7 лютого 2024 року Верховна Рада України прийняла постанову № 10327 про звільнення Юрія Буглака з посади члена Центральної виборчої комісії, її підтримали 300 народних депутатів.

Нагадаємо, що ще 11 серпня 2023 року голова Комітету державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк повідомила, що за ініціативою народного депутата Олександра Аліксійчука Комітет планує заслухати голову Центральної виборчої комісії щодо ситуації з її членом Юрієм Буглаком. Той, за інформацією ЗМІ, виїхав за кордон і живе у США, продовжуючи отримувати заробітну плату з українського бюджету. 

14 серпня 2023 року народні депутати зареєстрували за № 9611 проект постанови про дострокове припинення повноважень цього члена Центральної виборчої комісії. Як вказано в пояснювальній записці, таке рішення пропонують прийняти у звʼязку з поданою самим Юрієм Буглаком заявою на підставі п. 21 ч. 1 ст. 85 Конституції України та ч. 1 ст. 30 Закону України "Про Центральну виборчу комісію". Водночас парламент так і не розглянув цей проєкт постанови.

Детальніше про процедуру дострокового припинення повноважень члена ЦВК за особистою заявою читайте в матеріалі ОПОРИ “Коментар ОПОРИ щодо дострокового припинення повноважень члена ЦВК”.

Пізніше, як зазначено у висновку Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (далі - Комітет) до парламенту надійшло подання Президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень шляхом звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Буглака Юрія у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень (реєстр. № 258639 від 23 листопада 2023 року), яке за дорученням Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука на підставі п. 6 ч. 1 ст. 13 та ч. 6 ст. 18 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітет розглянув на своєму засіданні 8 грудня 2023 року (протокол № 131) та  та рекомендував звільнити з посади члена Центральної виборчої комісії Юрія Буглака.

Від появи інформації про заяву члена ЦВК Юрія Буглакв до дострокового припинення його повноважень пройшло близько 6 місяців, хоча, згідно з ч. 9  ст. 30 Закону “Про Центральну виборчу комісію”, у разі виникнення підстав для припинення повноважень члена ЦВК Президент у 30-денний термін має внести до Верховної Ради відповідне подання. Заради справедливості варто зауважити, що закон чітко не вказує з якого моменту цей термін потрібно обчислювати.

Таким чином, після звільнення Юрія Буглака (делегований партією “Європейська Солідарність”) та Юрія Фрицького (делегований партією “Слуга народу”) на сьогодні вакантними залишаються 2 посади членів ЦВК. При цьому, з огляду на ч. 3 ст. 8 та ч. 4 ст. 12 Закону “Про Центральну виборчу комісію”, ЦВК залишається повноважною та має можливість ухвалювати відповідні рішення.

Слід додати, що ч. 11 ст. 30 Закону “Про Центральну виборчу комісію” вимагає від Президента завчасно, але не пізніш як через 30 днів з дня припинення повноважень шляхом звільнення з посади члена Комісії подати до Верховної Ради кандидатуру особи, що пропонується на посаду члена Комісії замість вибулого. За ч 2 ст. 6 цього ж Закону, в поданні Президента враховуються пропозиції депутатських фракцій і груп, утворених у поточному скликанні Верховної Ради України, а також моральні якості осіб, які пропонуються до складу Комісії, наявність у них професійного, наукового або громадського досвіду у сфері організації та проведення виборів чи референдумів, виборчого права. Утім перманентними є дискусії, яким чином мають бути враховані ці пропозиції. У Кодексі належної практики у виборчих справах наголошено, що політичні партії у центральній виборчій комісії мають бути представлені на основі рівності, причому поняття “рівність” може тлумачитися або строго, або пропорційно, тобто з урахуванням або без урахування результатів, отриманих цими партіями на попередніх виборах (п. 75). Венеційська комісія наголошує, що в будь-якому разі кожне політична сила в парламенті має бути представлена у вищому органі адміністрування виборів. Незважаючи на те, що чинне законодавство чітко не передбачає такого підходу до формування ЦВК, в Україні сформувалася практика таким чином, що при формуванні цього та попередніх складів ЦВК цей принцип намагалися дотримати. З огляду на це, вважаємо, що при формуванні подання Президента мають бути враховані пропозиції тих депутатських об'єднань, які делегували своїх представників до ЦВК та їх повноваження були достроково припинені. 

Зауважимо, що до цього часу не відомо, чи вніс Президент до парламенту кандидатуру замість Юрія Фрицького, повноваження якого були достроково припинені ще 16 листопада 2022 року. Порядок призначення на посади та припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії парламентом регламентований ст. 209 Закону “Про Регламент Верховної Ради України”.