19 червня у Верховній Раді закреєстрували законопроєкт №7475 про внесення змін до законодавства щодо захисту державного кордону України. Його авторами стали одразу 40 народних обранців, в основному члени фракції “Слуга народу” (36 із 40 авторів), зокрема Юрій Здебський.

Головна мета законопроєкту — забезпечити подальший розвиток та поліпшення загальнодержавної системи охорони і захисту державного кордону. Також автори ініціативи наголошують на важливості належного реагування на порушення законодавства України про державний кордон. 

Крім того, важливим є уточнення повноважень ДПСУ, ЗСУ та інших складових сектору безпеки й оборони держави щодо захисту державного кордону, зокрема визначення порядку та способів залучення підрозділів ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів України до виконання завдань із посилення охорони (прикриття) державного кордону і суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні.

Зареєстрований проєкт закону передбачає внесення змін до:

  • Земельного кодексу України
  • Кодексу адміністративного судочинства України
  • Закону “Про державний кордон України”
  • Закону “Про Державну прикордонну службу України”
  • Закону “Про прикордонний контроль”
  • Закону “Про оборону України” 
  • Закону “Про виключну (морську) економічну зону України”
  • Закону “Про природно-заповідний фонд України”
  • Закону “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”
  • Закону “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”

За словами авторів, такі зміни системні та взаємоузгоджені. Порівняльна таблиця до законопроєкту становить 47 сторінок.

Перш за все, законопроєкт пропонує визначити орган, що координує захист державного кордону України. 

  • У мирний час такі повноваження має Державна прикордонна служба України. 
  • На територіях, де введено надзвичайний стан, — відповідний орган, який здійснює координацію в рамках закону “Про правовий режим надзвичайного стану”.
  • На ділянках кордону в районах проведення АТО координування здійснює оперативний штаб з управління антитерористичною операцією.
  • На ділянках державного кордону України в районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України — Командувач об’єднаних сил.
  • На території, де введено правовий режим воєнного стану, — військове командування.
  • у межах ділянок державного кордону України, де здійснюється прикриття державного кордону, — орган військового управління Збройних Сил України.

Законодавці також пропонують розширити до 2 км смугу вздовж лінії державного кордону з республікою білорусь і російською федерацією, надану для користування ДПСУ з метою забезпечення національної безпеки й оборони. У цих межах встановлюють спеціальний прикордонний режим щодо заборони вільного в’їзду, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, не пов’язаних із обороною чи охороною державного кордону України.

У разі загострення обстановки, реальної загрози здійснення збройних та інших провокацій на державному кордоні у мирний час законопроєкт передбачає, що в підпорядкування ДПСУ можуть надавати інші підрозділи ЗСУ. Також додатково роз’яснено особливості прикриття державного кордону — шляхом побудови оборони і ведення воєнних (бойових) дій безпосередньо в прикордонній смузі або в контрольованих прикордонних районах.

У проєкті також зазначено, що з метою виявлення потенційних загроз національній безпеці України, підвищення рівня авіаційної безпеки, ефективного запобігання та боротьби з тероризмом, організованою злочинністю тощо, уповноважені службові особи ДПСУ зможуть обробляти надані перевізниками дані реєстрації пасажирів. 

Передбачається й посилення охорони суверенних прав України у виключній (морській) економічній зоні, зокрема, шляхом залучення військових частин і підрозділів Збройних Сил України до здійснення заходів з посилення охорони суверенних прав України в даній зоні.

Своєю чергою, Закон України "Про біженців" пропонують доповнитинормою про те, що органи ДПСУ не приймають заяви про визнання біженцем та не пропускають на територію України іноземців та осіб без громадянства, стосовно яких уповноваженим органом прийнято рішення про заборону вʼїзду в Україну, або в разі перетинання заявником державного кордону України безпосередньо з території держави, в якій йому не загрожує небезпека життю або свободі.

До Закону України “Про природно-заповідний фонд України” ініціатори хочуть додати статтю про те, що “з метою забезпечення національної безпеки і оборони на землях територій та об’єктів природнозаповідного фонду вздовж лінії державного кордону допускається здійснення будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік і комунікацій”.

Депутати також пропонують, щоб “особи, які порушили законодавство про правовий статус іноземців та осіб без громадянства або про державний кордон, зобов’язані під час притягнення до адміністративної відповідальності подати свої біометричні дані для фіксації”.

Насамкінець автори пропонують врегулювати окремі питання, пов’язані із реадмісією, зокрема строк подальшого в’їзду на територію України. Наприклад, нардепи ініціюють норму про те, що “іноземцям та особам без громадянства, які не відшкодували витрати, пов’язані з примусовим видворенням або реадмісію, забороняється в’їзд на територію України до повного відшкодування цих витрат”.

Наразі нормативно-правовий акт розглядає профільний комітет.

На думку народних депутатів, результатом реалізації цього проєкту закону буде вдосконалення правових засад скоординованої діяльності Державної прикордонної служби України, Збройних Сил України та інших складових сектору безпеки і оборони із захисту державного кордону України.