Для ефективної роботи у 2024 році депутати Київської обласної ради затвердили 12 нових обласних програм та внесли зміни до 20 діючих обласних програм, які впливають на різні сфери життєдіяльності регіону. Також на останньому пленарному засіданні 2023 року затверджено Програму соціально-економічного та культурного розвитку Київської області на наступний рік. Головним її  завданням є забезпечення сталого людського розвитку та створення умов для збереження життя мешканців регіону в умовах воєнного стану. Втім, в умовах агресії російської федерації та, враховуючи її наслідки у області, акцент, все ж, на відбудові та безпекових заходах. 

Які основні три напрямки діяльності виділяє для себе влада, чи змінилась робота депутатів в умовах війни, які бюджетні плани Київської області на 2024 рік - щоб дізнатися детальніше ОПОРА.Київщина поспілкувалась із виконуючим обов’язки голови Київоблради Ярославом Добрянським.

Як змінились пріоритети роботи Київської обласної ради в умовах повномасштабної війни? Як область прийняла воєнні виклики?

Безперечно, на формат роботи ради вплинула війна. Від того змінились і пріоритети. Це нові виклики, до яких ніхто не був готовий, але реагування має бути вчасним. З повномасштабним вторгненням, російські злочинці наробили багато біди на Київщині - від пошкодження житлових будинків до проблем, які зараз разом з КОВА - вирішуємо. Саме тому ми кардинально змінили і розробили низку нових програм, які, в першу чергу, базуються на безпекових заходах, на цивільному захисті населення Київської області. Також розширили спектр соціальних напрямків у частині забезпечення соціальним пакетом ВПО і людей, які потребують підтримки.

Які основні сфери, чи то напрями виділяєте для себе у роботі Київської обласної ради?

Нашу пріоритетну діяльність можна поділити на три блоки. Перший - безпековий. На наступні роки ми розробили низку нових програм спільно з Київською обласною військовою адміністрацією. І одна з основних - спрямована на забезпечення безпеки і стійкості об'єктів критичної інфраструктури Київської області на 2024-2027 роки. Йдеться про безпеку енергетичних об'єктів, які розміщені на території області, запобігання несанкціонованим втручанням у їхню діяльність, матеріально-технічне забезпечення, купівлю транспортних засобів для того, щоб утримувати безпосередньо військові формування. Це нова програма, яка лише впроваджується, але вже має свої результати, тому що за ініціативи КОВА були придбані транспортні засоби, які вже дали свої результати під час останньої атаки дронів.

Ще одна важлива програма, яка у нас функціонує і доволі успішно, - це “Безпечна Київщина”. Ця програма існує з 2022  року. Основні акценти і пріоритети, які були розставлені, - це встановлення відеоспостереження по території області.

До цього блоку також належать і низка інших програм - нових, а також тих, що вже діяли в регіоні і раніше. Це, до прикладу, обласна комплексна програма забезпечення безпеки населення і території Київської області від надзвичайних ситуацій на 2024-2027 роки. Вона сприяє реагуванню на надзвичайні ситуації, пов’язані із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна Київської області.

Ще одна нова прийнята програма передбачає низку заходів, спрямованих на сприяння обороноздатності, територіальної оборони області, підготовку населення тергромад до національного спротиву тощо. Йдеться про нову обласну цільову програму, спрямовану на забезпечення здійснення оборони території та підготовку населення до національного спротиву на 2024-2027 роки. Паралельно з цим ми створили комунальний заклад з питань  національного спротиву.  За принципом ізраїльської моделі будемо навчати громадян навичкам надання домедичної допомоги, військово-тактичним знанням тощо. Тож зможемо надавати такі послуги і комерційним структурам, якщо там матимуть бажання навчати своїх працівників. А взагалі будь-який громадянин зможе пройти таке навчання. Зараз це актуально, як ніколи. 

У пріоритетах роботи обласної ради та і життєдіяльності області загалом, окрім безпеки, є ще і відбудова та соціальний напрямок. Що передбачають ці сфери?

