Більш як 1300 представників різних галузей науки й техніки та бізнесу підписали відкритий  лист, де стверджують, що штучний інтелект — не загроза, а допомога людству. 

Як стверджує BBC, написання листа ініціювало Британське компʼютерне співтовариство (БКТ), щоб якось протидіяти недовірі людства до штучного інтелекту. 

Раніше, в травні, виконавчі директори провідних технологічних компаній із розробки штучного інтелекту, зокрема директор “OpenAI” та інші фахівці у галузі, підписали лист із попередженням про те, що ШІ може бути такою самою загрозою для “вимирання людства”, як війни та пандемії. 

Серед підписантів листа БКТ — представники бізнесу, академічних кіл, громадських організацій і аналітичних центрів. Наприклад, до них доєднався Річард Картер, засновник британського стартапу з кібербезпеки на основі штучного інтелекту. Він вважає, що ця технологія не несе загрози. 

«Відверто кажучи, думка про те, що штучний інтелект є загрозою для існування людства, є надто надуманою. Ми не в такому становищі, де це навіть можливо», — сказав бізнесмен.

Інша підписантка, Хема Пурохіт, займається діджиталізацією сфери охорони здоров'я та соціальної допомоги. Вона зазначає, що машинне навчання створило нові способи виявлення серйозних захворювань серцево-судинної системи або діабету. Також, на її думку, штучний інтелект прискорить тестування нових ліків. 

БКТ бачить у використанні ШІ багато позитивних наслідків, однак наголошує на необхідності законодавчого регулювання сфери. Всі учасники ініціативи вірять, що Сполучене Королівство може стати лідером у сфері високоякісного, етичного, інклюзивного штучного інтелекту. 

Дискусія щодо ймовірних загроз від штучного інтелекту, враховуючи його бурхливий розвиток, стихне ще нескоро. Українцям потрібно збалансовано підійти до цієї технології, адже, крім ризику втрати роботи працівниками багатьох галузей, негативний вплив ШІ можна відчути й у сфері політики, зокрема для розповсюдження дезінформації та пропаганди. Як зазначала ОПОРА, у лютому 2023 року застосування штучного інтелекту для створення пропаганди та діпфейків (фейкових відео) зафіксували одразу в двох країнах: Китаї та Венесуелі. Американські експерти попереджають, що використання ШІ на президентських виборах у США 2024 року може суттєво посилити пропаганду, чим підірве демократію. 

ОПОРА вже розповідала про те, що Європейський Союз розробляє перше законодавче регулювання штучного інтелекту. Коли Україна стане членом ЄС, то повинна буде виконувати його вимоги. Вони передбачають, наприклад, регуляцію впровадження ШІ у медичну систему та правила його використання для розслідування злочинів і підтримання правопорядку.