затвердження ДПТ для реконструкції житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами під будівлю сільськогосподарського призначення на вул. Володимирська 1а в с. Прибилів — кінцевий термін подання письмових пропозицій (з 2 травня до 1 червня 2019 року) закінчувався пізніше, ніж дата проведення громадських обговорень в приміщенні Тлумацького народного дому (23 травня 2019 року). 

На громадські обговорення і слухання також виносили одне питання щодо перейменування вулиць і одне — щодо місця для нового кладовища. Оголошення про останнє слухання, яке відбулось 19 березня 2023, на сайті Тлумацької міської ради немає, але його можна знайти на фейсбук-сторінці Тлумацької міської ради. Втім, воно опубліковане тільки за 2 дні до самої події. 

Також ми звернули увагу, що протоколи громадських слухань і обговорень не публікують на сайті міської ради. За весь період опубліковано тільки 1 протокол слухань — за 4 січня 2021 року. Статут Тлумацької міської ради (ст. 24) передбачає, що протокол громадських слухань готують у трьох примірниках, один з яких передають зберігання секретарю Ради, другий — представнику Ініціатора, а третій вивішують на інформаційному стенді міської ради для ознайомлення. Також у ст. 23 Статуту зазначено, що час та місце проведення громадських слухань повідомляють не пізніше трьох днів до їх початку “шляхом оголошення в доступних для територіальної громади місцях або в інший прийнятний спосіб”.

Додамо, що ми надсилали інформаційний запит про досвід проведення громадських слухань/обговорень у громаді через відповідний сервіс на сайті міської ради, але відповіді на нього не отримали. Оскільки ОПОРА вже описувала проблеми в роботі сервісу для одання петицій на сайті Тлумацької міської ради, ми б рекомендували звернути увагу на адміністрування сайту.

Висновки і рекомендації:

  • Статут Тлумацької громади не зобов’язує міську раду публікувати на своєму сайті оголошення про проведення громадських обговорень та слухань і їх протоколи. Тож у документі варто конкретизувати, як саме і де слід публікувати оголошення про громадські слухання/обговорення і їх протоколи.
  • Користуючись функціоналом сайту Тлумацької міської ради для подання запиту, ми не отримали на нього відповіді. Саме тому міській раді варто приділяти більше уваги адмініструванню сайту і відновленню його повноцінної роботи.