8 серпня дев’ятеро народних депутаток зареєстрували проєкт постанови №7645 про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів сексуального насильства, вчиненого внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Ініціаторками стали Марина Бардіна ("Слуга народу"), Інна Совсун ("Голос"), Олена Криворучкіна ("Слуга народу"), Оксана Гринчук ("Слуга народу"), Олена Копанчук ("Слуга народу"), Марія Іонова ("Європейська Солідарність"), Олена Мошенець ("Слуга народу"), Галина Михайлюк ("Слуга народу") та Лариса Білозір (група “Довіра”).

У пояснювальній записці до постанови йдеться про те, що зґвалтування та інші форми сексуального насильства стали одними з масових засобів ведення війни рф проти України. Правоохоронні органи задокументовали та розслідують численні випадки сексуального насильства, вчиненого проти жінок, чоловіків, хлопчиків та дівчаток. Документування таких випадків триває, можна ствердно говорити про їх систематичність і масовість, усвідомлене вчинення навмисної жорстокості збройними силами рф стосовно населення на території України.

Депутатки зазначають:“Сексуальне насильство, згідно з нормами міжнародного права та зважаючи на обставини, може становити та входити до складу таких міжнародних злочинів як воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид та інші серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та права прав людини”.

Саме тому вони пропонують утворити ТСК з питань розслідування фактів сексуального насильства, вчиненого внаслідок збройної агресії рф проти України

Попередньо планують, що строк діяльності комісії становитиме один рік, а до її складу, крім ініціаторок постанови, також увійдуть Роксолана Підласа та Галина Михайлюк (обоє представляють фракцію “Слуга народу”). Таким чином, загалом до складу ТСК входитимуть 11 народних депутаток. Головою комісії пропонують обрати Марину Бардіна, а заступницею — Інну Совсун.

У пояснювальній записці зазначено, що метою ТСК, крім розслідування відповідних злочинів, буде також ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності, у тому числі щодо міжнародного розшуку та співробітництва за принципом універсальної юрисдикції.