Над проєктом “Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей” команда ОПОРИ на Київщині працювала понад 8 місяців. Зокрема, досліджували основні сфери життєдіяльності Богуславщини в умовах широкомасштабної війни та вивчали виклики, пов'язані з інтеграцією вимушено переміщених людей.  

Як сфера освіти протистоїть впливу війни та як Covid-19 попередньо підготував до нинішніх викликів

Першочергово у Богуславській громаді досліджували тему освіти. Попри те, що мережа закладів загальної середньої освіти зазнала впливу війни, втім, протягом навчального року цілком демонструвала спроможність протистояти наявним викликам.

Оскільки Богуславщина прямо не постраждала від бойових дій, то серед основних викликів у ланці середньої освіти, за результатами дослідження, можна виділити: міграцію (як з громади, так і до неї) та безпекові обставини, які обмежували можливості освітньої системи. Втім, з цими чинниками вдалося впоратися. Проблему  міграції вдалося збалансувати через притік дітей ВПО з різних регіонів. А безпекові чинники вплинули на формат навчання і воно відбувалося або в дистанційному, або в змішаному форматах. До того ж, для системи освіти це не стало чимось новим, адже педагоги та учні вже два роки успішно використовували таку модель під час пандемії COVID-19.

Ще одна ланка освіти — дошкільна. Втім, якщо для учнів шкільного віку дистанційний формат дозволяє навчатися, то у випадку дошкілля, якщо освітня складова лишається, то елемент догляду за дитиною — зникає. А саме він важливий, аби  батьки мали змогу зосередитись на розв’язанні економічних та інших проблем. Цей фактор може стати ключовим для потенційного скорочення кількості вихованців дошкільних закладів Богуславщини. І хоча за досліджуваний період не відбулося суттєвого скорочення кількості вихованців садочків, повністю зникли черги до них, які до пандемії COVID-19 були серйозним викликом для освіти. Тобто наразі запит на послугу дорівнює її спроможності, хоча ще два роки тому він суттєво її перевищував. 

У позашкільній освіті Богуславської громади тенденції, протягом досліджуваного періоду, були доволі мінливими. Якщо одні заклади демонстрували спад кількості дітей, які їх відвідують, то інші навпаки — зростання. Крім того, саме ця ланка має ще одну особливу вразливість — відтік професійних кадрів. Як уже йшлося вище, Богуславська громада мала негативну демографічну тенденцію, викликану економічними проблемами, ще до 24 лютого 2022 року. Опісля повномасштабного вторгнення вона посилилася, тому професіонали, які мають рідкісні навички, воліють монетизувати їх у кращих для себе умовах, які не може забезпечити держава. А звільнення навіть одного професіонала-педагога може призвести до суттєвого скорочення здобувачів позашкільної освіти в певній сфері. Ця тенденція плавно перетікає в іншу: протягом 2022–2023 років в Богуславській громаді суттєво зросла кількість тих, хто надає подібні послуги на приватній основі. Єдиним напрямом позашкільної освіти Богуславської громади, який демонструє зростання, є КУ Богуславський «Інклюзивно-ресурсний центр». Це наслідок певної «бюрократичної монополії», адже, лише державна установа може  надавати документи з висновками, які впливають на те, у якому форматі дитина буде навчатися далі.

Стосовно рекомендацій, які можна надати за результатами дослідження для поліпшення функціонування освітньої сфери Богуславщини, можна виокремити наступні:

  • забезпечення  закладів освіти належно облаштованими укриттями. Адже, це дозволить стабілізувати надання освітніх послуг під час воєнного стану. Середня освіта отримає від цього зростання якості послуг, а галузь дошкілля зможе залучити більше вихованців. 
  • місцева влада має розглянути можливості і варіанти, яким чином інтегрувати приватні  установи та ініціативи, які надають послуги позашкільної освіти, до своєї системи. Це, у свою чергу, дасть змогу забезпечити синхронну відповідь на виклики, пов'язані з війною. 

