Зважаючи на відносно спокійну ситуацію в області, Хмельницька міська рада продовжує працювати в умовах великої війни: після російського вторгнення депутати уже чотири рази збиралися на позачергові сесії, відбувалися засідання виконавчого комітету. Крім того, як свідчить аналіз ОПОРИ, міська влада допомагає Збройним Силам України, а також реалізує ініціативи для забезпечення потреб мешканців громади та переселенців.

Після місцевих виборів у 2020 році Хмельницьку міську раду сформували 5 політичних партій, причому суттєву більшість, 26 мандатів із 42, отримали представники партії з прізвищем міського голови в назві – «Команди Симчишина». По чотири місця в раді дісталося висуванцям таких політичних сил, як «За майбутнє», «Європейська Солідарність», «Слуга народу» та «Батьківщина».

Очевидна перевага партії міського голови на виборах забезпечила йому потужну підтримку депутатського корпусу. «Команді Симчишина» дісталося 7 керівних посад у 6 депутатських комісіях, які утворили в Хмельницькій міській раді. Треба згадати й про те, що сам Олександр Симчишин посів свою посаду вдруге поспіль, отримавши майже 87% голосів виборців уже в першому турі виборчих перегонів. 

Можна припускати, що підтримка депутатів стала додатковим фактором, який допоміг міському голові та його команді в умовах воєнного стану швидко адаптувати роботу ради до нових реалій.

Підтримка ЗСУ, тероборони та перейменування вулиць – основні рішення Хмельницької міськради в умовах війни

23 лютого 2022 року датована остання трансляція сесії Хмельницької міської ради, яку містяни могли переглядати на YouTube-каналі ради. Усі наступні засідання – а відтоді й дотепер міськрада збиралася ще на чотири позачергові сесії – не транслювали.

Вперше в умовах воєнного стану депутати Хмельницької міської ради зібралися 5 березня. Участь у засіданні чотирнадцятої позачергової сесії взяли 37 із 42 обранців, а в порядку денному було єдине питання – звернення до світової спільноти з проханням закрити небо над Україною. Рішення «Про звернення депутатів Хмельницької міської ради» депутати підтримали одностайно.

Наступна сесія відбулася уже 9 березня. За усі рішення 37 присутніх депутатів голосували одноголосно. «Провели сесію міської ради. Депутати зібралися оперативно. Головне питання – Програма національного опору. Для неї передбачили 85 мільйонів гривень. Ці кошти будуть використані на підтримку Збройних Сил України, територіальної оборони, стрілецького батальйону, забезпечення медичної галузі. Також ці кошти будуть витрачені на забезпечення опору міста і гуманітарних вантажів на території, які першими прийняли на себе удар і несуть величезні втрати», – прозвітував у соцмережах міський голова Олександр Симчишин про підсумки засідання.

У шістнадцятій позачерговій сесії Хмельницької міської ради 28 квітня взяли участь 38 депутатів. В оприлюдненому на сайті ради порядку денному зазначили 39 питань. З-поміж основних рішень, які практично одноголосно ухвалили місцеві обранці, – пільги для місцевого бізнесу, аукціон земельних ділянок для релокованих та місцевих підприємств, а також перейменування вулиць громади – 45 у місті Хмельницькому та 68 у селах громади.

Як свідчить сайт міськради, під час сімнадцятої позачергової сесії, яка відбулася 17 червня, депутати ухвалили 50 рішень, зокрема про створення навчально-тренувального центру, який надаватиме методичну допомогу вчителям, які викладають предмет «Захист Вітчизни», а також проводитиме навчання та тренування для різних категорій містян; оперативне управління фінансами, військові облігації і підтримку армії; заборону російськомовного продукту в публічному просторі; звернення до РНБО і парламенту щодо заборони релігійних організації, які підпорядковані ворожій державі.

Зазначимо, що рішення «Про надання права фінансовому управлінню на придбання державних цінних паперів (військових облігацій) у 2022 році» депутати ухвалили, розглянувши пропозицію виконавчого комітету, який на своєму засіданні вирішив придбати військових облігацій на 100 мільйонів гривень.

Щодо роботи постійних депутатських комісій, то висновок про їх діяльність можна робити на основі оприлюднених протоколів засідань. Так, комісія з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища в умовах воєнного стану оприлюднила три протоколи засідань; комісія з питань соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики та дерегуляції – один; всі інші комісії – жодного.

Рішення виконавчого комітету: кошти для армії та пільги місцевому бізнесу

Виконавчий комітет Хмельницької міської ради, як свідчить інформація на сайті, від початку повномасштабної агресії росії проти України збирався на засідання шість разів. З-поміж рішень, які приймали в результаті засідань, такі, що стосувалися підтримки військових (виділяли фінансування військовим частинам, зокрема на придбання техніки, одягу та взуття, на ремонт автомобілів та оновлення матеріально-технічної бази); матеріальної допомоги хмельничанам, серед яких учасники війни та родини загиблих; щодо видачі продуктових наборів мешканцям громади, які опинилися в скруті; пільг місцевому бізнесу, та інші.

На засіданні виконкому, що відбулося наприкінці травня, підбивали підсумки виконання бюджету за перший квартал. «По дохідній частині бюджет виконаний, по видатковій – ні, бо ми не могли фінансувати всі заплановані видатки, але на життєдіяльність міста це не вплинуло», – повідомив тоді міський очільник.

