Спостерігачі ОПОРИ в ході місцевих виборів зафіксували 2251 порушення виборчого законодавства та міжнародних стандартів виборів по всій Україні. Серед цих порушень найбільше стосувалося незаконної агітації (1777), процедурних порушень (190), матеріального стимулювання виборців (176). На четвертому місці за кількістю зафіксованих порушень опинився адміністративний ресурс та силове втручання у виборчий процес. Загалом було зафіксовано 81 такий випадок. 31 з них стосувався бюджетного адмінресурсу, 12 - медійного, 11 - кадрового і матеріального та 7 - корпоративного, а також 20 випадків силового перешкоджання агітації. Ці цифри демонструють, що адміністративний ресурс поки що залишається способом впливу на  перебіг виборчого процесу.

Участь посадовців у виборчій кампанії. Міські голови

 Дніпро

Масову  піар-підтримку чинному міському голові Борису Філатову та кандидатам у депутати від очолюваної ним партії “Пропозиція” забезпечував телеканал “Дніпро TV”. Він був створений на базі Комунального підприємства “Дніпровська міська студія телебачення” Дніпровської міської ради. Тобто, фінансування телеканалу відбувається коштом міського бюджету. Але в ефірі телеканалу, окрім постійної присутності чиновників, депутатів та кандидатів у депутати, нерідко можна було побачити матеріали з ознаками “чорного піару” проти конкурентів Бориса Філатова.  

Міський голова Дніпра під час своєї передвиборчої кампанії в “першому турі” знаходився в офіційній відпустці. Тим не менш, на його майже щоденних зустрічах з виборцями були присутніми депутати міської ради від партії “Пропозиція”, а також керівники комунальних підприємств міської ради, які балотувалися у депутати. На зустрічах з виборцями йшлося про здобутки місцевої влади, інфраструктурні проєкти, ремонти доріг та будинків, встановлення дитячих майданчиків тощо, здійснені коштом міського бюджету. Лунали обіцянки збільшити фінансування різноманітних програм, спрямованих на покращення умов життя дніпрян.

Після того, як стало відомо, що суперником Бориса Філатова у “другому турі” буде Загід Краснов, який набрав набагато менше голосів виборців, ніж чинний міський голова, ситуація дещо змінилася. Борис Філатов вийшов з відпустки, і в пресі побільшало згадок про проведення форумів чи зустрічей з представниками різних організацій та підприємств, в ході яких були використані елементи адмінресурсу. 

Так, 13 листопада відбувся форум представників галузі благоустрою, транспорту, житлово-комунального господарства, ОСББ, парків та зелених зон. На ньому були присутні: спеціаліст відділу забезпечення діяльності міського голови та його заступників Антон Андрієнко, директор департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради Ігор Маковцев, директор підприємства «Ліфтреммонтаж Дніпро» Сергій Іващенко, начальник відділу садово-паркового господарства КП «Дирекція парків» Сергій Іщенко. “У форматі виступів та діалогів учасники поділилися тими якісними змінами, які місто, міський голова Борис Філатов вже втілили, та окреслили ідеї і проєкти, які у планах попереду”, - йдеться у повідомленні на сайті міської ради Дніпра. 

Через три дні, 16 листопада, був проведений форум представників медичної та соціальної галузей за участю директора департаменту охорони здоров’я населення ДМР Андрія Бабського, директорки Дніпровського міського територіального центру соціального обслуговування Наталії Біневської, голови Дніпровської міської спілки «Союз Чорнобиль України» Ігоря Турчина, директорки КП «Оздоровлення та відпочинок» ДМР Лілії Березовської. “Під час виступів спікери поділилися з аудиторією тими якісними перетвореннями, які міська влада вже втілила, та окреслили плани на подальшу роботу”, - говорилось в повідомленні пресслужби міської ради Дніпра.  

Наступний форум мав назву “Громадсько-політичний”, і на ньому, окрім делегатів, був присутній і міський голова, якому люди висловлювали свою підтримку. «Ми всі прийшли, щоб підтримати Бориса Філатова. Для мене як для медика важливі зміни в сфері охорони здоров'я. Ми бачимо, як змінюються лікувальні установи. Це дуже важливо», — зазначила головна лікарка поліклініки «Інтерпайпу» Тетяна Каптєлова. Заголовок новини, розміщеної на офіційному сайті міськради, дуже промовистий: “Філатову вдалося об'єднати всіх заради майбутнього Дніпра - учасники громадсько - політичного форуму”. 

Апофеозом використання адміністративного ресурсу стала зустріч Бориса Філатова з головами ОСББ, яка відбулась 18 листопада. В залі лунали традиційні компліменти в бік чинного міського голови, а від нього - обіцянки виділити більше коштів у 2021 році на програму співфінансування ОСББ. Але цього разу Борис Філатов виступав на фоні банеру з написом “Дніпро за Філатова”. Банер був оформлений в стилістиці та кольорах передвиборчої кампанії чинного міського голови, такі ж білборди та сітілайти були розміщені по всьому Дніпру.  