Детальний звіт щодо дослідження сфери освіти у Богуславській громаді у цифрах та фактах — за посиланням.

Медицина на Богуславщині в умовах повномасштабного вторгнення: стійкість та тенденцію до розвитку і підвищення показників ефективності

Таку картину на Богуславщині демонструє система первинної медичної допомоги. Головним викликом прогнозовано стала міграція, спричинена війною. Хоча в пікові моменти відношення ВПО до місцевого населення в Богуславській громаді і становило близько 30%, це суттєво не вплинуло на первинну медичну допомогу. Більшість переселенців, які знайшли притулок на Богуславщині, зберегли декларації зі своїми сімейними лікарями за місцем проживання і, ймовірно, отримували послуги онлайн. Частка ж тих, хто отримував послуги в Богуславській ЦПМСД, не укладаючи декларації з сімейним лікарем, не створювала значного тиску на систему, оскільки ВПО замістили місцевих жителів, які покинули громаду після 24 лютого 2022 року. Втім, ризики для системи зберігаються в майбутньому, оскільки частина богуславців, які покинули громаду одразу після вторгнення, повертаються додому. Водночас кількість ВПО вже є відносно сталою. 

До слова, окрім безпосередньо дослідження, тему розвитку первинної ланки медицини на Богуславщині розкривали ще і у розмові з директоркою Центру первинної медико-санітарної допомоги Валентиною Пивовар. Говорили про виклики, з якими зіштовхується медична установа та про досягнення і історії успіху, яким є місце навіть в умовах повномасштабного вторгнення:

Щодо вторинної медичної допомоги в Богуславській громаді, то ця ланка  має перед собою низку серйозних викликів. І, аби їх подолати, необхідне планування діяльності установи саме  з точки зору комерційної структури. Попри те, що кількісні показники в Богуславській ЦЛ і демонстрували зростання, заклад потребує локального реформування, адже протягом останніх років відбувається скорочення відділень та постійний відтік кадрів. До повномасштабного вторгнення основним фактором, який впливав на відтік кваліфікованих спеціалістів, було те, що фахівці обирали як місце для проживання більш конкуренті міста приміром, Київ чи Білу Церкву. Нині ж Богуслав має значну перевагу — відсутність об’єктів, що могли б бути потенційними військовими цілями ворога. Тому, наразі відтік кадрів пов’язаний, насамперед, з недостатніми конкурентними умовами щодо заробітних плат. 

Однією з можливостей для розвитку вторинної ланки може стати запровадження унікальних медичних послуг, яких немає у сусідніх громадах. Приміром, гемодіаліз, який демонструє постійне зростання показників з моменту появи у медзакладі. І все ж, в цілому, зростання  показників центральної лікарні — це радше ситуативна реакція на обставини, а не системне явище. Як, приміром, ефективне функціонування пологового відділення у 2022 році, коли значне зростання кількості пацієнтів відбулося саме завдяки ВПО, чи зростання рівня оплати праці під час пандемії COVID-19. Нині ж, без застосування підходів якісного планування, вторинна ланка медичної допомоги на Богуславщині має ризики до подальшого скорочення та зниження якості надання послуг.

За посиланням ви знайдете детальний звіт щодо стану справ у медичній галузі Богуславщини, як у Центрі первинної медико-санітарної допомоги, так і у Центральній лікарні.

Система відеоспостереження та виклики зі спорудами цивільного захисту: на  третьому етапі ОПОРА досліджувала  безпекову ситуацію у Богуславській громаді

Ця сфера включає у себе безпеку і правопорядок на території ТГ та безпеку громадського простору і вулично-дорожньої мережі, роботу екстрених служб, ДСНС та екстреної медичної допомоги. Загалом, над безпекою у Богуславській ТГ працюють комплексно. Зокрема, функціонують спеціальні комісії для забезпечення техногенно-екологічної безпеки, захисту населення і території громади від наслідків надзвичайних ситуацій. Крім того, у громаді встановлено достатньо камер відеоспостереження. Натомість, все ще спостерігається проблема зі спорудами цивільного захисту. Загальна місткість наявних укриттів — 7000 людей, тобто лише третина населення громади. Втім, варто відзначити, що така ситуація — радше загальнодержавна. При цьому в Богуславській ТГ працюють над збільшенням кількості укриттів. 

