Соціальні виплати, стаціонарний догляд, супровід сімей та допомога військовим - яким чином відбувається соцзахист населення на Богуславщині, хто надає відповідні послуги постійним і тимчасовим мешканцям громади  та як на цей процес вплинула повномасштабна війна - далі у матеріалі.

Відділ соціального захисту населення

Цей відділ є структурним підрозділом соціально-гуманітарного управління Богуславської міської ради. І його основною місією та завданням, власне, і є соціальний захист громадян, зокрема - незахищених верств населення, розповідає детальніше начальниця відділу Руслана Вісьтак:

“Крім ВПО є й інші категорії, які потребують захисту. На мою думку, наші люди - ображені. Тому що мінімальної пенсії - не вистачає, а субсидії у аптеці чи магазині - ніхто не дасть. Тому, треба захищати і такі верстви населення, бо вони є в нас теж. У нас у відділі є три спеціалісти. Один займається прийомом документів на субсидії, пільги та інші види соціальних допомог, сюди ж входять і консультаційні послуги та розрахунок допомог. Другий спеціаліст займається ВПО та тими, хто прихистив осіб з цим статусом, реєстрацією колективних договорів та виплатами фізичним особам, які надають соціальні послуги своїм рідним. Напрям діяльності ще одного спеціаліста - це ветерани та особи, які отримали інвалідність внаслідок війни, в тому числі, збір документів на компенсацію для придбання житла. До речі, нам надійшли кошти для трьох осіб і вже вони в них на рахунках і вони купуватимуть собі квартири.  Також це  програма “Турбота”, допомога людям з інвалідністю та особам літнього віку”.

Якої соціальної допомоги потребують на Богуславщині та яка динаміка цих потреб

5671 заява на оформлення усіх видів державних соцдопомог отримав відділ соціального захисту у 2022 році. Для порівняння, у 2021 році - кількість таких заяв становила 786. Таку різницю і динаміку в потребі отримання допомоги, вочевидь, можна пояснити тим, що з у 2022 році, з початком повномасштабного вторгнення стрімко зросла кількість населення, за рахунок ВПО, які знайшли прихисток у Богуславській громаді. Як у 2021 році, так і минулоріч, жителі потребували субсидій і таких заяв було 967 та 615 відповідно. Не суттєва різниця була в заявах на надання пільг - 153 та 154 заяви у 2021 та 2022 роках. Щодо свіжої статистики, то станом на серпень 2023 року зафіксовано 586 заяв на оформлення усіх видів державних соціальних допомог, 221 - для призначення субсидій та 202 для надання пільг. 

Найбільш популярними видами допомоги наразі, за інформацією відділу соцзахисту населення, є субсидія, адже наближається зимовий, а відтак і опалювальний період. Також - пільги для учасників бойових дій. Завжди актуальними є такі види допомоги як підтримка малозабечених сімей та одиноких матерів.

В умовах повномасштабної війни, зазначає Руслана Вісьтак, особливих змін в діяльності немає. Спеціалісти просто продовжують робити свою роботу. Лише на початку вторгнення, коли була одночасно велика кількість ВПО, працювали цілодобово, тому було важко. Зараз графік нормалізувався.

Центр надання соціальних послуг

А от у роботі Центру надання соціальних послуг, констатує його директорка Наталія Ковальова, від 24 лютого 2022 відбулися серйозні зміни у роботі. Зокрема, одним із напрямком діяльності стала співпраця з благодійними організаціями та волонтерами, а також залучення ресурсів від органів влади:

“Протягом 2022 року Центр співпрацював та продовжує співпрацю з благодійними фондами «Давай допоможемо», «Життєлюб», «КОЛО», «ПАРІ МАТЧ», «Ми з Україною», «Глобал Юкрейн», «Летс Хелп», з Благодійною організацією «Благодійний фонд Лариси Ільєнко «Київська Русь», з Благодійною організацією БФ Родини Бистрових, з волонтерами, з меценатами та релігійними організаціями, які надавали благодійну допомогу у вигляді продуктів харчування, одягу, допоміжних засобів пересування, медичних засобів та медикаментів, засобів гігієни, дитячого харчування та дитячих іграшок. Центр  отримував  допомогу  від небайдужих жителів громади, від приватних підприємців, колективу Богуславського гуманітарного коледжу, від міського голови Богуславської ТГ, депутатів Богуславської міської ради, депутата Київської облради, від народних  депутатів України. Загалом, зроблено немало для розширення функціональних можливостей установи, зміцнення її матеріально-технічної бази. Але для працівників Центру найвищою оцінкою є вдячність людей, а це спонукає до пошуку нових форм  і методів роботи, поліпшення якості надання соціальних послуг”.

Якщо говорити загалом про роботу Центру, то там можна отримати такі соціальні послуги як догляд вдома,  стаціонарний догляд, консультування, інформування, соціальний супровід сімей або осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, представництво інтересів, соціальна профілактика.

Ця комунальна установа, яка працює у Богуславській громаді, забезпечує соціальними послугами жителів 26 населених пунктів ТГ. Вона налічує 4 структурних підрозділи: відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання, відділення соціальної роботи, відділення соціальної допомоги вдома, відділення організації натуральної та грошової допомоги. 

Працює «Центр надання соціальних послуг» для людей чи сімей, що належать до вразливих груп населення або ж перебувають у складних життєвих обставинах. Йдеться, зокрема, про осіб з інвалідністю,людей похилого віку, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімʼї опікунів, піклувальників, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу. Також соціальні послуги можуть надаватися вразливим категоріям населення, які перебувають під впливом чинників, що можуть зумовити потрапляння у складні життєві обставини. 

Скільки людей користується послугами Центру надання соціальних послуг

Якщо говорити мовою цифр про тих, хто потребує соціальних послуг, то станом на серпень цього року на обліку Центру перебуває 538 людей, серед яких 23 людини зі статусом ВПО  та 50 сімей. Минулоріч на обліку перебувало 523 людини, з яких 6 ВПО та 39 сімей. У 2021 році ж на обліку в Центрі надання соціальних послуг перебувало 36 сімей, які потрапили у складні життєві обставини, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу та 547 людей. Тоді серед тих, хто потребував соціальних послуг, ще не було осіб зі статусом ВПО. 

Щодо різновидів послуг, то, приміром, банком речей скористалися 205 осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах та особи похилого віку у 2021 році. Минулоріч ця цифра зросла більше, ніж у 5 разів і становила – 1050 осіб. За минулий рік у центрі  роздали 1323 продуктових набори. Ще 1700 людей отримали предмети гігієни, а 305 - ліки і товари медичного призначення.

І, повертаючись до цьогорічної статистики, то станом на серпень послугами у Центрі скористалися 668 людей, з них ВПО - 38. Найчастіше таких послуг потребують жінки віком від 50 до 80 років.

Від початку повномасштабного вторгнення 79 людей та 7 сімей припинили користуватися послугами установи. Серед причин - відсутність потреби у такій допомозі, переїзд та смерть.