Всі вищенаведені форуми, зустрічі проводилися у робочий час. На них були присутні чиновники міської ради, сам міський голова та їхні підлеглі. І хоча на фотографіях можна побачити, що люди одягли захисні маски, все ж мова не йшла про дотримання соціальної дистанції. Враховуючи, що подібні зустрічі не проводились раніше, можна припустити, що вони були організовані з агітаційною метою.

Кривий Ріг

Ситуація з адмінресурсом в Кривому Розі склалася таким чином, що основні претенденти, а їх було троє, нібито змагалися між собою в тому, хто більше його використовує. Від самого початку перегонів чинний міський голова Юрій Вілкул будував свою кампанію на досягненнях міської влади, які здебільшого були пов'язані з використанням бюджетних коштів. На муніципальному телеканалі “Рудана” та сайті Криворізької міської ради за цей період вийшло чимало матеріалів, у яких розповідалося про діяльність Юрія Вілкула на посаді міського голови. Разом з тим ОПОРА зафіксувала, що на офіційній сторінці КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» був розміщений звіт міського голови Юрія Вілкула з елементами символіки Блоку Вілкула «Українська перспектива».

Після того, як Юрій Вілкул зняв свою кандидатуру на користь члена виконкому Костянтина Павлова, з екрану муніципального телеканалу вже не сходив “наступник”. Про це ОПОРА розповідала у матеріалі “У комунальному ЗМІ піарять кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Костянтина Павлова, який використовує здобутки місцевої влади”. Частіше за все Костянтин Павлов розповідав про фінансування тих чи інших програм міським бюджетом, при цьому робив акцент на те, що планується зробити в наступні роки. Зокрема, йшлося про капітальні ремонти шкіл, встановлення коштом міського бюджету сучасних станцій доочищення питної води у дитячих садочках, школах, лікарнях, про плани додатково встановити у місті майже 200 відеокамер, будівництво нової багатопрофільної лікарні, установку блочних котелень для зниження тарифів на тепло, проєкти з капітального ремонту мереж зовнішнього освітлення, капремонт інфекційної лікарні. Наприклад, у матеріалі від 27 листопада під назвою «Комунальники Кривого Рогу отримали сучасну спецтехніку» Костянтин Павлов «підкреслює»: «У нас є програма установки блочних котелень для зниження тарифів на тепло. Але реалізовувати її ми будемо 2 роки. А зараз передаємо комунальникам найсучаснішу техніку для роботи». 

До того ж, після зняття з виборів чинного міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула на користь кандидата від «Опозиційної платформи – За життя», члена виконкому, радника міського голови Костянтина Павлова, кількість згадок про останнього на офіційному сайті Криворізької міської ради значно збільшилась. ОПОРА нарахувала у період з 17 по 26 листопада 14 новин з висвітленням діяльності Костянтина Павлова, в той час як у 2011 році він згадувався 3 рази, у 2017 та 2018 рр. – по 1 разу, у 2019 році – 3 рази. Тобто, Костянтина Павлова згадували в зв'язку з реалізацією різних муніципальних програм, хоча він був лише одним з багатьох членів виконкому. 

Таким чином, відсутність чіткого розмежування діяльності радника міського голови Костянтина Павлова та його активності як кандидата, порушення звичайного режиму публічної діяльності органу місцевого самоврядування спричинили недотримання міською радою Кривого Рогу демократичних стандартів функціонування публічної адміністрації під час виборів. 

У кандидата від “Слуги народу” Дмитра Шевчика в ролі ВІП-агітатора виступав Президент Володимир Зеленський. Так, 26 листопада, під час екологічної наради у Кривому Розі Президент України висловив підтримку кандидату на посаду Криворізького міського голови від «Слуги народу» Дмитру Шевчику. Шевчик повідомив, що знаходиться на самоізоляції через хворобу, але члени його команди покажуть Президенту план розвитку міста. «Дякую вам велике за вашу особисту участь і підтримку. Я впевнений, що вже найближчим часом мешканці нашого міста оберуть розвиток нашого рідного міста», – сказав Дмитро Шевчик.

У свою чергу Володимир Зеленський побажав йому одужання та перемоги. «Ви одужуйте, і, можливо, з Вашою перемогою нам вдасться, що видужає місто», – резюмував Президент. Після цього на нараді продовжили обговорювати стан екології в Кривому Розі.

4 грудня, напередодні «дня тиші», Офіс Президента України опублікував відеозвернення Володимира Зеленського до криворожан. В ньому він закликає своїх земляків вразити всю Україну високою явкою та зробити правильний вибір міського голови. «Оберіть мера, який дійсно любить це місто і на якого давно заслуговує Кривий Ріг», – сказав Президент України. «Агітувати за когось з кандидатів я не можу, але це і не потрібно. Ви люди розумні, самі все знаєте», – додав наостанок Президент.