Ситуація з правопорядком на території Богуславської ТГ контрольована і стабільна. Можна припустити, що в Богуславському відділенні поліції не вистачає працівників, адже після повномасштабного вторгнення в них з'явилися додаткові обов'язки. Втім, відкриття поліцейської станції у громаді мало б зменшити  навантаження на працівників. Також, із результатів дослідження випливає, що особливу увагу поліціянтам варто приділяти проблематиці домашнього насильства. Адже це третій за рейтингом вид злочинності на території обслуговування Богуславського відділення поліції. При цьому, можна спрогнозувати ще і ймовірне збільшення кількості випадків домашнього насильства після закінчення війни. Тож думати, як попередити це, потрібно вже зараз. Зарадити цьому може, приміром, просвітницька робота серед населення громади щодо промоції всеукраїнської відповідної гарячої лінії. 

Між тим, повномасштабне вторгнення не вплинуло на кількість і причини дорожньо-транспортних пригод на території громади. Якщо ж говорити про роботу екстрених служб, зокрема державної служби з надзвичайних ситуацій, то особливих змін за звітний період не спостерігалося. Варто відзначити наявність підрозділів добровільної пожежної охорони на підприємствах Богуславської ТГ. Крім того, спостерігається позитивна динаміка у середній тривалості доїзду бригади медичної допомоги в межах Богуславської територіальної громади — за останні 3 роки цей час скоротився майже на третину.

Детальніше про кількість ДТП за досліджуваний період, стан укриттів та статистику правопорушень — у звіті за посиланням

Понад 60 заявок на гранти на підтримку бізнесу і ВПО, основні напрямки видатків з місцевого бюджету Богуславської ТГ — економічні перспективи громади

Аби детальніше дізнатися саме про економічний напрям та бюджетні справи Богуславської громади, команда ОПОРИ на Київщині поспілкувалась з начальником відділу економіки та доходів фінансового управління Богуславської міської ради Павлом Павліченком. У інтерв’ю порушували тему бюджету та його основних цифр, головний напрямків витрат та джерел наповнення бюджету. Говорили  про те, як працює місцевий бюджет та стратегія в умовах війни, а також аналізували програми соціально-економічного розвитку та грантові можливості.

  • Бюджетні цифри постійно змінюються. Оскільки, у Богуславській міській раді бюджет аналізують щомісячно — є надходження, є видатки,  є кошти, які громада  заробляємо самостійно, є трансферти, які надходять із обласного і державного бюджету — і ці цифри вони у 2022, 2023 році відрізняються.
  • За галузями, найбільш питому вагу у Богуславській громаді  займає освіта — приблизно 135 млн гривень йде на утримання цієї сфери. На державне управління витрачається 23,5 млн гривень. На медицину (в основному — це оплата енергоносіїв) витрачається 11 млн гривень, 17 млн гривень йде на житлово-комунальне господарство, в основному благоустрій. На культуру витрачається 10 млн, на фізичну культуру 3 млн. Це основні напрямки, які фінансуються з місцевого бюджету і вони є критичними. Тобто, без їх фінансування громада  розвиватися не може. Тому, це ті статті, які фінансуються насамперед.
  • Як зазначають у Богуславській міській раді, цьогоріч там  подали близько 60 заявок на різні грантові програми, які включають як підтримку бізнесу, так і підтримку молодіжного простору, підтримку соціального підприємництва, внутрішньо переміщених осіб, фермерських господарств.. Близько 15 грантів вдалося виграти.