Інновації вступної кампанії 2009. Система «Конкурс» - розповідає Ксенія Дітчук

Сьогодні відбулась прес-конференція на тему «Інновації вступної кампанії 2009. Система «Конкурс». Захід було організовано Громадянською мережею ОПОРА в рамках всеукраїнської кампанії моніторигу вступної кампанії до вищих навчальних закладів. Учасниками прес-конференції стали начальник Головного управління освіти та науки ЛОДА Павло Хобзей та координатор моніторингу вступної кампанії до ВНЗ у Львові Ксенія Дітчук.

У своєму виступі пан Хобзей розповів про досягнення абітурієнтів з Львівської області, які цього року проходили зовнішнє незалежне оцінювання. 15 з них набрали максимальну кількість балів з двох предметів, серед них - Олександр Крестін, випускник 1993 року. Також пан Хобзей звернув увагу на факт, що кількість золотих медалістів у 2009 році зменшилася удвічі. Це пов’язано з тим, що результати ЗНО заносяться відразу до шкільного атестату й абітурієнт не здає іспитів у школі.

Ксенія Дітчук, презентувала новацію цьогорічної вступної кампанії — систему “Конкурс”, з допомогою якої абітурієнти зможуть в онлайн-режимі слідкувати за своїми шансами стати студентами обраного ними ВНЗ, порівнюючи свої результати ЗНО з даними інших абітурієнтів. Система «Конкурс» зручна у використанні: абітурієнт може здійснювати пошук на основі галузей знань, окремих ВНЗ чи регіонів.

За словами Дітчук, до системи «Конкурс» зареєструвався 421 вищий навчальний заклад, серед них 29 - з Львівської області.

Окрім того, для уникнення минулорічної проблеми з фальсифікуванням сертифікатів було створено виробничо-інформаційну систему «Освіта», яка функціонує в мережі Інтернет за адресою http://www.osvita.net. Серед іншого, вона дозволить приймальним комісіям оперативно перевіряти подані абітурієнтами документи про освіту.

Моніторинг вступної кампанії розпочався 29 червня. Спостерігачі ГМ ОПОРА працюють в 21 регіоні країни. У рамках моніторингу спостерігачі дивляться за роботою приймальних комісій, опитують абітурієнтів, щоб з`ясувати, наскільки зрозумілою для них є процедура вступу до ВНЗ, а також регулярно перевірятимуть забезпечення роботи та поновлення інформації у системі «Конкурс». Досвід моніторингу минулого року показав, що головною загрозою щодо забезпечення прозорого вступу є позаконкурсне зарахування на основі різних пільг. Тому, спостерігачі від ГМ ОПОРА приділятимуть особливу увагу кількості пільговиків , що подали заяви на зарахування до ВНЗ. У разі, якщо їх кількість суттєво перевищуватиме показники минулих років, ГМ ОПОРА звертатиметься до Міністерства освіти і науки та прокуратури з проханнями перевірити ці факти.

Громадянська мережа ОПОРА відкрила гарячу лінію щодо вступу. За номером 2470678 у Львові абітурієнти можуть отримати консультацію та поскаржитися у разі виникнення проблем.

Детальніша інформація: Ксенія Дітчук - 8063314328