Враховуючи висловлену Главою держави підтримку одного кандидата, публічне звернення Володимира Зеленського до виборців міста із закликом взяти участь у голосуванні мало характер цілеспрямованої мобілізації виборців конкретного претендента.

Президент

 Як і в інших областях України, під час робочої поїздки на Дніпропетровщину 27 серпня Президент Володимир Зеленський презентував кандидатів на місцеві вибори від «Слуги народу». Сцена, встановлена в яхт-клубі “Січ”,  була оформлена символікою, кольори якої схожі на символіку політичної партії «Слуга народу» з відповідним слоганом «Зе місцеві». Трибуна, з якої виступав Президент, також була прикрашена наліпкою з написом «Зе! Місцеві». На заході були присутні голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександр Бондаренко, голова Дніпропетровської обласної ради Святослав Олійник, голова Офісу Президента Андрій Єрмак та його заступник Кирило Тимошенко, народні депутати, члени фракції «Слуга народу». Володимир Зеленський в ході доповіді представив кандидатів у депутати обласних, міських рад та на посади міських голів від партії «Слуга народу».

Разом з тим на офіційній сторінці Дніпропетровської облради у фейсбуку був опублікований список кандидатів від «Слуги народу», а обкладинка сторінки Криворізької райради містила слова, схожі на передвиборче гасло партії «Слуга народу». Хоча відповідно до п.7 ч.1 ст. 21 Виборчого кодексу України виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах: неупередженості органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ і організацій, їх керівників, інших посадових і службових осіб до кандидатів, партій.  

Щоправда, не дивлячись на підтримку Президента, ані Сергій Риженко (кандидат на посаду міського голови Дніпра), ані Дмитро Шевчик (кандидат на посаду міського голови Кривого Рогу) перемогу на виборах не здобули. 

 Участь народних депутатів у виборчій кампанії 

Народні депутати від Дніпропетровщини (з них 16 від партії “Слуга народу”, 1 - самовисуванець) не відігравали помітної ролі під час місцевих виборів. Так, народний депутат Кирило Нестеренко (виборчий округ №26, Дніпро) на своїй фейсбук-сторінці протягом всієї кампанії виказував підтримку кандидатам від “Слуги народу”, критикував політичних опонентів та привертав увагу фоловерів до програми “Велике будівництво”, в рамках якої планується побудувати аеропорт у Дніпрі. Кирило Нестеренко знімав відеоблоги, в яких розповідав про проблеми Дніпра, критикував місцеву владу та особисто Бориса Філатова. Народний депутат Роман Каптєлов (виборчий округ №36 (Павлоград, Тернівка, Павлоградський район, Першотравенськ) в свою чергу активно підтримував кандидата від “Слуги народу” на посаду Павлоградського міського голови Сергія Рублевського та критикував його конкурентів.  

Адмінресурс чинних депутатів міської ради Дніпра  

Бюджетний адмінресурс використовувався здебільшого для популяризації партії «Пропозиція» та чинних депутатів від цієї партії, які знову балотувалися. В результаті вони були переобрані у 2020 році. Наприклад, Сергій Пустовий в дописах у фейсбуку робив акцент на реконструкції скверів та зелених зон, ремонті школи №7, LED-освітленні, транспортній реформі Дніпровської ради. Напередодні дня голосування Сергій Пустовий опублікував наступний допис: “Я, Пустовий Сергій Володимирович, є кандидатом в депутати Дніпровської міської ради по Індустріальному району від політичної партії Пропозиція. Проекти, якими я особисто пишаюсь більше за все, це: реконструкція теріторії Спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов №7; реконструкція скверу Олександра Усачова; реконструкція зелених зон на проспекті Петра Калнишевського 12, 24; реконструкція доріг, пішохідних зон, відновлення освітлення, ремонти в галузі ЖКХ. А щоб продовжити цю нелегку, але дуже важливу й добру справу, знову дуже потрібна ваша активна громадянскька позиція та підтримка. Розраховую на вас!”  

Втім, були зафіксовані випадки піару кандидатів від інших партій на об’єктах, які ремонтували за кошти міського бюджету. Так, Руслан Вишневецький (депутат від партії “Опозиційна платформа - За життя”) позував на фоні ремонту вулиць Універсальної, Хабаровської, будівництві стадіону Петра Лайка. Міський депутат з хештегом #исполнительной_власти_респект розповідав про встановлення металопластикових вікон у дитячому садку та музичній школі, обіцяючи продовжити подібну допомогу іншим дитячим закладам. 

Кодекс етичної поведінки під час виборів 

Громадянська мережа ОПОРА звернулася з пропозицією підписати “Кодекс поведінки посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування під час виборчого процесу” до  міських голів Дніпропетровської області, а також до очільників обласної ради та обласної державної адміністрації. Втім, попри заявлену багатьма зацікавленість, Кодекс не підписав жоден з посадовців.

Разом з тим 34 керівники місцевих органів влади та самоврядування з 16 різних областей підписали відповідний документ.