Забезпечення потреб жителів громади та переселенців

З перших днів повномасштабного вторгнення на сторінках Хмельницької міської ради в соцмережах, на каналі у телеграмі почали оперативно інформували про ситуацію в країні та громаді зокрема. Розміщували інформацію про те, де в разі надзвичайної ситуації облаштують пункти роздачі питної води, публікували посилання на карту укриттів, надавали перелік офіційних джерел інформації, повідомляли про сигнали тривоги, закликали долучатися до благодійних зборів для потреб військових тощо. Власне, цю функцію офіційні канали міськради  продовжують виконувати дотепер.

У перші дні після 24 лютого міський голова Олександр Симчишин щодня записував звернення до мешканців громади, а спершу й двічі на добу. Крім того, в міській раді організували пресцентр, з якого заступники міського голови, представники міськради постійно інформували жителів територіальної громади про поточну ситуацію.

Зважаючи на великий потік через громаду внутрішньо переміщених осіб (за останніми даними, станом на кінець травня тут оселилося понад 42 тисячі осіб), у Хмельницькому створили штаб допомоги вимушеним переселенцям, де внутрішньо переміщеним особам допомагають знайти прихисток, забезпечують продуктами харчування, засобами гігієни, іншими речами.

Серед ініціатив для переселенців – безкоштовне професійне навчання, за підтримки міськради анонсували безкоштовні ІТ-курси та вивчення англійської мови. Крім того, усіх охочих Хмельницького міська рада разом з волонтерами запрошувала на курси з історії України та з української мови, заняття з психологічної підтримки.

Для підприємців у місті започаткували проєкт «Гаряча кнопка для бізнесу», що має на меті допомогти бізнесу вирішити проблеми у їхній діяльності чи отримати фахову консультацію експерта.

Допомога ЗСУ та відновлення зруйнованих міст

Хмельницька міська рада та безпосередньо міський голова через свої офіційні канали неодноразово повідомляли про придбання та передачу ЗСУ і підрозділам територіальної оборони різноманітної допомоги, зокрема автівок, медичних автомобілів, тепловізорів, квадрокоптерів і дронів, бронежилетів, шоломів, одягу, взуття та багатьох інших необхідних речей. Щоб зібрати кошти на таку допомогу міська рада, зокрема, долучалася до організації благодійних аукціонів, закликала містян робити внески до благодійного фонду.

Ще один напрямок роботи, зумовлений війною, – допомога містам, які постраждали від агресії. Так, представники міської ради відвідували звільнену Охтирку, де в міську лікарню передали медичний реанімобіль, медичне обладнання та кількасот кілограмів медикаментів, засобів гігієни.

10 днів представники Хмельницького на чолі із заступником міського голови Василя Новачка відпрацювали на Запоріжжі, де облаштували понад 2000 метрів фортифікаційних споруд та укріплень. Крім того, команда хмельницьких комунальників працювала у Чернігові.

«26 фахівців з власною технікою, у складі кількох бригад, очолювані заступником Василем Новачком відновлюють м’які та скатні покрівлі у зруйнованих рашистами будинках, монтують і відновлюють вікна, двері», – повідомляли в телеграм-каналі міської ради.

Міжнародний фронт

Значну увагу в міській раді приділяють комунікації з іноземними партнерами, зокрема представниками міст-побратимів.

«Моя місія в тому числі і політична, зокрема, я доношу лідерам та осіб низкам громад, депутатам місцевих рад, урядам міст, місцевим ЗМІ, а також мешканцям міст інформацію про війну з рашистською росією. Пояснюю, чому ця війна для нас цивілізаційна, світоглядна, чому ми вважаємо, що захищаємо всю Європу і справжні європейські цінності. Чому нам ще і ще потрібна допомога та підтримка. Також мої виступи мають гуманітарну складову. Після кожного виступу ми отримуємо різну гуманітарну допомогу», – так пояснював цей напрямок своєї роботи міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Від початку повномасштабного вторгнення він зустрічався в онлайн-форматі з міськими головами та представникам міст-побратимів і партнерів Любліна, Чеханова, Шауляя, Ченстохової, Праги, Жешува, Сілістри, мав телефонну розмову з міським головою Вільнюса, брав участь у сесіях органів місцевого самоврядування Чеханова (Польща), Шауляя (Литва) і Праги (Чехія). У Хмельницькому разом із керівництвом військової адміністрації мав зустріч із високопосадовцями з Польщі, які привозили на Хмельниччину гуманітарну допомогу – комп'ютери та ноутбуки для навчання дітей-переселенців. Під час виступу на засіданні Генеральної Асамблеї Асоціації міст у Раді Європи звертався до всіх міських голів, депутатів, європарламентарів з проханням підтримали надання Україні статусу кандидата в члени Європейського Союзу.

Загалом, як засвідчив аналіз ОПОРИ, Хмельницька міська рада, як і вся країна, з початком повномасштабної війни зіткнулася з низкою викликів. Однак, завдяки тому, що область наразі належить до відносно спокійних, міська рада продовжує працювати, депутатський корпус збирається на сесії майже в повному складі та приймає необхідні для життєдіяльності громади рішення.