Громадянська мережа ОПОРА провела моніторинг роботи депутатів, що представляють Сумщину в парламенті, за період воєнного стану. Загалом інтенсивність написання законопроєктів знизилася порівняно з 2021 роком, а за двома нардепами взагалі не зафіксовано законодавчих ініціатив. За змістом подані у 2022 році законопроєкти закономірно фокусуються на врегулюванні питань, пов’язаних із функціонуванням держави в умовах воєнного стану. У своїй комунікації з виборцями нардепи майже не згадують про подані ними законопроєктів, натомість повідомляють про рішення, ухвалені на пленарних засіданнях, локальні та зовнішньополітичні новини і розповідають про власні гуманітарні ініціативи.

Із Сумщиною пов’язують дев’ятьох депутатів Верховної ради поточного скликання. Шестеро з них обрані в одномандатних виборчих округах: Тетяна Скрипка (Рябуха) (округ 157, «Слуга народу»), Ігор Васильєв (округ 158, «Слуга народу»), Максим Гузенко (округ 161, «Слуга народу»), Микола Задорожній (округ 162, «Слуга народу»), Ігор Молоток (округ 160, «За майбутнє») та Андрій Деркач (округ 159, позафракційний). Ще троє депутатів проживали на Сумщині на момент їх обрання до парламенту за списком партії «Слуга народу». Це Михайло Ананченко, Артем Ковальов та Антон Швачко. Останній набув депутатських повноважень трохи менше року тому, 7 вересня 2021 року, у зв’язку з призначенням Дениса Монастирського міністром внутрішніх справ.

Основні напрямки законодавчої діяльності

24 липня 2022 року минуло пів року з моменту оголошення режиму воєнного стану. За цей період часу законотворча діяльність депутатів із Сумщини зазнала певних змін, зокрема з огляду на те, що парламент реагував на повномасштабне вторгнення. Загалом депутати-мажоритарники з Сумщини протягом VІІ сесії долучилисч до 45 законодавчих ініціатив, що становить трохи більше 10% всіх зареєстрованих у Верховній Раді законопроєктів. Ще до 9 ініціатив долучилися обрані за списком партії «Слуга народу» Михайло Ананченко (2 законопроєкти) та Артем Швачко (7 законопроєктів ).

Найбільш активним законотворцем, які і раніше, залишається Ігор Васильєв. Він став ініціатором чи долучився до розробки 22 законопроєктів (для порівняння:  за весь 2021 рік депутат подав 86 законопроєктів). Третина з них (7) стосуються правової політики. Серед них, наприклад, такі ініціативи, як «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення окремих засад місцевого самоврядування в частині конфіскації майна…», зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо обігу підакцизних товарів, обміну засуджених як військовополонених, врегулювання діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами тощо. По 3 проєкти стосуються соціальної політики та галузевого розвитку, 7  — економічної політики, 2 — безпеки й оборони. Переважна частина законодавчих ініціатив депутата тісно пов’язана з реакцією на режим воєнного стану, і лише кілька мають «мирний» характер (про реєстрацію доменних імен, внесення змін до Податкового кодексу тощо). Майже третина (7) законопроєктів вже підписано Президентом або передано йому на підпис. Решта опрацьовуються в комітетах, очікують розгляду чи другого читання.

13 законопроєктів розроблено за участі Тетяни Скрипки (за весь 2021 рік — 54). Ці ініціативи майже порівну стосуються правової (3), гуманітарної (3), економічної політики (2) та державного будівництва (3). По одному проєкту торкаються безпеки й оборони та соціальної політики. Серед ініціатив депутатки варто відзначити питання містобудування та врахування вимог цивільного захисту в ході проєктування будівель, обмеження публічного використання російськомовного музичного продукту, «очищення влади від проросійських політичних партій». 5 (38%) із цих проєктів вже підписано Президентом, решта опрацьовуються в комітетах і готуються до другого читання.

Серед 10 проєктів, до розробки яких долучився Максим Гузенко, по 2 присвячені правовій та економічній політиці, безпеці й обороні, галузевому розвитку та державному будівництву. Серед ініціатив депутата — проєкти про деколонізацію топонімів, особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану, уточнення структури Збройних сил України та винагороди за передану ЗСУ трофейну техніку. Три зі згаданих законопроєктів підписано, решта чекають на друге читання або опрацьовуються в комітетах. Минулого року Максим Гузенко долучився до розробки 25 законопроєктів.

Здобутком Миколи Задорожнього стали 9 законодавчих ініціатив (у 2021 році їх було 53). По 3 проєкти депутата стосувались економічної та правової політики, ще по одному — гуманітарної, соціальної політики та безпеки й оборони. Нардеп став співавтором двох змін до Закону про державний бюджет, опікувався питаннями дотримання державних гарантій в умовах воєнного стану, оптимізацією трудових відносин та особливостями встановлення юридичних фактів в умовах воєнного стану. 4 (44%) з цих проєктів уже підписано Президентом, що робить Миколу Задорожнього найбільш результативним (у відносних показниках) депутатом Сумщини.

