Джерелоtexty.org.ua. Сторінка про риболовлю, ролики на якій збирали максимально 300 тис. (а зазвичай 10–20 тис.) переглядів, публікує жартівливе відео з очерету з текстом “19 травня. Ну і де ваше ТЦК?”. І отримує 3,4 млн глядачів. На відео з #ТЦК пробирається по воді крізь очерет. Озвучка (скорочено): “Сьогодні 19 травня, іду по хліб. Усі кричать: ТЦК, ТЦК. Та нема тут ніякого ТЦК”

За останніми даними про медіаспоживання від ОПОРИ, тікток для отримання новин використовують 26,8% українців. Ця платформа вже давно перестала бути лише розважальною. Разом з тим, тут генеруються оціночні судження, вірусяться відео, вироблені не завжди доброчесними контентмейкерами, поширюються відверті маніпуляції та пропагандистський контент. Про це йшлося під час онлайн-дискусії "Алгоритми і політики тікток на стороні російської пропаганди. Перевіряємо». В рамках розмови експерти Texty.org.ua та Громадянської мережі ОПОРА обговорили вплив алгоритмів і політик тіткток на поширення російської пропаганди в Україні.

Юлія Дукач, керівниця проєкту дослідження дезінформації в Texty.org.ua., розповіла, що у тіктоці пошук алгоритмічний. А отже, шукаючи там відео на якусь тему, ви отримуєте не найпопулярніші, а ті, які платформа радить до перегляду, себто збірну солянку від найпопулярніших відео блогерів-мільйонників до випадкових свіжих роликів, які тікток поки що тестує на потенційну віральність. До прикладу досліджниця наведа дані червневого дослідження їх команди. Так, лише в червні в українському тіктоці відео з хештегом #ТЦК набрало 470 млн переглядів (3 млрд за весь час). Тоді ж упродовж місяця опублікували 13 тис. постів із цим хештегом (62 тис. за весь час). Це перший за популярністю хештег у категорії “Новини і розваги”. І на нього дедалі частіше можна натрапити на сторінках тіктокерів, які, здавалося б, до теми ТЦК та мобілізації взагалі не дотичні. А все тому, що ця тема забезпечує в рази більше переглядів.

Аналітикиня цифрових платформ Громадянської мережі ОПОРА Ольга Снопок розповіла про те, які соціальні мережі використовують українці на третьому році повномаштабної війни (на основі свіжого соціологічного дослідження). Так, 26,8% опитаних читають новини у тікток. Тікток чоловіки (26,3%) та жінки (27,2%) використовують для отримання новин приблизно однаково. Серед молоді (18–29 років) помітно зростає популярність тікток (на понад 9% за останній рік — до 34,3%). Серед авдиторії віком від 30 до 39 років тікток як джерело новин дещо втратив популярність — цьогоріч ним користуються 20,6% опитаних цього віку, минулого року — 24,7%. Респонденти віком від 40 до 49 років використовують тікток (26,2%) для отримання новин співмірно із попереднім роком. Опитані віком від 50 до 59 років використовують для отримання новин тікток (27,9%) дещо рідше. Серед авдиторії 60-69 років тікток використовують лише чверть респондентів. Серед літніх людей (від 70 років) 30,3% використовують тiктoк. Тiктoк є джерелом новин здебільшого для мешканців сільської місцевості: 30,9% (проти 25,1% у містах).

Також експерти обговорили оновлення політики протидії цілеспрямованим кампаніям впливу, яку тікток оголосив з 23 травня: відтепер усі канали з позначкою “контрольоване державою ЗМІ” не мають потрапляти в рекомендовані відео за межами країни їх походження. Як заявляють на платформі, у перші місяці 2024 року зусиллями самого тіктоку виявили та знешкодили 15 кампаній впливу, видаливши 3000 повʼязаних із ними акаунтів. Ймовірно, обмеження для російських пропагандистських медіа в тіктоці працюють і в майбутньому щонайменше ускладнюватимуть можливість просувати російські наративи за кордоном.

"Тікток дуже хитро підходить до своєї політики модерування контенту, — каже Ольга Снопок. — Важливо, що тікток у своїй політиці фокусується на блокуванні каналу, а не на блокуванні контенту. Тому так, він може обмежити показ "Россія 24" або "Ріа Новості" в Україні, наприклад, але навіть мені в тіктоці трапляються проросійський або відверто російський контент, який поширюють десятки ноунейм акаунтів. А тіктоку на це в принципі всеодно. Наприклад, ми виявили каналів 10-15, які методично щоденно просували відео Юрія Подоляки (проросійський журналіст, який ще у 2014 році виїхав до Росії і звідти записує свої пропагандистські ролики про “СВО”). Півроку тому він позиціонував себе як воєнний оглядач і кожного дня записував відео про те, що відбувається на фронті. І тіктоку в принципі було окей, що цей контент із хейтспічем і тд існує на платформі, а також просувається десятками різних каналів. Так само Росія вчиняє й з іншим пропагандистським контентом: якщо падають покази у основних каналів, це взагалі не означає, що загальні покази цього piece of contect (шматочка контенту) насправді впали. Можливо, вони просто розосередились на інші канали". 

Тож тікток  все ще не здатний ефективно протидіяти дезінформаційному контенту та продуктам, створенимм ШІ. Найкраща рекомендація для користувачів тіктоку — ретельно формувати й переглядати свою стрічку підписок, а не слідувати рекомендаціям платформи.