Наступний блок під відповідною увагою КОВА - це соціальний захист. Ми, як рада, затвердили декілька програм. Як от Обласна комплексна програма підтримки сім'ї та дітей. На її реалізацію у нас передбачено 39 млн грн. Насамперед йдеться  про підтримку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах та про їхнє інтегрування у суспільство. На Київщині проживає 55 дітей, які під час війни втратили обох батьків, 1650 дітей, які втратили одного з них, і 12 дітей Героїв Небесної Сотні. Тому ми затвердили відповідну програму і через неї забезпечуємо підтримку таких категорій дітей. Насамперед це підтримка в їхній адаптації у соціальний простір, у навчання через Службу у справах дітей. Продовжуючи про програми, дуже важливою є та, що стосується підтримки внутрішньо переміщених осіб. Ми розуміємо, що є величезна потреба в тому, щоб ми забезпечили їхнє гідне перебування на території Київщини. Кількість ВПО в області постійно змінюється, але Київщина - тут одна з “лідерів”, маємо понад 400 тисяч ВПО в регіоні. З них осіб з інвалідністю - 11,6 тис. осіб, пенсійного віку - 62,4 тис, дітей - 81,6 тис.

Ця програма передбачає комплекс заходів - це і про житло, і про працевлаштування. Наприклад, відповідною нашою програмою передбачається і оренда житла для ВПО за кошти обласного бюджету, і ведеться облік таких осіб для можливого працевлаштування, ну і грошова допомога для людей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

До слова, через програму “Турбота”, яка в нас функціонує вже доволі давно, ми передбачаємо кошти з обласного бюджету саме депутатському корпусу - по 1 млн грн на кожного депутата, які у своїх округах можуть і повинні надавати підтримку соціально вразливим категоріям. Спочатку за цією програмою депутати отримували на підтримку громадян 200 тис грн, потім це було 500 тис грн, а з 2023 року - по 1 млн грн. Переважно кошти депутати виділяють на лікування.

Тепер щодо програм, які ми реалізуємо під відповідний соціальний пакет. Це -  Обласна цільова програма соціальної підтримки Київської області Захисників і Захисниць, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2024-2025 роки. Передбачено кошти на одноразову грошову допомогу захисникам і захисницям, які належать до осіб з інвалідністю 1, 2 та 3 груп внаслідок війни. Ця програма передбачає - 48 млн грн в наступному році.

Також через цю програму ще надається щомісячна адресна грошова допомога дітям, один з батьків яких загинув під час участі у захисті нашої країни чи в бойових діях.  Йдеться про 58 млн грн на ці потреби.

До цього блоку також можемо віднести щомісячну адресну допомогу дітям-сиротам, позбавленим батьківського піклування, один з батьків яких загинув під час захисту України. На ці заходи передбачено 2,7 млн грн.

А ще адресна грошова допомога дітям Героїв Небесної Сотні - 436 тис грн закладено на це. Ця сума щороку зменшується, оскільки такі діти стають повнолітніми.

Між тим, для того, щоб забезпечувати повноцінну координацію роботи саме з підтримки таких категорій дітей і дорослих, ми створили Київський обласний центр допомоги захисникам України. Передбачили на утримання цього Центру відповідні фінансові ресурси, а це 6,5 млн грн у наступному році. І безпосередньо уже цей Центр надає підтримку, координує, організовує. До прикладу, адаптація і соціалізація ветеранів передбачається саме через цей центр. Він буде наближений до ветеранів, буде розробляти відповідні програми. У нас є медичні заклади ментального здоров'я і вони будуть працювати у спільному ключі для забезпечення здоров'я ветеранів.

Загалом, напрям соціального захисту передбачає чотири програми. 

Перейдемо до напряму відбудови регіону.

Станом на зараз повністю та частково відновлено понад  15 тисяч об’єктів житлового фонду, соціальної та критичної інфраструктури, що становить 65 % від запланованого на рік. Це і багатоквартирні та приватні будинки, дитячі садки та школи, медичні заклади і адмінбудівлі і т.д.

Обʼєкти відновлювалися за рахунок коштів з місцевих та обласного бюджетів. Зокрема, відновлення відбувалось за: програмою «UNITED24», «єВідновлення»;  «Нова оселя»; Міжнародна допомога, фонди і т.д.

У рамках програми «єВідновлення» вже погоджено виплату допомоги на загальну суму понад  776 млн грн  на отримання безготівкового сертифіката для купівлі нового житла.