У доробку Антона Швачка 7 законодавчих ініціатив, 3 з яких присвячені правовій політиці, по 2 — соціальній політиці та безпеці й обороні. Депутат пропонував врегулювати заборону політичних партій, надати соціальні гарантії на період воєнного стану журналістам і безробітним, а також удосконалити Кримінальний кодекс та законодавство про мобілізацію. З-поміж цих проєктів 2 закони вже підписані, 1 повернуто на доопрацювання та 3 опрацьовуються в комітетах.

Із 5 законопроєктів, до розробки яких долучився Ігор Молоток, 3 стосуються правової політики, по одному — безпеки й оборони та державного будівництва. Народний обранець висував пропозиції щодо призупинення повноважень органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану, соціальних гарантій військовослужбовцям, відповідальності депутатів-членів партій, діяльність яких призупинена та змін порядку розгляду в судах окремих справ у зв’язку зі збройною агресією РФ. 4 проєкти, подані Ігорем Молотком, наразі опрацьовуються в комітетах. Минулого року депутат подав 12 законопроєктів.

Михайло Ананченко за означений період став співавтором 2 законопроєктів. Зокрема, він (як і всі вищезазначені депутати) став співавтором ініціативи стосовно дистанційного проведення засідань парламенту, який, однак, не увійшов до порядку денного. Також депутат ініціював зміни до Кримінального процесуального кодексу щодо обміну військовополоненими.  Цей проєкт наразі опрацьовується в комітеті.

За Артемом Ковальовим та Андрієм Деркачем протягом VІІ сесії не зафіксовано законодавчих ініціатив. Останнього ГО «Рух Чесно» вніс до реєстру державних зрадників.

Комунікація з виборцями

Ігор Васильєв, незважаючи на активну законотворчу діяльність, нечасто висвітлює її в комунікації з виборцями. Іноді нардеп розповідає про ухвалені закони або робить прямі включення з сесійної зали, коли там виступають запрошені гості (наприклад, прем’єр-міністр Нідерландів, президент Польщі чи очільник уряду Сполученого Королівства). Однак переважно депутат фокусується на гуманітарній допомозі для громад Сумщини та коментуванні зовнішньополітичних подій.

Тетяна Скрипка в своїй комунікації зосереджується на результатах засідань профільного підкомітету «Сім’я та дитинство», який вона очолює. Зокрема, депутатка розповідає про проходження законопроєктів, спрямованих на захист прав дітей, внесення змін до Закону «Про охорону дитинства» та опікується освітніми питаннями. Також вона роз’яснює деякі ініціативи, пов’язані з роботою Державної служби України у справах дітей та протидією викраденням дітей з тимчасово окупованих територій. Іноді народна обраниця також розповідає про гуманітарні ініціативи.

Максим Гузенко у своїх соцмережах переважно фокусується на роботі комітету з питань аграрної та земельної політики, членом якого він є. Наприклад, депутат повідомляє про ухвалені комітетом рішення та розповідає про роботу на пленарних засіданнях. До інших напрямків комунікації з виборцями належить інформація про роботу на окрузі, зовнішньополітичні питання та гуманітарні ініціативи.

Натомість Микола Задорожній майже не коментує засідань бюджетного комітету, до якого він входить. Так само мало уваги приділяє він і розробленим за його участі законопроєктам. Депутат публікує детальні звіти про пленарні засідання парламенту та ухвалені на них рішення. Крім того, важливими напрямками комунікаційної активності Миколи Задорожнього є події в окрузі — від відновлення Охтирської ТЕЦ до видачі наборів гуманітарної допомоги. Також нардеп активно висвітлює волонтерські ініціативи для забезпечення військових і ДФТГ.

Антон Швачко мало висвітлює свої законодавчі ініціативи в комунікації з виборцями. Натомість він іноді розповідає про допомогу ЗСУ.

Ігор Молоток традиційно активно висвітлює свою діяльність у соціальних мережах. Про законодавчі ініціативи власного авторства він, як і решта депутатів, говорить мало, проте постійно звітує про рішення, ухвалені на пленарних засіданнях, відновлення інфраструктури Сумської області та питання аграрної сфери. Також нардеп періодично дає коментарі ЗМІ щодо ситуації на Сумщині. Певну частину своїх дописів Ігор Молоток присвячує культурним та спортивним подіям.

Аналогічно, багато в соціальних мережах комунікує Михайло Ананченко. Деякі його дописи присвячені законотворчій діяльності (наприклад, про результати пленарного тижня чи про внесення змін до Державного бюджету). Періодично депутат також повідомляє про свої поїздки у прикордонні громади області (Есманську, Степанівську). Також нардеп ділився результатами започаткованого ним флеш-мобу «Впіймай диверсанта».