Продовжуючи тему фінансів, хочемо поговорити про бюджет Київської області. Порівнюючи бюджет-2023 і бюджет-2024: що відбулося?

У нас залишається стала цифра власних надходжень - це близько 4 млрд 500 млн грн. Це наші прогнозовані показники. Тобто, на такому ж рівні.  Якщо в пріоритеті у нас відбудова, то левова частка буде вчергове передбачена на відбудову, на безпекові заходи, на соцпідтримку. У наступному році ці пріоритети також будуть незмінними. Нам потрібно два, максимум три роки, щоб повністю повернутися у довоєнний період, відновитися, в частині відбудови інфраструктури Київської області.  Якщо детальніше про бюджет, то, відповідно до аналітичної довідки, яку ми маємо за січень-листопад 2023 року, до обласного бюджету Київської області надійшло доходів (з урахуванням міжбюджетних трансфертів) в сумі 9 млрд 707 млн грн. Це 98% до планових показників за звітний період часу. Наразі важко спрогнозувати всі витрати, але будемо виходити з нових програм та вже діючих. 

Як змінилась діяльність депутатів Київської обласної ради в умовах повномасштабного вторгнення?

Війна дійсно показала, хто є хто, і хто на що спроможний, які вчинки готовий робити у такий складний час. В тому числі, і серед депутатського корпусу. Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, більшість депутатів займалися волонтерською діяльністю. Депутатів, які виїхали за кордон і не повернулися - немає. Були такі, що виїздили за кордон, але коли Київщина була деокупована - приїхали додому.

Крім того, війна вчить нас максимально швидко ухвалювати рішення. Якщо говорити про роботу обласної ради, то останні півроку на всіх засіданнях сесій приймаємо злагоджено рішення, напередодні проводимо комісії, роботи вистачає. За потреби створюємо тимчасові комісії. Так, у червні розпочала свою роботу така комісія  з питань дотримання вимог законодавства щодо належного утримання, безперешкодного доступу та використання населенням об’єктів цивільного захисту. Її робота - перевірка готовності захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням. Після перевірок  надаються рекомендації щодо усунення невідповідностей. За період діяльності комісія вже перевірила захисні споруди у 10 громадах, таких як Ірпінська, Фастівська, Глевахівська, Вишгородська, Новопетрівська, Броварська, Бориспільська, Боярська, Васильківська, Білоцерківська, а це більше 80 укриттів. На мою думку, велике досягнення в діяльності комісії – співпраця з Київською обласною державною (військовою) адміністрацією та ініціювання фінансування щодо розроблення проектно-кошторисної документації з будівництва та ремонту протирадіаційних укриттів медичних, геріатричних та освітніх закладів Київської обласної ради. 

Як обласна рада загалом комунікує і співпрацює з КОВА?

У нас складаються прекрасні умови для співпраці з обласною військовою адміністрацією. І наслідком того є прийняття такої великої кількості програм. Ми спільно напрацьовували проєкти нових програм, створювали робочі групи, залучали до них депутатський корпус. Це був робочий формат. І надалі він таким і залишається. У нас повне порозуміння. Ми працюємо в одному напрямку - відбудова області, безпека і цивільний захист громадян. 

Як щодо депутатів від забороненої партії ОПЗЖ: яким чином їхня діяльність зараз регламентується в Київській облраді?

Київська обласна рада нещодавно призупинила повноваження дев'яти депутатів, вісім з яких саме із ОПЗЖ. Ще один депутат від Батьківщини, але той депутат сам прийняв рішення і вирішив зосередити свою роботу на адвокатській діяльності. Щодо депутатів від ОПЗЖ: відповідними рішеннями КОР їхню діяльність у сесійній залі обласної ради призупинено, тобто їхні голоси під час голосування не враховуються,  але  законодавчо їм не заборонено бути депутатами. Заключна сесія показала, що вони втратили інтерес до засідань. Також наслідками є те, що 2 депутати від ОПЗЖ вже склали свої мандати. Це лише початок таких тенденцій через дані обмеження їхніх певних функцій. Варто додати, що призупинення депутатських повноважень абсолютно ніяк не вплине на подальшу роботу Київської обласної ради. 

Що можете сказати щодо планів на наступний рік?

Можу сказати одним словом - Перемога! І для цього маємо робити все від нас залежне.